logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zamiennik diody T2D46 w zasilaczu DVD SONY DVP-NS355?

skalisty 17 Mar 2008 14:38 2643 6
REKLAMA
  • #1 4919410
    skalisty
    Poziom 15  
    Ocena: 20
    Witam. Mam uszkodzoną diodę w zasilaczu, D105 o oznaczeniu T2D46 (dvd SONY DVP-NS355). Czy któś może mi powiedzieć co to za dioda i czym mogę ją zastąpić bo orginalnej nie mogę wogule znaleść. pozdrawiam
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 4921043
    skalisty
    Poziom 15  
    Tak wiem, znalazłem ten temat, ale on nic mi nie mówi jaka inną diodą mogłbym ją zastąpić, albo chociaż mniejwięcej podobną. Ja myslałem zamiast niej wstawić BYV 159 ale nie chcę sobie spalić dvd
  • REKLAMA
  • #5 4921290
    Bogdan58
    Poziom 32  
    Ocena: 47
    Chyba nie czytasz dokładnie? Ta dioda nie ma wpływu na pracę, to tylko bezpiecznik, którego i tak nie jesteś w stanie sprawdzić. Szukaj uszkodzenia w innym miejscu.

Pozdrowinia.
  • REKLAMA
  • #6 4921522
    skalisty
    Poziom 15  
    wszystkie inne uszkodzenia usunąłem , została tylko ta nieszczęsna dioda D105 która ma zwarcie. Czyli mogę uruchomić zasilacz bez niej? - jeśli ona tylko pełni rolę bezpiecznika??
  • #7 4922935
    Bogdan58
    Poziom 32  
    Ocena: 47
    Załącz, tej diody i tak nie zmierzysz. Jak coś się uwali, to będzie widać. Bardzo groźnie będzie, ale bez diody (jak nowej nie masz) powinien sprzęt zadziałać.
    Wszystkie napięcia dobre?

Pozdrowienia. :o

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem z uszkodzoną diodą T2D46 (oznaczenie D105) w zasilaczu od odtwarzacza DVD SONY DVP-NS355. Użytkownik poszukiwał zamiennika dla tej diody, której oryginału nie mógł znaleźć. Wskazano, że dioda ta pełni funkcję bezpiecznika i nie wpływa bezpośrednio na pracę urządzenia, a jej pomiar jest praktycznie niemożliwy. W przypadku zwarcia diody można uruchomić zasilacz bez niej, jednak jest to ryzykowne i może prowadzić do dalszych uszkodzeń. Proponowano rozważenie zamiennika BYV159, jednak bez pewności co do kompatybilności. Zalecano również sprawdzenie innych elementów zasilacza, gdyż dioda jest tylko elementem zabezpieczającym.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA