logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Detekcja pożaru w stolarni - skuteczne metody w zapylonym środowisku

IGS 24 Kwi 2013 18:36 6474 16
REKLAMA
  • #1 12235233
    IGS

Poziom 22  
    Ocena: 60
    Witam
    Szukam pomysłu, a w zasadzie rady instalatorów którzy podobne zabezpieczenie pełnili i są chętni podzielić się efektami

Wykrywanie pożaru w stolarni, ogólnie pomieszczeniach zapylonych
    W obiekcie część pracy odbywa się automatycznie, bez operatora
    Dlatego szukam skutecznej metody detekcji w środowisku zapylonym
    Kombinacja czujek wielo-sensorowych ?
    Mamy też możliwość wprowadzania procedury częstego czyszczenia lub np po monicie z centrali, ogólnie producent systemu , rodzaj mniej istotny od metody detekcji której szukam

Proszę o propozycje
    Konto firmowe:
    IGS teletechnika i automatyka obiektów
    Bażyńskiego 32 lok 12, Gdańsk, 80-312 | Tel.: 58 XXX XX XX (Pokaż) | Strona WWW: www.igs-systemy.pl
  • REKLAMA
  • #2 12235318
    reweriko

Poziom 25  
    Ocena: 99
    W miejscach o szczególnym zapyleniu stosuję się czujniki temperatury.
    Zadziałanie polega na nagłych przyrostach temperatury o określonych wartościach towarzyszących w trakcie pożaru.

Można również zastosować czujniki liniowe
    Takie rozwiązanie zaoszczędzi ci ilość czujników do okresowego czyszczenia.

Pozdrawiam.
    Konto firmowe:
    ALLSYSTEM
    Krzyżowa, Bytom, 41-909 | Tel.: 530XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: http://allsystem.eu
  • #3 12235456
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #4 12235498
    SJS
    Poziom 15  
    Ocena: 27
    Chyba jednak czujki liniowe przeskalowane będą najlepsze
  • REKLAMA
  • #5 12235944
    Rysiek2
    Specjalista - CCTV i Alarmy Stacjonarne
    Ocena: 659
    IGS napisał:
    Mamy też możliwość wprowadzania procedury częstego czyszczenia

Może system zasysający z zaawansowaną technologią rozpoznawania cząstek?
  • #6 12236658
    IGS

Poziom 22  
    Ocena: 60
    miałem na myśli wprowadzenie codziennego czyszczenia, przez przeszkolonego pracownika inwestora - ale to w wypadku czujników innych niż temperatury
    o liniowych myślałem jednak w tej lokalizacji powierzchnia warsztatu jest niewielka w dodatku sufit nieregularny
    dziś dodatkowo doszedł aspekt - maszyny mają bardzo wydajne wyciągi, pierwsze zarzewia pożaru (takowy już się zdarzył) następowały w pyle i trocinach wysysanych w tych wyciągach poza stolarnie, czyli tunelu o konstrukcji metalowej - warto monitorować ten tunel lub magazyn odpadków bo to najbardziej narażone obszary zarazem to one sa najbardziej zapylone - w sumie dzięki tym wyciągom pozostała cześć warsztatu jest mniej zapylona niż początkowo pisałem

czyli tylko detekcja progowa temperatury ?
    Konto firmowe:
    IGS teletechnika i automatyka obiektów
    Bażyńskiego 32 lok 12, Gdańsk, 80-312 | Tel.: 58 XXX XX XX (Pokaż) | Strona WWW: www.igs-systemy.pl
  • #7 12236693
    Darom
    Specjalista elektryk
    Ocena: 587
    Witam

Ja w kilku podobnych przypadkach dałem czujki temperatury (różniczkowo-nadmiarowe) + dodatkowo czujki płomienia.
    Wadą tego rozwiązania jest cena czujek płomienia, zaletą - znacznie szybsze wykrycie pożaru.

pzdr
    -DAREK-
  • Pomocny post
    #8 12236887
    reweriko

Poziom 25  
    Ocena: 99
    Jako "zabezpieczenie dodatkowe" można zainstalować czujniki temperatury na samych wyciągach lub czujniki tlenku węgla.
    Nie jestem pewien ale podajże w centralach Aritech jest możliwość ustawiania progów zadziałania czujników dymu...
    Ostatnia opcja to zamontowanie czujników na przemian dymu i temperatury i zastosować współzależność w zadziałaniu lub blokowanie grupy czujników dymu w czasie pracy maszyn przy aktywnych czujnikach temperatury.
    Konto firmowe:
    ALLSYSTEM
    Krzyżowa, Bytom, 41-909 | Tel.: 530XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: http://allsystem.eu
  • REKLAMA
  • #10 12309144
    monter79
    Poziom 18  
    Ocena: 47
    Witam, ostatnio robiłem system w stolarni z tartakiem. w pomieszczeniach zapylonych zainstalowałem TOP-40 Polon-Alfa.
    System pracuje ponad rok, żadnych problemów z fałszywkami.

W mniej zapylonych jest Liniowa DOP-6001.
  • #11 12311541
    Rysiek2
    A kiedy rozbiłeś ostatnie testy aerosol'em. Ciekwe czy do komory optycznej cokolwiek wniknie?
  • #12 12316724
    monter79
    Poziom 18  
    w Załączniku masz opis czujki.

aerosol'em to możesz sobie najwyżej z niej kurz zdmuchnąć :). Jest to czujka Temperaturowa i płomienia, nie optyczna.
    Załączniki:
    • top40d.pdf (978.12 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #13 12317206
    Rysiek2
    Przepraszam, nie wiem dlaczego ale byłem przekonany że to jest czujka optyczna :)

W tej sytuacji to oczywiście aerosolem tylko kurz można by z niej zdmuchnąć.
  • #14 13053822
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • Pomocny post
    #15 13053959
    monter79
    Poziom 18  
    irkor napisał:
    Panowie jakie stosujecie czujki ciepła (rożnicowo-nadmiarowe) oprócz TOP-40 ?
    Muszę pilnie wymienić czujki optyczne (zasilanie 12V, centrala SSWiN).

Oprócz TOP-40 stosuje jeszcze DOT 4046 albo DUT 6046, :)

A tak na poważnie jak masz do zabezpieczenia obiekt to masz tanią centralkę IGNIS 2040 pod nią możesz podłączyć
    Optyczna czujka dymu DUR-40
    Liniowa czujka dymu DOP-40
    Wielodetektorowa czujka DOT-40
    Wielodetektorowa czujka TOP-40
    Czujka ciepła TUP-40
    Czujka płomienia PUO-35
    I masz system pożarowy z certyfikatem.

Co to za obiekt który zabezpieczasz? Jakie są tam warunki? Robisz to pod ubezpieczenie, czy inwestor wymaga?
  • REKLAMA

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono metody detekcji pożaru w stolarni, szczególnie w zapylonym środowisku. Uczestnicy sugerowali zastosowanie czujników temperatury, czujników liniowych oraz systemów aspiracyjnych, które mogą automatycznie oczyszczać się z pyłu. Wskazano na konieczność częstej konserwacji czujników, aby zminimalizować fałszywe alarmy. Proponowano także kombinację czujników dymu i temperatury oraz czujników płomienia dla szybszego wykrywania pożaru. Wspomniano o systemach takich jak TOP-40 Polon-Alfa oraz DOP-6001, które sprawdziły się w praktyce.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA