logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

modding Bios Gf Fx5900 - oryginalny bios potrzebny!

Lechu_AF1 12 Kwi 2008 11:16 1597 5
REKLAMA
  • #1 5021342
    Lechu_AF1
    Poziom 15  
    Ocena: 29
    Witam,

Kolega ma karte graficzną GeForce FX5900 składaną przez Gainwarda. Około roku temu zmodowałem w tej karcie bios z oryginalnego na bios od GeForce'a 5950 Ultra w celu podniesienia wydajności. Założyłem też lepsze chłodzenie. Wszystko było OK, ale do czasu.
    Niestety kolega natrafił na pewne problemy w działaniu tej karty (ponoć się przegrzewa ostatnio, niby ją czyścił ale w to wątpie, majstrował coś przy radiatorze a sie nie zna - gdybym miał to u siebie napewno bym to naprawił) i teraz rząda odemnie zmodowania jej spowrotem na oryginalny bios. Cóż - uparł się trzeba ją przerobić spowrotem.

Ściągnąłem już wszystkie potrzebne programy do flashowania, ale nie moge znaleźć oryginalnego pliku *.rom z biosem do Gf5900. Szukałem na google, szukałem na różnych forach i nie moge znaleźć. Jeżeli ktoś ma taką karte (GeForce fx5900) i mógłby zgrać z niej bios i mi wysłać (email: nix8(małpa)o2.pl ) albo gdzieś umieścić to byłbym wdzięczny. Jeżeli ktoś wie gdzie taki bios znaleźć to też będe wdzięczny za info.

pozdro
    Lechu
  • REKLAMA
  • #2 5021486
    kamil2993
    Poziom 21  
    Ocena: 76
    które ?

Winfast Flash Utility (dla BIOS Leadtek - ROM) - winfastflash.zip
    NVIDIA Flash Utility (dla innych BIOS - BIN) - nvflash.zip
    BIOS Leadtek A380U FX 5950 Ultra (ROM) - a380u.rom
    BIOS Gainward FX 5950 Ultra (BIN) - gnwrd.bin
    BIOS MSI FX 5950 Ultra (BIN) - msi.bin
    BIOS Gigabyte FX 5950 Ultra (BIN) - gbyte.bin

To jest na samym końcu tej strony :

http://www.sterowniki.net.pl/artss.php?g=5
  • REKLAMA
  • #3 5021664
    Lechu_AF1
    Poziom 15  
    Mam te wszystkie programy, moge użyć oczywiście każdego w razie potrzeby.

W tym linku co podałeś kamil2993 niestety nie ma pliku z orygialnym biosem. Są te biosy od FX5950 a ja potrzebuje zwykłego 5900 jak już pisałem na początku. W każdym razie dzięki za odzew.
  • REKLAMA
  • #4 5022082
    iron64
    Poziom 41  
    Ocena: 312
    W tym biosie co jest w tej chwili obniż taktowania i wgraj go ponownie, w czym problem?
  • REKLAMA
  • #5 5025695
    Lechu_AF1
    Poziom 15  
    Problem w tym że nie wiem jak to sobie wyobrażasz. Nie umiem obniżyć taktowania domyślnego w biosie bo nie umiem wyedytować pliku rom - nie wiem którą linijke kodu musze zmienić. A jak coś bym spieprzył z takim domorosłym biosem to nie mam karty pod PCi żeby to odkręcić potem.

Jak mi podasz który znak w kodzie biosu musze zmienić to to zrobie.
  • #6 5025783
    spinnaker
    Poziom 32  
    Ocena: 37
    Po co od razu kod, do GF jest taki programik Nibitor
REKLAMA