logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Projektor ASK C20 - niestabilne działanie i brak reakcji diody zasilania

rysiekj 16 Mar 2008 21:11 2166 6
REKLAMA
  • #1 4917312
    rysiekj
    Poziom 14  
    Ocena: 52
    Witam,

Mam dziwny problem z projektorem ASK C20. Jak załapie to chodzi bez problemu, a na drugi dzień nie chce się włączyć. Czasami się włączy a za moment wyłaczy i po zawodach. Po wyłączeniu woóle nie świeci dioda obok przycisku do załączenia. Wyjmę sznur sieciowy i za chwilę ta dioda wchodzi ? Normalnie cuda się z tym dzieją ?
    Czy ktoś da mi jakąś radę co z tym zrobić ?

Żarówka jest napewno okay. Ma przeświecone bardzo mało godzin.

pzdr Rysiek
  • REKLAMA
  • #2 4917895
    gonys
    Poziom 11  
    Sprawdź zimne luty na zasilaczu i elektrolity. Wymień wszystkie w gałęzi zasilacz i na 100% będzie chodzić. Dodatkowo sprawdź ile godzin świeciła żarówka (powinno być w menu).
  • REKLAMA
  • #3 4918737
    rysiekj
    Poziom 14  
    Też o tym myślałem. Żarówka jest mało wyeksploatowana - kilkaset godzin. Jak projektor wstanie to bardzo ładnie świeci. Wczoraj dwa filmy pooglądałem bez problemu. Jak to postoi tydzień pewnie znowu będzie dziczył. Ale z tymi lutami i elektrolitami masz dobry pomysł.

pzdr Rysiek
  • #4 10198929
    pietia1961
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Witam wiem , że stary temat ale mam taki sam problem w Asku nie może zaskoczyć ale jak już załapie to działa non stop lampa świeci bardzo dobrze.

Przypominam koledze, że na tym Forum obowiązują zasady poprawnej pisowni: zdanie zaczynamy dużą literą, kończymy kropką, są też inne znaki przestankowe. Proszę poprawić w obu postach. [bogred]
  • REKLAMA
  • #5 10199369
    rysiekj
    Poziom 14  
    U mnie wystarczyło "przelecieć" wszystkie luty.

pzdr RysiekJ
  • REKLAMA
  • #6 10204244
    pietia1961
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    W zasilaczu czy gdzieś jeszcze przeglądałeś , u mnie muszę kilka - kilkanaście razy włożyć kabel zasilania i zaskakuje po dłuższym leżeniu szybciej albo od razu
  • #7 10308194
    rysiekj
    Poziom 14  
    Nie bawiłem się w analizy, tylko przeleciałem wszystkie grubsze luty, zaczynajac od zasilania, bo tu widzę problem. Najprawdopodobniej "grube" prądy spustoszyły luty. To nie sa zimne luty od strzenia czy uderzenia. To raczej efekt oddziaływania prądów o wysokim natężeniu ew. wysokiej częstotliwości.
    Jak spojrzysz na luty przez porządne szkło powiększające widać na lutach martwe "koronki". Dogrzewaj to ostrożnie, najlepiej gorącym powietrzem. Przetop je i tyle.Czasami musiałem dodawać świeżej cyny z kalafonią.

Podsumowanie tematu

✨ Projektor ASK C20 wykazuje niestabilne działanie – po poprawnym uruchomieniu działa bez problemu, lecz po pewnym czasie nie chce się włączyć lub wyłącza się samoczynnie. Dioda zasilania nie świeci po wyłączeniu, a po odłączeniu i ponownym podłączeniu kabla zasilającego pojawia się na krótko. Żarówka jest w dobrym stanie, z niskim przebiegiem godzin. Przyczyną problemu mogą być zimne luty oraz uszkodzone elektrolity w zasilaczu, co powoduje przerwy w dostawie prądu. Zaleca się dokładne przeglądnięcie i przelutowanie wszystkich grubych połączeń lutowanych, szczególnie w obszarze zasilacza, z użyciem gorącego powietrza i ewentualnym dodaniem cyny z kalafonią. Problem może wynikać z oddziaływania wysokich prądów lub częstotliwości, które powodują powstawanie martwych "koronek" na lutach. Po naprawie luty i zasilacz powinny zapewnić stabilną pracę projektora.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA