logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Seagate Barracuda 7200 i Hitachi Travelstar DK3FA-40 problem

Dromander 14 Mar 2008 22:09 1375 3
REKLAMA
  • #1 4909941
    Dromander
    Poziom 10  
    Witam mam problem z dyskiem Seagate Barracuda 7200.7 model:ST3200021A Firmware:3.01 oraz dyskiem laptopowym Hitachi Travelstar model: DK3FA-40 Oba dyski sa wykrywane w biosie, Oba dyski przeskanowałem programem MHDD chociaż Barracudy nie do końca bo pewnie by to trwało z miesiac. Przy skanowaniu Barracudy zaóważyłem dziwnie wedłóg mnie błąd IDNF czyli (S) Dlaczego dziwny? ponieważ przed pierwsze ok 30 MB dysk w idealnej kondycji czasy dostępu do 50ms potem ok 3 linijki błędu IDNF i znów ok 30 MB zdrowej powieżchni i znów ok 3 linijek błędu IDNF i tak w kółko podejżewam że przez całą powieżchnie dysku, ale pewien nie jestem bo skana zakończyłem na 1,5% dodam jeszcze ze udało mi się założyć bez problemu partycje 25MB i sformatować ja była widoczna w windowsie mogłem kopiowac pliki.
    Pytanie jak pozbyć się tych błędow IDNF (S) czy jest możliwość przywrócić Barracude do stanu używalności na danych mi nie zależy.
    I drugi rodzynek laptopowy Hitachi zdziwiłem się przy skanowaniu przez całą powieżchnie dysku MHDD pokazał że niema żadnego sektora na którym coś można by było zapisać Tylko same !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! błedy ABRT
    Pytanie da sie to usunąć by były normalne zapisywalne sektory?
  • REKLAMA
  • #2 4910041
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #3 4910122
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #4 4920706
    Dromander
    Poziom 10  
    Witam

Troche posiedzialem nad tymi dyskami w MHDD i trche wprowadze zmian Baracuda niala przestawione LBA na 131 GB MHDD niestety nie radzil sobie ze zmiana LBA na orginalme dopiero program od Maxtora "MaxBlast"sobie poradził wię zaczelem skan powyzej wczesniej ustawionego LBA i o dziwo na tej powiezchni niema bledów translatora (S) ani badow wiec wpadlem na pomysl by zainstalowac system win xp na tym obszaze bios dysk wykryl instalator tez załozylem partycie 140 GB potem 50GB no i przy kliknieciu enter na tej partyci instalator windowsa sie zwiesił reset kampa kolejna próba i już instalator nie znalazl dysku kolejna próba tym razem instalator wyswietlil komunikat ze nie mozna uzyskac dostepu do dysku teraz dysk jest wykrywany ale musialem zrobic erase w MHDD i pytanie moje nadal pozostaje aktualne jak naprawic te bledy translatora (S) ponizej link do screna z MHDD

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/ef4fec5f884da49d.html

I drógi dysk 2,5` Hitachi Trawelstar we wczesniejszym poscie nie dodalem jeszcze ze przy probie skanowania po ok 10 % MHDD wyswietla niebieski ekran z CRITICAL ERROR i tylko reset mi zostaje

link do obrazka
    http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/96108c2fbef42ee5.html

Chwilowo nie moge ale niedlugo dolacze S.M.A.R.T obu dysków
REKLAMA