logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Firewire - Sony DCR HC21E nie łączy się z Maxdata ECO 4000 I przez Firewire

Miles! 19 Mar 2008 19:43 3278 6
REKLAMA
  • #1 4928639
    Miles!
    Poziom 21  
    Ocena: 15
    Witam. Chciałem zrzucić z kamery cyfrowej (Sony DCR HC21E) film na laptopa (Maxdata ECO 4000 I) przez port Firewire. Gdy podłączam wszystko, na wyświetlaczu LCD w kamerze, wyświetla się napis "DVin". Później znika. Komputer w ogóle nie reaguje, żadnego drgnięcia w tym kierunku. Nie posiadam żadnych płyt do kamery. Pierwszy raz zrzucam film z kamery, na komputer i kompletnie nie wiem co robić. Z góry dzięki za pomoc.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 4928844
    gsm_virus
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 191
    heniek2r5 napisał:
    Nie posiadam żadnych płyt do kamery. Pierwszy raz zrzucam film z kamery, na komputer i kompletnie nie wiem co robić.

Zawsze stwerowniki i oprogramowanie można znaleźć na stronie producenta, czyli Sony Mini DV - DCR-HC21E.
    FireWire , czyli i.LINK (IEEE-1394) , info w j.angielskim.
  • REKLAMA
  • #4 4928917
    Miles!
    Poziom 21  
    W Menadżerze urządzeń porty występują. Do zgrywania filmu używam programu Windows Movie Maker.
  • REKLAMA
  • #6 4929887
    Miles!
    Poziom 21  
    Właśnie tu jest problem, bo opcja Burn DVD jest nieaktywna w kamerze. Nie mam pojęcia jak to zrobić.
  • #7 4933353
    Miles!
    Poziom 21  
    Z kamerą wszystko ok. Na laptopie toshiby wszystko pięknie działa. Czyli muszę pomęczyć Maxdatę.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy próby przesłania materiału wideo z kamery cyfrowej Sony DCR HC21E na laptop Maxdata ECO 4000 I za pomocą portu Firewire (IEEE-1394, i.LINK). Po podłączeniu kamera wyświetla napis "DVin", który następnie znika, a komputer nie wykrywa urządzenia ani nie reaguje. W menadżerze urządzeń porty Firewire są widoczne, a do przechwytywania obrazu używany jest program Windows Movie Maker. Brak jest oryginalnych płyt instalacyjnych do kamery. Wskazano konieczność instalacji odpowiednich sterowników Firewire oraz oprogramowania do zgrywania materiału, które można znaleźć na stronie producenta Sony. Udostępniono również link do instrukcji obsługi kamery w języku polskim. Problem dodatkowo komplikuje nieaktywna opcja "Burn DVD" w kamerze. Na innym laptopie marki Toshiba połączenie działa poprawnie, co sugeruje problem z kompatybilnością lub konfiguracją laptopa Maxdata.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA