logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaki czujnik dymu laserowy sprawdzi się w stolarni?

Maniek24 18 Mar 2008 21:55 5290 6
  • #1 4925485
    Maniek24
    Poziom 16  
    Ocena: 28
    Witam zastanawiam sie jaki czujnik dymu jest wstanie pracować w stolarni słyszałem coś o czujnikach laserowych.Może już ktoś przerabiał taki temat i jest w tanie pomóc?
  • #2 4925722
    rejmonter
    Poziom 15  
    Ocena: 9
    witam
    możesz zastanowić się nad zastosowaniem czujnika temperaturowego. np. honeywell ma w swojej ofercie czujkę tego typu o nazwie TC808E, mierzy ona temperaturę otoczenia, reaguje na przekroczenie podanego progu temperatury jak również na szybkość jej narastania.
    bardziej nowatorskim rozwiązaniem jak na przykład czujnik firmy "algorinet" model o nazwie FTXPXP1, jest to czujka optyczna z zasysaniem powietrza.osobiście nie stosowałem.
    słyszałem jeszcze całkiem niedawno o czujkach firmy bosch które analizują chemiczny skład powietrza.podobno dobrze sprawdzają się w takich warunkach jednak nie wiem czy te czujniki będą współpracować z twoją centralą.
    pozdrawiam
  • #4 4925834
    Andrzej Stachurski
    Poziom 21  
    Ocena: 38
    Witam. Miałem podobne zadanie jakiś rok temu (był post na elektrodzie - możesz poszukać).

Sprawę rozwiązałem następująco: na szlifierniach i lakierniach zastosowane zostały czujniki optyczne Polon ADR-20R, natomiast na magazynach czujniki liniowe DOP40R. Podpisana została również umowa na comiesięczną konserwację - jako warunek udzielenia gwarancji na prawidłowe działanie systemu. Wnioski z konserwacji są takie że pozostawienie czujników na około 2 - 3 miesiące bez czyszczenia (szczególnie na stolarniach) spowodowałoby praktycznie zerową skuteczność systemu. Moim zdaniem w takich obiektach najważniejsze jest właśnie częste sczyszczenie i sprawdzanie systemu (najlepiej podparte umową) a nie stosowanie wymyślnych czujników które bez przeglądów stracą szybko swoje innowacyjne właściwości.

Pozdrawiam
  • #5 4926037
    suworow
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1277
    Witam,
    Na pewno czujniki laserowe ma w swojej ofercie wspominanna juz firma honeywell. producent chwali sie ze są zdecydowanie czulsze na dym od klasycznych czujników optycznych jak i wykazuja pewne cechy czujników jonizacyjnych ( reakcja na szybkie spalanie- płomienie.) I wszystko było by super gdyby nie to że ... zaleca ich stosowanie raczej w sterylnych pomieszczeniach do których to stolarnia raczej się nie zalicza.

100 % za tym co napisał A Stachurski

W jedynej stolarni jaką przyszło mi robic ja akurat zastosowałem czujniki Exodus RR firmy Texecom. W testach wypadły nawet nieźle ale tego najważniejszego ( może to i dobrze) jeszcze nie mialy. jak na razie nie bylo tez żadnych fałszywek
    Co prawda w tym wypadku nie została podpisana umowa na konserwacje ale klient który juz raz przezył pożar jest na tym punkci dośc wyczulony tak że sam wykonuje okresowe czyszczenia i co tez ważne na dzien pracy zakrywa najbardziej narażone na zapylenie czujniki kapturkami.

Pozdrawiam
  • #6 5217896
    Krisstoferes
    Poziom 19  
    Ocena: 108
    Witam serdecznie. Podepnę się pod temat i zapytam czy czujnik DOP-40R działa sam czy z centralką? Bo dostałem od znajomego i nie wiem czy da się coś z nim samym zrobić.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono temat doboru czujników dymu do pracy w warunkach stolarskich, gdzie panuje duże zapylenie i specyficzne środowisko. Zwrócono uwagę, że czujniki laserowe, takie jak oferowane przez Honeywell, charakteryzują się wysoką czułością na dym i szybkie spalanie, jednak producent zaleca ich stosowanie raczej w sterylnych pomieszczeniach, co ogranicza ich użyteczność w stolarni. Alternatywnie proponowano czujniki temperaturowe (np. Honeywell TC808E) oraz optyczne z zasysaniem powietrza (Algorinet FTXPXP1). W praktyce w stolarni dobrze sprawdzają się czujniki liniowe Polon Alfa oraz optyczne Polon ADR-20R i liniowe DOP40R, przy czym kluczowa jest regularna konserwacja i czyszczenie czujników, aby zapobiec spadkowi skuteczności detekcji. W jednym z przypadków zastosowano czujniki Exodus RR firmy Texecom, które w testach wykazały dobrą skuteczność i brak fałszywych alarmów, podkreślając jednocześnie znaczenie okresowego czyszczenia i ochrony czujników przed zapyleniem. Czujnik DOP-40R może pracować zarówno autonomicznie, jak i w systemie z centralą alarmową.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA