logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy płyta główna PC ma bezpieczniki? Zwarcie i zapach spalenizny w komputerze

AxelNext 20 Mar 2008 21:46 5574 12
REKLAMA
  • #1 4933660
    AxelNext
    Poziom 38  
    Ocena: 454
    Czy na płycie głównej komputera PC (blaszaka) są jakieś bezpieczniki ?
    Pytam bo zadzwoniła do mnie znajoma z drugiego końca miasta że niby zrobiło się jej zwarcie w komputerze i coś się zjarało tak że aż zaśmierdziało i podobno to bezpiecznik.
    O ile pamiętam to na płycie głównej nie ma bezpieczników, chyba że się mylę, a zjarać to się mógł zasilacz, albo coś na płycie głównej.
    Macie jakieś sugestie ? Komp is dead :D
    Co to może być ? Tak bez otwierania.
    Poszukuję Kaszpirowskiego :D
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 4933686
    mietekn
    Poziom 35  
    Ocena: 161
    Na płytach głównych często są bezpieczniki w układzie klawiatury/myszy tuż przy ich gniazdach, czasem tez przy złączach USB. Są to bezpieczniki miniaturowe i ich przepalenia zazwyczaj nie widać. Bez otwierania to się wiele nie dowiesz, trzeba otworzyć, wymienić zasilacz itd ...aż do wyleczenia.
  • REKLAMA
  • #3 4933700
    Coolbit
    Poziom 18  
    Ocena: 90
    Bezpiecznik jest jedynie w zasilaczu i to wlutowany na stałe najczęściej. Jeśli poszedł dym to ,najczęściej z zasilacza ,albo ze złącza ATX na płycie głównej.
  • Pomocny post
    #4 4933777
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #5 4933854
    AxelNext
    Poziom 38  
    Łukasz88 napisał:
    axelakis Powiedz nam gdzie ta znajoma zrobiła to zwarcie, czym bo nie rozumiem tu czegoś.
    Wiem tylko tyle że 5 dni temu królik przegryzł kabel od myszki.
    Mąż znajomej poskręcał go i posklejał i właśnie dziś po pięciu dniach komp padł.
    Znajoma dziś kupiła nową myszkę ale to jest tzw. musztarda po obiedzie bo komp już i tak is dead :D

Ja raczej też stawiam na zasilacz bo robiąc w tym kompie formata na początku lutego miałem problemy z jego uruchomieniem. Wyglądało to tak jakby zasilacz nie dawał napięcia na HDD. Komp szumiał, ale nie startował system, czarny ekran monitora.
  • Pomocny post
    #6 4933931
    movzx
    Poziom 40  
    Ocena: 1269
    Zasilacz to będzie jedna sprawa, ale skoro zrobiło się zwarcie w kablu od myszy to mógł rzeczywiście paść bezpiecznik lub inny element na płycie, mogła odparować ścieżka, ewentualnie zasilacz umarł do końca.
    Pozostaje rozkręcić komputer i szukać sadzy ;)
  • Pomocny post
    #7 4934018
    Coolbit
    Poziom 18  
    Co z tego ,że są SMD? O czym wiem doskonale, skoro się ich normalnie nie wymienia. Kondensatory to można sobie wymieniać , ale gdzie kupisz bezpieczniki SMD ??? Dlatego tak napisałem. Po drugie to nawert w chief teku spotkałem wkładkę z takim mocowaniem bezpiecznika ,że przynajmniej z jednej strony trzeba by go było wy lutować.
  • #8 4934057
    bokuden
    Poziom 15  
    Ocena: 5
    Witam
    Akurat kupno bezpiecznikow to nie problem,chocby w tme.
    Problemu z ich wymiana rowniez nie powinno byc,ale wg prawa Murphy'ego
    najszybciej siadzie obwod zabezpieczany,zabezpieczajac bezpiecznik przed spaleniem.Na ogol spalony bezpiecznik nie wydziela zadnej woni,wiec przy okazji padlo cos jeszcze.
    Pozdrawiam
  • #9 4934076
    KKK
    Poziom 31  
    Ocena: 63
    Cytat:
    Co z tego ,że są SMD? O czym wiem doskonale, skoro się ich normalnie nie wymienia. Kondensatory to można sobie wymieniać , ale gdzie kupisz bezpieczniki SMD ???

Wpisz w google bezpiecznik smd i kupisz, nawet polimerowe.
    http://www.meditronik.com.pl/el/c2900.htm
  • #10 4934078
    AxelNext
    Poziom 38  
    OK.
    Jutro komp wyląduje w serwisie bo ja nie mam czasu zajrzeć do niego, a znajomej się śpieszy z naprawą. Sam jestem ciekaw co w nim poszło :|
  • #11 4934089
    Coolbit
    Poziom 18  
    No to przynajmniej już wiem gdzie szukać bezpieczników w razie coś :)
  • REKLAMA
  • #12 4934913
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #13 4936158
    diquan
    Poziom 20  
    Ocena: 4
    Dokładnie, wymiana smd to nie problem przy dobrej lutownicy i "nietrzęsącej" się ręce :) Sam ostatnio wymieniałem bezpiecznik na USB i całkiem nieźle to wyszło.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Na płytach głównych komputerów PC często występują miniaturowe bezpieczniki SMD, zwłaszcza w obwodach klawiatury, myszy oraz przy złączach USB. Ich przepalenie jest trudne do zauważenia gołym okiem, a wymiana wymaga precyzyjnego lutowania. Bezpieczniki te chronią głównie przed zwarciami, nie zabezpieczają jednak przed przepięciami. W zasilaczach komputerowych bezpieczniki są zwykle wlutowane na stałe, choć w lepszych modelach mogą być umieszczone w zaciskach, co ułatwia ich wymianę. W przypadku zwarcia, np. spowodowanego uszkodzonym kablem myszy, może dojść do przepalenia bezpiecznika na płycie lub uszkodzenia zasilacza. Zapach spalenizny i dym najczęściej wskazują na awarię zasilacza lub uszkodzenie ścieżek na płycie głównej. Diagnostyka wymaga otwarcia obudowy, sprawdzenia bezpieczników, ścieżek oraz ewentualnej wymiany zasilacza. Bezpieczniki SMD można kupić w sklepach elektronicznych, a ich wymiana jest możliwa przy użyciu odpowiedniego sprzętu lutowniczego i precyzji.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA