logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Projektor SHARP PG-A20X - miga dioda lampy i nie świeci

JAMA15 14 Paź 2009 11:24 6770 6
REKLAMA
  • #1 7126850
    JAMA15
    Poziom 13  
    Ocena: 29
    Jestem w posiadaniu takiego projektora jak w tytule, problem wygląda następująco -po włączeniu zasilania miga dioda na zielono oznaczająca lampę na projektorze, szumią wentylatory, a po jakichs 2 minutach diodka od lampy zapala się na stałe na czerwono i wyłączają się wentylatory.
    Lampa nie załacza się wcale.
    Dioda power przełącza się również na czerwono po tym jak zielona przestaje migac.
    Dodam że podstawiona została również nowa lampa i nic to nie zmieniło, gdzie szukać problemu? Może jakiś reset jest potrzebny, proszę o pomoc, jakies sugestie..
    Sprawa jest dość pilna.
  • REKLAMA
  • #2 7129114
    CMS
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2599
    Jeśli lampa przekroczyła swój licznik to należy ją wymienić na nową i zresetować tenże licznik (projektor podłączony do sieci - w trybie stand-by trzymamy + i auto sync następnie (trzymając) naciskamy ON i -).
    Jeśli objaw nie ustapi to uszkodzony jest zasilacz lampy.

UWAGA !
    W ŻADNYM WYPADKU NIE WOLNO KASOWAĆ LICZNIKA JEŚLI LAMPA NIE ZOSTAŁA WYMIENIONA NA NOWĄ.
    Grozi to eksplozją lampy !
  • REKLAMA
  • #3 7130108
    JAMA15
    Poziom 13  
    Dziękuję za odpowiedź, tą procedurę już wykonywałem- bezskutecznie niestety- objaw pozostaje ten sam. Zastanawia mnie tylko taki zapis w instrukcji, który mówi o tym, że jesli projektor zostanie czterokrotnie załączony z uszkodzoną lampą, kolejna próba uruchomienia odłączy zasilanike lampy! - co to ma oznaczac?

Dodane dzisiaj:

Udało mi się pozyskać manual do projektora SHARP PG-A10X. Wynika z niego że budowa jest bardzo zbliżona. Podane są napięcia z przetwornicy 6V, 13V,17V oraz napięcie wysterowujące moduł lampy 3V.
    Wszystkie one u mnie są dokładnie takie same, skoro przetwornica lampy dostaje impuls do wysterowania podejrzewam że uszkodzeniu uległa własnie ona, gdyż nie reaguje na to...
  • #4 7131974
    CMS
    Jak sprawdzić zasilacz, hmmm...
    Ja bym zaczął od dokładnego obejrzenia wszystkich elementów, następnie posprawdzałbym te które się da sprawdzić (często trzeba wyjąć płytkę sterującą balastem i należy robić to ostrożnie ponieważ zwykle ma ona czterowarstwowy druk i łatwo ją uszkodzić).
    Należy również zbadać (najlepiej za pomocą oscyloskopu) czy płyta główna podaje sygnał sterujący dla zasilacza lampy.
    Jeśli wszystkie elementy są ok to odpalamy oscyloskop i oglądamy co się dzieje na nogach scalaka sterującego przetwornicą.
    Jeśli są jakieś elektrolity (często jest tylko jeden czasem dwa a czasem nie ma żadnego, choć zdarza się i większa ilość) profilaktycznie je wymieniamy.

EDIT.
    Widzę że pisaliśmy jednocześnie.
    Ja cały czas mówię o zasilaczu lampy a nie o przetwornicy zasilającej cały projektor.
    No chyba że oba są na jednej PCB bo i tak się zdarza.
  • REKLAMA
  • #5 7132941
    JAMA15
    Poziom 13  
    No cóż, walczyłem z tym dzisiaj kilka godzin i chyba sobie odpuszczę.
    Oczywiście ja też mówiłem o zasilaczu lampy ( balast).
    W tym projektorze przetwornica główna jest na osobnej płytce, a zasilacz/balast lampy na osobnej. I doszedłem do tego, że na 95% uszk jest własnie moduł zasilania lampy.Dokładniej prawdopodobnie STRG6153. Dostaje napięcie zasilania ok17V, podstawiałem elektrolit w jego zasilaniu, niepodoba mi się tranzystor smd, który połączony jest z 4 pinem tego STRa. Nie przewodzi w żadną stronę-wygląda jakby miał przerwę-niestety jest praktycznie bez oznaczeń...
    Na domiar złego serwisówka którą zdobyłem pokazuje ten moduł jako ogólny blok (prostokąt).
    Jest ona do pobrania w dziale Projektory --> Trochę dokumentacji -elektroda.pl
    Mimo wszystko dzieki za zainteresowanie.
    Będę próbował jeszcze kontaktować się z jakimś serwisem.
  • Pomocny post
    #6 7133091
    CMS
    Kolego, właśnie się kontaktujesz z serwisem :P
    Wstaw dobrej jakości fotki tego zasilacza jak i płytki sterującej (wyjętej) to coś pomyślimy.
    Jak nie damy rady bez macania to się zgadamy na PW i mi go podeślesz.
  • REKLAMA
  • #7 7308382
    JAMA15
    Poziom 13  
    Ok, dzięki za pomoc, projektor udało się uruchomić i mam nadzieje że posłuży jeszcze jakiś czas.
    Temat do zamknięcia.

Podsumowanie tematu

✨ Projektor SHARP PG-A20X po włączeniu zasilania sygnalizuje migającą zieloną diodą lampy, wentylatory pracują, lecz po około 2 minutach dioda lampy przechodzi na stały czerwony kolor, wentylatory się wyłączają, a lampa nie zapala się. Próba wymiany lampy na nową nie rozwiązała problemu. Wskazano konieczność resetu licznika lampy po jej wymianie, jednak procedura resetu nie przyniosła efektu. Podejrzewany jest uszkodzony zasilacz lampy (balast), a szczególnie moduł zasilania lampy oznaczony jako STRG6153. Zalecane jest sprawdzenie elementów zasilacza, w tym tranzystorów SMD i elektrolitów, oraz sygnałów sterujących z płyty głównej za pomocą oscyloskopu. W projekcie przetwornica główna i zasilacz lampy są na osobnych płytkach. Po długich próbach i diagnozie udało się uruchomić projektor, co sugeruje, że problem leżał w module zasilania lampy. Dokumentacja techniczna do modelu PG-A10X była pomocna ze względu na podobną budowę.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA