logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zabezpieczyć elektronikę pralki przed uszkodzeniami wtórnymi?

kuba_k_44 08 Gru 2006 00:38 1794 4
REKLAMA
  • #1 3307159
    kuba_k_44
    Poziom 12  
    Ocena: 13
    Witam!
    Jestem właśnie po zakończonej naprawie pralki https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic630365.html
    Czytając to forum pod kątem sterowników elektronicznych w pralkach nasunęła mi się refleksja:
    otóż częstą przyczyną bardzo kosztownych wymian lub uciążliwych napraw w sterownikach są uszkodzenia w torze sterowania silnikiem, blokadą drzwi, uszkodzenia zasilaczy. W wyniku braku zabezpieczeń nadprądowych w samej pralce uszkodzenia w/w obwodów powodują uszkodzenia wtórne dalszych elementów. Niektórzy mają pecha i "spaleniu" ulega wszystko, wraz z procesorem, i wtedy nie ma już wyjścia jak zakup koszmarnie drogich nowych modułów fabrycznych.
    I teraz zastanawiam się nad kwestią: czy rozwiązaniem nie byłoby umieszczenie odpowiednio dobranych bezpieczników w obwodzie silnika, blokady drzwi, elektrozaworów, zasilacza (może coś jeszcze?). W takim układzie, gdy coś zaczyna szwankować (np. triak, szczotki) od razu przepala bezpiecznik, a my wiemy jaki obwód ma usterkę i szkody wtórne wywołane długotrwałym zwarciem nie wystąpią.
    Co o tym myślicie?
  • REKLAMA
  • #2 3307391
    Topolski Mirosław
    Moderator Elektrotechnika
    Ocena: 1608
    Witam
    W ten sposób koszt pralki na pewno byłby większy,a z drugiej strony producenci nie chcą produkować na magazyn,tylko sprzedawać wyprodukowany towar.Drogie części i naprawy(dla nas) są wygodne dla producentów,gdyż towar gotowy lepiej się sprzedaje i przynosi zyski firmie,bo duża część klientów stojąc przed takim dylematem woli zakupić nową pralkę.
  • REKLAMA
  • #3 3307844
    kuba_k_44
    Poziom 12  
    Myślę, że koszt pralki wzrósłby o pomijalny koszt.
    Z całą resztą się zgadzam.
    Ale mi chodziło o zastosowanie takich zabezpieczeń we własnej pralce i czy ma to sens.
  • REKLAMA
  • #4 3310613
    awy
    Poziom 19  
    Ocena: 58
    Takie zabezpieczenie można zrobić na transoptorach albo optotriakach które będą sterowały poszczególnymi urządzeniami. Układ z procesorem musi być galwanicznie odizolowany od reszty a transoptory można zasilić z oddzielnego zasilacza lub z przetwornicy. Dlaczego nikt tego nie robi kolega Topolski już wyjaśnił niemniej samemu można się pobawić.
  • #5 3310945
    kuba_k_44
    Poziom 12  
    Tak, odizolowanie galwaniczne to profesjonalne rozwiązanie. Jednak wymagałoby to z mojej strony dużego samozaparcia. Bo bez schematu to trochę mrówczej roboty, by prześledzić druk modułu.
    Ale założyć sobie bezpieczniki to 15 min. roboty i chyba to sobie zafunduję w wolnej chwili - tak dla lepszego samopoczucia.
    Pozdrawiam!
REKLAMA