Witam,
W akcie desperacji postanowiłem napisać ten post, mimo iż temat flashowania był już wielokrotnie poruszany.
Mam grafikę Gigabyte FX 5700 (GV57128DP). Działała dobrze (nigdy nie była kręcona itp.). Kilka dni temu wyłączyłem komputer (wszystko było ok.). Kiedy następnego dnia go włączyłem bios komputera zaczął wydawać takie same dźwięki jak by grafika nie była włożona w slot AGP. Oczywiście na ekranie nic się nie pojawiło – zero reakcji karty. Wyciągłem kartę wyczyściłem styki, pooglądałem ją i nie ma na niej żadnych uszkodzeń, na GPU też. Udało mi się załatwić grafikę na PCI. Po wejściu w system w menadżerze urządzeń wyświetla mi inne urządzenia a w środku kontroler video (zgodny z VGA) i ten taki żółty pytajnik z wykrzyknikiem. Nie wiem z jakich powodów ale wydaje mi się że bios poleciał, więc zacząłem szukać biosu do tej karty. Po dwóch dniach znalazłem na jakiejś arabskiej stronie
Ściągłem jeszcze 3 programy do flashowania GVF12, GVF1A, NVFLASH. Nie mam stacji dyskietek ani czytnika kart pamięci w kompie wiec zrobiłem CD ze startówką z win98, programami do flashowania i biosem. Niestety coś mi to flashowanie nie wychodzi. Po wpisaniu komend :
Nvflash.exe –f n57128dp.rom –u -p
Nvflash.exe –p –f 1 n57128dp.rom
Nvflash.exe –p –f 0 n57128dp.rom
Nvflash.exe –p –f o n57128dp.rom
Nvflash.exe –p –f –sst 1 n57128dp.rom
Nvflash.exe –p –f –sst 0 n57128dp.rom
Nvflash.exe –p –f –sst o n57128dp.rom
Nvflash.exe –p –f –newbios 1 n57128dp.rom
Nvflash.exe –p –f –newbios 0 n57128dp.rom
Nvflash.exe –p –f –newbios o n57128dp.rom
Wyskakuje mi help, czyli lista komend z program do flashowania.
Po wpisaniu:
gvf12.exe z tymi paramentami co powyżej wyskakuje mi
WARNING: Carnot open swap file cwsdpmi.swp
Plik cwsdpmi.exe jest w tym samym katalogu co program do flashowania ale pewnie chodzi o to ze jest to na plycie i nie może zapisać na nią.
Po wpisaniu:
Gvf1a.exe + te parametry co przy Nvflash wyskakuje:
This is NVIDIA VGA card
The attached monitor may flicker as the PROM pins are enabled and disabled
NV PCI base address: 0xc6000000
Lub
This is NVIDIA VGA card
WARNING!!! Are you sure to force flashing (y/n) wciskam y
Bios wydaje dwukrotie dźwięk i komunikat
The attache monitor may flicker as the PROM pins are enabled and disabled
Chip name=NV36 (NV36M, 347h), VendorID=0x10DE, DeviceID=0x347
Opened n57128dp.rom successfilly.
Checking for supported EEPROM…
EEPROM man.ID, devcode (20,FF) : Supported EEPROM not found.
Error: Supported EEPROM not found.
Czyli kicha nic się nie zrobiło (dobrze ze nie sflashowałem PCI).
Wyłączyłem kompa. Włączyłem ponownie, po załadowaniu system (XP) wykrył mi kartę i nawet ładnie napisał w menadżerze urządzeń że to mój FX 5700 czyli tak jak wtedy, gdy była sprawna, ale był przy niej żółty wykrzyknik. Pomyślałem spoko. Nie wiem co się stało ale działa. Przepiołem kabel z monitora do FX’a – ciemno!@. Po ponownym uruchomieniu znowu wykrywa karte jako inne urządzenia - kontroler video (zgodny z VGA).
Jeśli ktoś będzie w stanie napisać mi jak sflashować lub przywrócić do życia tę kartę to będę wdzięczny.
Pozdrawiam.
W akcie desperacji postanowiłem napisać ten post, mimo iż temat flashowania był już wielokrotnie poruszany.
Mam grafikę Gigabyte FX 5700 (GV57128DP). Działała dobrze (nigdy nie była kręcona itp.). Kilka dni temu wyłączyłem komputer (wszystko było ok.). Kiedy następnego dnia go włączyłem bios komputera zaczął wydawać takie same dźwięki jak by grafika nie była włożona w slot AGP. Oczywiście na ekranie nic się nie pojawiło – zero reakcji karty. Wyciągłem kartę wyczyściłem styki, pooglądałem ją i nie ma na niej żadnych uszkodzeń, na GPU też. Udało mi się załatwić grafikę na PCI. Po wejściu w system w menadżerze urządzeń wyświetla mi inne urządzenia a w środku kontroler video (zgodny z VGA) i ten taki żółty pytajnik z wykrzyknikiem. Nie wiem z jakich powodów ale wydaje mi się że bios poleciał, więc zacząłem szukać biosu do tej karty. Po dwóch dniach znalazłem na jakiejś arabskiej stronie
Nvflash.exe –f n57128dp.rom –u -p
Nvflash.exe –p –f 1 n57128dp.rom
Nvflash.exe –p –f 0 n57128dp.rom
Nvflash.exe –p –f o n57128dp.rom
Nvflash.exe –p –f –sst 1 n57128dp.rom
Nvflash.exe –p –f –sst 0 n57128dp.rom
Nvflash.exe –p –f –sst o n57128dp.rom
Nvflash.exe –p –f –newbios 1 n57128dp.rom
Nvflash.exe –p –f –newbios 0 n57128dp.rom
Nvflash.exe –p –f –newbios o n57128dp.rom
Wyskakuje mi help, czyli lista komend z program do flashowania.
Po wpisaniu:
gvf12.exe z tymi paramentami co powyżej wyskakuje mi
WARNING: Carnot open swap file cwsdpmi.swp
Plik cwsdpmi.exe jest w tym samym katalogu co program do flashowania ale pewnie chodzi o to ze jest to na plycie i nie może zapisać na nią.
Po wpisaniu:
Gvf1a.exe + te parametry co przy Nvflash wyskakuje:
This is NVIDIA VGA card
The attached monitor may flicker as the PROM pins are enabled and disabled
Lub
This is NVIDIA VGA card
WARNING!!! Are you sure to force flashing (y/n) wciskam y
Bios wydaje dwukrotie dźwięk i komunikat
The attache monitor may flicker as the PROM pins are enabled and disabled
Chip name=NV36 (NV36M, 347h), VendorID=0x10DE, DeviceID=0x347
Opened n57128dp.rom successfilly.
Checking for supported EEPROM…
EEPROM man.ID, devcode (20,FF) : Supported EEPROM not found.
Error: Supported EEPROM not found.
Czyli kicha nic się nie zrobiło (dobrze ze nie sflashowałem PCI).
Wyłączyłem kompa. Włączyłem ponownie, po załadowaniu system (XP) wykrył mi kartę i nawet ładnie napisał w menadżerze urządzeń że to mój FX 5700 czyli tak jak wtedy, gdy była sprawna, ale był przy niej żółty wykrzyknik. Pomyślałem spoko. Nie wiem co się stało ale działa. Przepiołem kabel z monitora do FX’a – ciemno!@. Po ponownym uruchomieniu znowu wykrywa karte jako inne urządzenia - kontroler video (zgodny z VGA).
Jeśli ktoś będzie w stanie napisać mi jak sflashować lub przywrócić do życia tę kartę to będę wdzięczny.
Pozdrawiam.