logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Compaq Presario 2500 - brak podświetlenia po zalaniu herbatą, diagnoza uszkodzeń

nakon 16 Mar 2008 22:30 5002 9
REKLAMA
  • #1 4917796
    nakon
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    Witajcie,
    Krótka historia wypadku:
    Piątek rano: Moja siostra nie przestrzegała zasad BHP (nie je sie przy komputerze :-)) i podczas śniadania wylała herbatę na lewą stronę klawiatury laptopa (Compaq Presario 2500). Przez chwilę spanikowała (jak to kobieta), ale wyłączyła laptopa, osuszyła go z wierzchu i zostawiła, żeby wyschnął - a ona poszła do pracy.
    Jak wróciła wieczorem, to go włączyła - , ale wtedy okazało się, że brakuje podświetlania matrycy, a obraz jest i dodatkowo w pranu wyszło, że kilka klawiszy nie działa.
    Więc wzięła latarkę i świecąc w matryce tak z niego korzystała przez sobotę :-)

Koniec opowieści, teraz kilka pytań:
    1. Jak zlokalizować uszkodzenie (płyta gł, inwerter, świetlówka?)

2. Czytałem kilka wątków nt. odpalania świetlówek i inwerterów i mam pytanie, czy mierząc napięcia na wyjściu gniazda do matrycy coś wywnioskuje?

3. Czy podpinając jakieś napięcia do któryś pinów złącza uruchomię inwerter/świetlówkę (najlepiej bez rozbierania klapki)? //pinoutu jeszcze nie szukałem i nie wiem czy takowy znajdę

4. Czy mogło coś na płycie głównej sie przywrzeć i dlatego nie załącza inwertera?
    Ewentualnie jeśli czyścić to czym: woda destylowana, jakiś alkohol (isopropyl)?

Dołączam foto po zdjęciu górnej pokrywy - zielonym prawdopodobny obszar podtopienia - choć jak na moje oko nic tam szczególnie nie widać
    całość odkurzyłem pędzelkiem i odkurzaczem (bo może gdzieś kurz+herbata zrobiły zwarcie), ale to nic nie dało.
    Compaq Presario 2500 - brak podświetlenia po zalaniu herbatą, diagnoza uszkodzeń
    Moderowany przez TONI_2003:

Proszę przeczytać i stosować...
    Ogłoszenie: Wklejanie zdjęć.

• REKLAMA
  • #2 4917820
    krzydan
    Poziom 18  
    Ocena: 24
    a czy herbata była słodzona ??

Jeżeli tak to musisz dokładnie przemyć. W tych laptopach są montowane bezpieczniki na płytach ( wyglądają jak rezystory SMD), często maja oznaczenie 0 lub 000 - sprawdź je miernikiem czy wszystkie są sprawne. Z tego co opisujesz to albo nie dochodzi 12 V zasilania na inwerter albo sygnał z czujnika zamknięcia matrycy - jego tez przeczyść, przemyj spirytusem - może sie zawiesił i nie podaje sygnału. ( z tej fotki i z tego co kojarzę będziesz go miał w prawym górnym rogu
  • REKLAMA
  • #3 4918343
    satgal
    Poziom 40  
    Ocena: 428
    Nie raz po takim zalaniu jak płyn dostał się pod IC grafiki który jest BGA, to nic nie zrobisz, ostatnio takiego naprawiłem bo nie podawał 3,3V na uruchomienie inwertera i wziąłem to napięcie dla niego z wtyku sygnałowego i zasilającego matrycę która dostaje w tym samym czasie również to napięcie.
  • #4 4918574
    nakon
    Poziom 13  
    satgal napisał:
    ...płyn dostał się pod IC grafiki który jest BGA...

Mówisz o GPU, czy czymś innym ?
    Odkręciłem chłodzenie z procesora pod spodem nic szczególnego - na lewo chyba cewki/dławiki i stabilizatory i diody (załączam zdjęcia - jakby komuś się okiem chciało rzucić i pomyśleć co pomierzyć, co posprawdzać)
    Compaq Presario 2500 - brak podświetlenia po zalaniu herbatą, diagnoza uszkodzeńCompaq Presario 2500 - brak podświetlenia po zalaniu herbatą, diagnoza uszkodzeń
    Moderowany przez TONI_2003:

Proszę przeczytać i stosować...
    Ogłoszenie: Wklejanie zdjęć.

• REKLAMA
  • #5 4922046
    nakon
    Poziom 13  
    Przepraszam za źle wklejone zdjecia :oops: .

Rozkręciłem klapę, inwerter jest taki sam jak w poniższym temacie:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic739441.html

Napięcia na wejściu (5 pinów):
    1. 14,7V (zasilacz na 19V, bateria na 14,8V)
    2. 5V
    3. 3,23V
    4. 2,2 V - prawdopodobnie regulacja jasności (w zakresie 0-3,22V jak jest napisane w powyższym poście)
    5. masa
    Czyli te napięcia wyglądają raczej sensownie - zastanawia mnie tylko to 2,2V czy nie za małe.

Na wyjściu inwertera 0V, spalony bezpiecznik F1.

Teraz mam pytanie - jak wymienię bezpiecznik, to czy bezpieczne jest uruchomienie inwertera bez podpiętej świetlówki? Czy musi/powinno być zapięte jakieś obciążenie?
    Jakie powinno być napięcie na wyjściu? wyczytałem gdzież że jakieś 650V?
  • REKLAMA
  • #6 4922093
    telemax
    Poziom 22  
    Ocena: 12
    Wymień bezpiecznik i podłącz świetlówkę i nie kombinuj z pomiarem napięcia na wyjściu bo szkoda miernika. Poskładaj i będzie działać.
  • #7 4926110
    nakon
    Poziom 13  
    Wymienić bezpiecznik to nie problem, tylko co to za bezpiecznik? //inny problem to, że w sklepie w którym się zaopatruje (Eles, kraków) bezpieczników smd nie mają.

Kupiłem więc kilka zwykłych od 0,5 do 2A i zrobiłem "po harcersku". Rozbiłem bezpiecznik i wlutowałem samo włókno - zacząłem od 0,5A, ale się spalił...

Jakiej wartości powinien być? - tak mniej więcej 1 1,5 2A? ile watt pobiera taka świetlówka?
  • #8 4926371
    krzydan
    Poziom 18  
    Ocena: 24
    Czy na bezpieczniku nic nie pisze ?
    Czaszami wartość jest napisana na płycie.
    Zrób zdjęcie bezpiecznika i miejsca w którym on jest wlutowany
  • #9 4926671
    telemax
    Poziom 22  
    Ocena: 12
    Pobór prądu inwertera jest w granicach 1A ale przy samym starcie wyższy więc montowany jest bezpiecznik 2A.
    Bezpiecznika SMD raczej w sklepie nie kupisz więc szukaj na np. starej karcie graficznej itp lub udaj się do serwisu GSM powinni poradzić sobie z problemem.
  • #10 4927230
    nakon
    Poziom 13  
    Wmontowałem włókno z bezp 1.5A i okazało to się zabójcze dla inwertera:
    spalił się tranzystor kluczujący (oznaczenie .333/ i dodatkowo kreska nad ostatnią trójką - smd code book nic nie mówi o takim elemencie).

Czy może to być wina uwalonej świetlówki? albo trafa inwertera?

Bezpiecznik oznaczony F1, symbol elementu: TK, obok C23.

Zauważyłem jeszcze taką rzecz, że C23 jak jest w układzie to przewodzi w jedną stronę, a w drugą chwile się ładuje (pik) i przerwa (działa, jeśli napięcie przyłożę do 1 pinu, ciągle przewodzi jak napięcie przyłożę do masy (czy to związane z tym, ze jest w układzie, czy uwalony?).

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Laptop Compaq Presario 2500 został zalany herbatą, co spowodowało brak podświetlenia matrycy oraz uszkodzenie kilku klawiszy. Po włączeniu urządzenia obraz był widoczny tylko przy doświetleniu latarką. W dyskusji poruszono kwestie diagnostyki uszkodzeń: sprawdzenie bezpieczników SMD na płycie głównej, weryfikację napięć zasilających inwerter i świetlówkę, a także sygnału z czujnika zamknięcia matrycy. Zmierzone napięcia na wejściu inwertera (5 pinów) wynosiły około 14,7V, 5V, 3,23V, 2,2V (regulacja jasności) i masa, co wskazuje na poprawne zasilanie, jednak na wyjściu inwertera było 0V z powodu spalonego bezpiecznika F1. Próby wymiany bezpiecznika na standardowy (0,5-2A) zakończyły się uszkodzeniem tranzystora kluczującego inwertera, co może wskazywać na uszkodzenie świetlówki lub transformatora inwertera. Wskazano, że bezpiecznik SMD o wartości około 2A jest typowy dla inwertera, a jego brak lub uszkodzenie powoduje brak podświetlenia. Zalecane jest dokładne oczyszczenie elementów po zalaniu, zwłaszcza bezpieczników i czujnika zamknięcia matrycy, oraz ostrożne testowanie inwertera z podłączoną świetlówką, aby uniknąć dalszych uszkodzeń.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA