logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ploter HP C4715A - migająca lampka MEDIA, brak reakcji na przyciski

KW 09 Sty 2004 01:56 2133 7
REKLAMA
  • #1 467772
    KW
    Poziom 21  
    Ocena: 56
    Jak w tytule ploter Hewlet Packard model C4715A . Po uruchomieniu miga lampka z nazwą MEDIA z grupy ERROR GROUP. Ploter nie reaguje na żadne klawisze i przyciski . Nie jest podłączony do komputera ale przecież powinien drukować przynajmniej stronę testową lub demonstrować swoje możliwości. Czy ktoś wie co mu jest i czy może ktoś posiada dokumentację. Zgóry dziękuję za rady i pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 467909
    kosmita
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 134
    a czy swieci sie dodatkowo jakas lampka?? np cos ze status group???
    pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 469130
    KW
    Poziom 21  
    Po włączeniu do sieci migają po kolei wszystkie lampki .
    Cykl powtarza się kilka razy a następnie zaczyna pulsować w kolorze czerwonym lampka, o której wspomniałem wcześniej.
    Dodam jeszcze że na skromnej instrukcji obsługi w języku angielskim jest podany inny model niż na obudowie a mianowicie HP DesignJet 450C.
    Podobno po tym typie a nie po tym co spisałem z obudowy identyfikuje się to urządzenie.
    Zastanawiam się czy nie jest uszkodzony czujnik papieru lub elektronika sterująca silnikami.
    Ta sugestia bierze się z tąd, że szyna po której poruszała się głowica była posmarowana starym, zaschniętym i zakurzonym smarem. Bardzo ciężko przesuwała się ręcznie. Po umyciu starego smaru wszystko chodzi lekko.
    Ponadto rozebrałem całe urządzenie , oczyściłem wszystko, łącznie z pojemnikami na tusz. W kartridżach jest tusz napewno. Obejrzałem całą elektronikę i optycznie wszystko jest w porządku. Sprawdziłem silniki napędowe podłączając zewnętrzne zasilanie i zarówno transport papieru jak i głowica pracują poprawnie.
    Zauważyłem że pokrywa tej drukarki nie uruchamia po podniesieniu żadnego wyłącznika. W mniejszych urządzeniach po podniesieniu pokrywy głowica wyjeżdrza na środek, a tutaj nie.
    Jeszcze jedna ważna rzecz to to, że po włączeniu zasilania głowicy nie można przesunąć ręcznie bez względu na to w jakim położeniu się znajduje.
  • REKLAMA
  • #4 469222
    kosmita
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 134
    podaj maila to podesle Ci serwisowke tego plotera

pozdrawiam
    ps pod warunkiem ze zachowasz ja tylko dla Siebie ;)
  • #5 2191451
    trebirg
    Poziom 11  
    Mam podobny problem w tego typu urządzeniu czy znalazłeś rozwiązanie - jeśli tak podziel sie informacją. U mnie także pali sie dioda media (zielona) i finito. :D
  • REKLAMA
  • #6 2191923
    KW
    Poziom 21  
    Za dużo czasu upłynęło i nie pamiętam co robiłem, poza tym, że rozebrałem, wyczyściłem i złożyłem. Były jednak od czasu do czasu jeszcze jakieś problemy.
  • #7 2194427
    adakisie
    Poziom 15  
    Ocena: 15
    Panowie,
    Trzeba przeczyścić prowadnicę głowic i posmarować rzadkim olejem.
    Przecież głowice szybko sie poruszają i na gęstym brudnym smarze wszystko sie klinuje.
  • #8 2244708
    trebirg
    Poziom 11  
    Niestety dokładne wyczyszczenie prowadnicy po której porusza się karetka nic nie dało. Nadal tak jak w opisie kolegi, po testach świeci się dioda media, nie pomaga zmiana papieru. Ploter sprawdza czy papier jest po czym karetka wraca do pozycji wyjściowej i zapala sie nadal dioda MEDIA. Kolega który tez robi tego typu urządzenia miał podobny problem w 350. Niestety pamieć ma słaba i nie pamięta co zrobił. Jeśłi ktoś ma pomysł proszę o pomoc.

Podsumowanie tematu

✨ Ploter Hewlett Packard model C4715A po uruchomieniu sygnalizuje migającą czerwoną lampką MEDIA z grupy ERROR GROUP i nie reaguje na przyciski. Urządzenie nie jest podłączone do komputera, lecz powinno drukować stronę testową lub działać w trybie demonstracyjnym. Po włączeniu do sieci migają kolejno wszystkie lampki, następnie pulsuje czerwona lampka MEDIA. Na obudowie widnieje oznaczenie HP C4715A, jednak w instrukcji pojawia się inny model – HP DesignJet 450C, co sugeruje możliwą niezgodność identyfikacji. Podejrzewa się uszkodzenie czujnika papieru lub elektroniki sterującej silnikami, zwłaszcza że prowadnica głowicy była zanieczyszczona starym, zaschniętym smarem, utrudniającym ruch. Po oczyszczeniu i nasmarowaniu prowadnicy problem częściowo ustępował, lecz lampka MEDIA nadal się zapalała. Próby zmiany papieru i dokładne czyszczenie prowadnicy nie przyniosły trwałego efektu. Wskazano na konieczność czyszczenia i smarowania prowadnicy rzadkim olejem, gdyż gęsty, brudny smar powoduje zacinanie się mechanizmu. Problem jest trudny do jednoznacznego rozwiązania, a dokumentacja serwisowa jest poszukiwana przez użytkowników.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA