logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Termet MIni Max - jak zwiększyć ciśnienie ciepłej wody?

krysal 17 Mar 2008 11:09 4791 6
REKLAMA
  • #1 4918812
    krysal
    Poziom 15  
    Ocena: 7
    Mam taki piecyk i nie wiem jak zwiększyć ciśnienie ciepłej wody która przepływa przez piec ponieważ do piecyka zimna woda ma duze ciśnienie a z kranu wylatuje o bardzo małym. Po prostu chce zwiękrzyć przepływ ciepłej wody uzytecznej.
  • REKLAMA
  • #2 4918817
    Gierlo
    Poziom 14  
    Ocena: 17
    Zastosuj pompę rzeby woda przpływała szybciej ale nie za noco bo go rozsadzi (piecyk)
  • REKLAMA
  • #3 4920159
    krysal
    Poziom 15  
    ale kiedyś płyneła szybciej tylko tak został teraz wyregulowany
  • REKLAMA
  • #4 4920426
    Gierlo
    Poziom 14  
    Ocena: 17
    a jest tam chydrofor czy jakoś tam
  • REKLAMA
  • #5 4920787
    DonRomano
    Poziom 34  
    Ocena: 729
    Gierlo napisał:
    a jest tam chydrofor czy jakoś tam

O czym Ty wogóle piszesz?
  • #6 4920859
    zdzicho44
    Poziom 22  
    Ocena: 117
    Obawiam się, że niewiele zrobisz.Gdybyś nawet zwiększył przepływ, to woda będzie zimniejsza,trzeba by jednocześnie zwiększyć moc .Myślę, że to zbyt daleko idąca ingerencja ,ze względu na bezpieczeństwo .
  • #7 5409343
    Henko70
    Poziom 13  
    Wielkość strumienia wody jest ustawiona przez dławik założony na rurce między wymiennikiem a turbinką przepływu na wylocie CWU .A tak na marginesie miałem ten sam problem a przyczyną mniejszego przepływu był zakamieniony wymiennik płytkowy(6 lat użytkowania).

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada piecyk Termet Mini Max i chce zwiększyć ciśnienie oraz przepływ ciepłej wody użytkowej, ponieważ mimo wysokiego ciśnienia zimnej wody, z kranu wypływa ona z niskim ciśnieniem. W dyskusji zasugerowano zastosowanie pompy obiegowej, jednak z zastrzeżeniem, by nie przekraczać dopuszczalnych parametrów piecyka, aby go nie uszkodzić. Wskazano również, że zwiększenie przepływu bez jednoczesnego zwiększenia mocy grzewczej spowoduje obniżenie temperatury wody, co może być niebezpieczne. Dodatkowo zwrócono uwagę, że wielkość strumienia wody jest regulowana przez dławik umieszczony na rurce między wymiennikiem a turbinką przepływu na wylocie ciepłej wody użytkowej (CWU). Jeden z uczestników dyskusji podzielił się doświadczeniem, że przyczyną niskiego przepływu może być zakamieniony wymiennik płytkowy, szczególnie po kilku latach użytkowania (w jego przypadku 6 lat).
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA