logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak dodać potencjometr balansu do gitary z 2 humbuckerami?

włuczykij 08 Sty 2004 19:34 3340 14
REKLAMA
  • #1 467330
    włuczykij
    Poziom 27  
    Ocena: 55
    heh, kulpilem sobir gitare elektryczna. i chce wymienic elektronike. w gitarze sa 2 hambackery, wiec zdecydowalem sie zastosowac
    http://gitara.pl/index.php?id=43
    ale chce jeszcze dodac potencjometr do regulacji balansu. w zalacniku cos tam namalowalem, ale powiedzcie czy to zda egzamin, i jaki potencjometr musze zastosowac.
    Załączniki:
    • Jak dodać potencjometr balansu do gitary z 2 humbuckerami? polaczenia2.jpg (27.82 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 467378
    bobo
    Poziom 29  
    Ocena: 686
    Tylko po co ci balans, przecież masz odrębna regulacje wzmocnienia. W takim układzie z balansem, jezeli jeden potencj. bedzie max otwarty a drugi min. otwarty, to idea balansu bierze w łeb. Pomijam fakt że utracisz cenna zaletę selektywnych nastaw przy np. cichych momentach gry ( chodzi o stan podczas gry), raczej trudno bedzie trafic na idealnie środkowe połozenie balansu.
    Pozdrowka
  • #3 467482
    włuczykij
    Poziom 27  
    to moze inaczej, chodzi miz eby nap jednego hambakera puscic na jedna kolumne, a drugiego na druga kolumne. chodzi o efekt stereo. a jak by te dwa wyjscia z przelacznika podlaczyc pod dwa styki w gniazdku stereo??? nie stylko by????
  • REKLAMA
  • #4 468502
    bobo
    Poziom 29  
    Ocena: 686
    Możesz taki układ połączeń wykonać na przykladzie f.Shergold. Schemat w załączniku.
    Załączniki:
    • Jak dodać potencjometr balansu do gitary z 2 humbuckerami? cd-mod4.gif (14.16 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #5 488501
    h-doc
    Poziom 27  
    Ocena: 21
    Jestem zwolennikiem stosowania potencjometrów o trochę niższej wartości rezystancji. Sam stosuję potencjometry zazwyczaj o rezystancji niewiele wyższej niż rezystancja przetworników. Polecam wypróbować.
  • #6 527737
    włuczykij
    Poziom 27  
    zr0obilem elektronike na 2 potencjometry 500k i przelacznik 3poz. tam trza było dac do barwy dzwieku kond. 0,047uf, to dalem taki stary z odzysku ze starej elektroniki z gitary. jak przekrece troche poitencjometr od tonow, to sie robi straszna sieka. jak dotykam strun albo mostka to jest w miare, jak puszcze (odizoluje sie od masy w gitarze) to wlasnie jest sieka. jeszcze gozej jest jak dotkne powierzchni przystawek to calkiem sie zadyma robi. jak zmniejsze tony to sa standardowe szumy.

tak mysle. czy moge podlaczyc do masy powierzchnie przystawek??? bo to sa hambuckery od defila, to cewka jest zalana jakims kauczykiem w mosiężnej foremce.

i czy te szumy to wina tego ze ten kondensator jest stary

acha, i jak podglosnie na tych szumach to chyba mi radio odbiera, bo jakies bardzo mocno zaklucone gadanie slychac;)
  • REKLAMA
  • #7 527759
    Marek Kolodziejczak
    Poziom 16  
    Ocena: 7
    h-doc napisał:
    Jestem zwolennikiem stosowania potencjometrów o trochę niższej wartości rezystancji. Sam stosuję potencjometry zazwyczaj o rezystancji niewiele wyższej niż rezystancja przetworników. Polecam wypróbować.

wlasnie o tym napisal h-doc sprobuj a radio bedziesz musial sobie dopiero wlaczyc. pozdrawiam.
  • #8 528847
    włuczykij
    Poziom 27  
    i to przez potencjometry te wszystkie problemy????
  • #9 528969
    h-doc
    Poziom 27  
    Ocena: 21
    Polacz struny z masa. To samo mozesz sprobowac z obudowa humbackera. Mase rozporowadz gwiazdziscie z punktem wspolnym przy gniezdzie jack. Uzyj ekranowanych kabelkow wewnatrz gitary. mozesz dodatkowo zaekranowac okolice przetwornikow, potencjometrow i gniazda, a najlepiej cala gitare. Staraj sie trzymac mozliwie niska impedeancje we wszystkich punktach (niezbyt duze wartosci rezystancji potencjometrow). Nie radze stosowac potencjometrow z odzysku - lepiej kupic nowe. Poza tym ja bym dal troche mniej regulatorow (5 potencjometrow to ciut za duzo).
  • REKLAMA
  • #10 529727
    włuczykij
    Poziom 27  
    niue nie nie. potencjometry mam nowe, i 2 sztuki, a nie 5. ten projekt na poczatku to tylko zapytanie. ja mam 2 potencjometry 500k i przelacznik 3poz.
  • #11 529865
    Marek Kolodziejczak
    Poziom 16  
    Ocena: 7
    wluczykij dalej nie kumasz??
    " Staraj się trzymac mozliwie niska impedeancje we wszystkich punktach (niezbyt duze wartosci rezystancji potencjometrow). "
  • #12 3731473
    tofifi
    Poziom 2  
    hej.czy moglby ktos podac mi schemat polaczenia potencjometrow do przetwornikow?w gitarze mam dwa pojedyncze przetworniki i trzy potenc.plus przelacznik.z gory dzieki:D
    tofifi28(_at_)wp.pl
  • #13 3731557
    Cameel
    Poziom 14  
    Ocena: 6
    jakiego typu jest przełącznik?? model a'la gibson, a'la fender i ilo pozycyjny??
  • #14 3734875
    tofifi
    Poziom 2  
    fender.3 pozycyjny.szukalem gdzies schematow ale takich prostych typu gdzie ktory kabelek przylutowac ale nic nie znalazlem.mam gitare ze wszystkim tylko potencjometry dokupowalem bo nie bylo ale nie wiem jak to polaczyc.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy dodania potencjometru balansu do gitary elektrycznej z dwoma humbuckerami. Autor planuje wymianę elektroniki i zastosowanie układu z balansem, aby uzyskać efekt stereo, kierując sygnał z każdego humbuckera do osobnej kolumny. Pojawiły się pytania o odpowiedni typ potencjometru oraz poprawność schematu połączeń. W odpowiedziach zwrócono uwagę, że stosowanie potencjometru balansu może utrudnić selektywne nastawy i nie zawsze jest praktyczne, zwłaszcza gdy jeden potencjometr jest maksymalnie otwarty, a drugi zamknięty. Zalecano stosowanie potencjometrów o rezystancji zbliżonej do rezystancji przetworników (około 500kΩ lub niższej) oraz unikanie używania starych kondensatorów, które mogą powodować szumy i zakłócenia radiowe. Poradzono również odpowiednie uziemienie masy, ekranowanie przewodów i elementów elektronicznych oraz rozprowadzenie masy w układzie gwiaździstym przy gnieździe jack. Wskazano na możliwość wykorzystania schematów dostępnych na stronach producentów, np. Shergold i Seymour Duncan, dla poprawnego podłączenia potencjometrów i przełączników. W dyskusji pojawiły się także pytania o konfigurację przełącznika 3-pozycyjnego typu Fender oraz o schematy połączeń dla dwóch pojedynczych przetworników z trzema potencjometrami.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA