Witajcie,
Krótka historia wypadku:
Piątek rano: Moja siostra nie przestrzegała zasad BHP (nie je sie przy komputerze
) i podczas śniadania wylała herbatę na lewą stronę klawiatury laptopa (Compaq Presario 2500). Przez chwilę spanikowała (jak to kobieta), ale wyłączyła laptopa, osuszyła go z wierzchu i zostawiła, żeby wyschnął - a ona poszła do pracy.
Jak wróciła wieczorem, to go włączyła - , ale wtedy okazało się, że brakuje podświetlania matrycy, a obraz jest i dodatkowo w pranu wyszło, że kilka klawiszy nie działa.
Więc wzięła latarkę i świecąc w matryce tak z niego korzystała przez sobotę
Koniec opowieści, teraz kilka pytań:
1. Jak zlokalizować uszkodzenie (płyta gł, inwerter, świetlówka?)
2. Czytałem kilka wątków nt. odpalania świetlówek i inwerterów i mam pytanie, czy mierząc napięcia na wyjściu gniazda do matrycy coś wywnioskuje?
3. Czy podpinając jakieś napięcia do któryś pinów złącza uruchomię inwerter/świetlówkę (najlepiej bez rozbierania klapki)? //pinoutu jeszcze nie szukałem i nie wiem czy takowy znajdę
4. Czy mogło coś na płycie głównej sie przywrzeć i dlatego nie załącza inwertera?
Ewentualnie jeśli czyścić to czym: woda destylowana, jakiś alkohol (isopropyl)?
Dołączam foto po zdjęciu górnej pokrywy - zielonym prawdopodobny obszar podtopienia - choć jak na moje oko nic tam szczególnie nie widać
całość odkurzyłem pędzelkiem i odkurzaczem (bo może gdzieś kurz+herbata zrobiły zwarcie), ale to nic nie dało.
Krótka historia wypadku:
Piątek rano: Moja siostra nie przestrzegała zasad BHP (nie je sie przy komputerze
Jak wróciła wieczorem, to go włączyła - , ale wtedy okazało się, że brakuje podświetlania matrycy, a obraz jest i dodatkowo w pranu wyszło, że kilka klawiszy nie działa.
Więc wzięła latarkę i świecąc w matryce tak z niego korzystała przez sobotę
Koniec opowieści, teraz kilka pytań:
1. Jak zlokalizować uszkodzenie (płyta gł, inwerter, świetlówka?)
2. Czytałem kilka wątków nt. odpalania świetlówek i inwerterów i mam pytanie, czy mierząc napięcia na wyjściu gniazda do matrycy coś wywnioskuje?
3. Czy podpinając jakieś napięcia do któryś pinów złącza uruchomię inwerter/świetlówkę (najlepiej bez rozbierania klapki)? //pinoutu jeszcze nie szukałem i nie wiem czy takowy znajdę
4. Czy mogło coś na płycie głównej sie przywrzeć i dlatego nie załącza inwertera?
Ewentualnie jeśli czyścić to czym: woda destylowana, jakiś alkohol (isopropyl)?
Dołączam foto po zdjęciu górnej pokrywy - zielonym prawdopodobny obszar podtopienia - choć jak na moje oko nic tam szczególnie nie widać
całość odkurzyłem pędzelkiem i odkurzaczem (bo może gdzieś kurz+herbata zrobiły zwarcie), ale to nic nie dało.
Moderowany przez TONI_2003:Proszę przeczytać i stosować...
Ogłoszenie: Wklejanie zdjęć.