Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Wzmacniacz Sony xm 754hx cisza?

Jabcok20 14 Mar 2008 17:08 1458 5
    Jabcok20
    Level 18  
    Witam. Mam problem ze wzmacniaczem w/w. Otóż nie ma sygnału na wyjściu i świeci się dioda ofset power protect. Zbudowany na irf9540 i irf540.pierwsze co zauważyłem to jeden z 9540 ma pomiedzy 1 a 3 nóżka na "diodzie" zwarcie. I pytanie czy wymienic wszystkie irf? Wzmak podaje na spalonego irf napiecia minusowe 12 13,5 12 (z czym w przypadku magnata się nie spotkałem. jestem początkujący proszę o jakieś wskazówki

Dodano po 3 [minuty]:

na irf540 jest -12 -12 -12? W irfz34 bylo sterowanie ok 7v które otwierało mosfeta? Ale tu?
    slawek1111

Level 27  
    Witam
    Możesz zrobić jak chcesz ale ja wymieniam wszystkie IFr-y w danym układzie.Mniej problemów z odpaleniem sprzętu.
    Jabcok20
    Level 18  
    Witam. Jeden z czterech na pewno spalony(zwarcie) ale jak sprawdzic reszte?
    czytałem o sprawdzaniu za pomocą potencjometra i żarówki? Ale to były irfz34 i tam były niższe napięcia?

Moderated By Mirek Z.:

Proszę nie zakładać kilku tematów dla tego samego sprzętu! Regulamin p.10.5.
    Scaliłem.
    Proszę pisać staranniej - p.15 regulaminu.

radekrpisz
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Jak nie mają zwarcia to na 99% są dobre.
    Jabcok20
    Level 18  
    a jeśli spalony byl tranzystor w np. lewym kanale to czy prawy kanal nie powinien dzialać (bo nie działa) Świeci się offset na wzmacniaczu? Może to odcina napięcie?

Dodano po 2 [minuty]:

a jeśli jest spalony jeden to czy lepiej wymienic tą jedna sztukę czy wszystkie irf9540 i irf540? Czytałem o ustawianiu prądu spoczynkowego. czy trzeba go ustawiać po wymianie 1 tranzystora? Są tam potencjometry na płycie.
    slawek1111

Level 27  
    Prawdopodobnie zadziałała funkcja protekt w tym wzmaku i prawy kanał nie będzie działał.