Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Compaq Presario 2500 - podświetlanie matrycy

16 Mar 2008 22:30 4609 9
  • Poziom 13  
    Witajcie,
    Krótka historia wypadku:
    Piątek rano: Moja siostra nie przestrzegała zasad BHP (nie je sie przy komputerze :-)) i podczas śniadania wylała herbatę na lewą stronę klawiatury laptopa (Compaq Presario 2500). Przez chwilę spanikowała (jak to kobieta), ale wyłączyła laptopa, osuszyła go z wierzchu i zostawiła, żeby wyschnął - a ona poszła do pracy.
    Jak wróciła wieczorem, to go włączyła - , ale wtedy okazało się, że brakuje podświetlania matrycy, a obraz jest i dodatkowo w pranu wyszło, że kilka klawiszy nie działa.
    Więc wzięła latarkę i świecąc w matryce tak z niego korzystała przez sobotę :-)

    Koniec opowieści, teraz kilka pytań:
    1. Jak zlokalizować uszkodzenie (płyta gł, inwerter, świetlówka?)

    2. Czytałem kilka wątków nt. odpalania świetlówek i inwerterów i mam pytanie, czy mierząc napięcia na wyjściu gniazda do matrycy coś wywnioskuje?

    3. Czy podpinając jakieś napięcia do któryś pinów złącza uruchomię inwerter/świetlówkę (najlepiej bez rozbierania klapki)? //pinoutu jeszcze nie szukałem i nie wiem czy takowy znajdę

    4. Czy mogło coś na płycie głównej sie przywrzeć i dlatego nie załącza inwertera?
    Ewentualnie jeśli czyścić to czym: woda destylowana, jakiś alkohol (isopropyl)?

    Dołączam foto po zdjęciu górnej pokrywy - zielonym prawdopodobny obszar podtopienia - choć jak na moje oko nic tam szczególnie nie widać
    całość odkurzyłem pędzelkiem i odkurzaczem (bo może gdzieś kurz+herbata zrobiły zwarcie), ale to nic nie dało.
    Compaq Presario 2500 - podświetlanie matrycy
    Moderowany przez TONI_2003:

    Proszę przeczytać i stosować...
    Ogłoszenie: Wklejanie zdjęć.

  • Poziom 17  
    a czy herbata była słodzona ??

    Jeżeli tak to musisz dokładnie przemyć. W tych laptopach są montowane bezpieczniki na płytach ( wyglądają jak rezystory SMD), często maja oznaczenie 0 lub 000 - sprawdź je miernikiem czy wszystkie są sprawne. Z tego co opisujesz to albo nie dochodzi 12 V zasilania na inwerter albo sygnał z czujnika zamknięcia matrycy - jego tez przeczyść, przemyj spirytusem - może sie zawiesił i nie podaje sygnału. ( z tej fotki i z tego co kojarzę będziesz go miał w prawym górnym rogu
  • Poziom 40  
    Nie raz po takim zalaniu jak płyn dostał się pod IC grafiki który jest BGA, to nic nie zrobisz, ostatnio takiego naprawiłem bo nie podawał 3,3V na uruchomienie inwertera i wziąłem to napięcie dla niego z wtyku sygnałowego i zasilającego matrycę która dostaje w tym samym czasie również to napięcie.
  • Poziom 13  
    satgal napisał:
    ...płyn dostał się pod IC grafiki który jest BGA...

    Mówisz o GPU, czy czymś innym ?
    Odkręciłem chłodzenie z procesora pod spodem nic szczególnego - na lewo chyba cewki/dławiki i stabilizatory i diody (załączam zdjęcia - jakby komuś się okiem chciało rzucić i pomyśleć co pomierzyć, co posprawdzać)
    Compaq Presario 2500 - podświetlanie matrycyCompaq Presario 2500 - podświetlanie matrycy
    Moderowany przez TONI_2003:

    Proszę przeczytać i stosować...
    Ogłoszenie: Wklejanie zdjęć.

  • Poziom 13  
    Przepraszam za źle wklejone zdjecia :oops: .

    Rozkręciłem klapę, inwerter jest taki sam jak w poniższym temacie:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic739441.html

    Napięcia na wejściu (5 pinów):
    1. 14,7V (zasilacz na 19V, bateria na 14,8V)
    2. 5V
    3. 3,23V
    4. 2,2 V - prawdopodobnie regulacja jasności (w zakresie 0-3,22V jak jest napisane w powyższym poście)
    5. masa
    Czyli te napięcia wyglądają raczej sensownie - zastanawia mnie tylko to 2,2V czy nie za małe.

    Na wyjściu inwertera 0V, spalony bezpiecznik F1.

    Teraz mam pytanie - jak wymienię bezpiecznik, to czy bezpieczne jest uruchomienie inwertera bez podpiętej świetlówki? Czy musi/powinno być zapięte jakieś obciążenie?
    Jakie powinno być napięcie na wyjściu? wyczytałem gdzież że jakieś 650V?
  • Poziom 22  
    Wymień bezpiecznik i podłącz świetlówkę i nie kombinuj z pomiarem napięcia na wyjściu bo szkoda miernika. Poskładaj i będzie działać.
  • Poziom 13  
    Wymienić bezpiecznik to nie problem, tylko co to za bezpiecznik? //inny problem to, że w sklepie w którym się zaopatruje (Eles, kraków) bezpieczników smd nie mają.

    Kupiłem więc kilka zwykłych od 0,5 do 2A i zrobiłem "po harcersku". Rozbiłem bezpiecznik i wlutowałem samo włókno - zacząłem od 0,5A, ale się spalił...

    Jakiej wartości powinien być? - tak mniej więcej 1 1,5 2A? ile watt pobiera taka świetlówka?
  • Poziom 17  
    Czy na bezpieczniku nic nie pisze ?
    Czaszami wartość jest napisana na płycie.
    Zrób zdjęcie bezpiecznika i miejsca w którym on jest wlutowany
  • Poziom 22  
    Pobór prądu inwertera jest w granicach 1A ale przy samym starcie wyższy więc montowany jest bezpiecznik 2A.
    Bezpiecznika SMD raczej w sklepie nie kupisz więc szukaj na np. starej karcie graficznej itp lub udaj się do serwisu GSM powinni poradzić sobie z problemem.
  • Poziom 13  
    Wmontowałem włókno z bezp 1.5A i okazało to się zabójcze dla inwertera:
    spalił się tranzystor kluczujący (oznaczenie .333/ i dodatkowo kreska nad ostatnią trójką - smd code book nic nie mówi o takim elemencie).

    Czy może to być wina uwalonej świetlówki? albo trafa inwertera?
    Compaq Presario 2500 - podświetlanie matrycy

    Bezpiecznik oznaczony F1, symbol elementu: TK, obok C23.

    Compaq Presario 2500 - podświetlanie matrycy

    Zauważyłem jeszcze taką rzecz, że C23 jak jest w układzie to przewodzi w jedną stronę, a w drugą chwile się ładuje (pik) i przerwa (działa, jeśli napięcie przyłożę do 1 pinu, ciągle przewodzi jak napięcie przyłożę do masy (czy to związane z tym, ze jest w układzie, czy uwalony?).