logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

TV Royal Lux TV-7199TXT/AVST - zawężony obraz, brak OSD, pilot nie działa

witold świerzyński 20 Mar 2008 21:59 1482 7
REKLAMA
  • #1 4933734
    witold świerzyński
    Poziom 17  
    Ocena: 19
    Witam,
    TV jak w temacie. Początek był taki, że poleciał tranzystor linii. Po jego wymianie odbiornik startuje z klawiatury lokalnej ale obraz jest zawężony w pionie, brak jest OSD i nie działa na pilota.
    Czy ktoś z kolegów spotkał się z podobnym problemem ?
    Dodam, że zastosowałem się już do wskazówek na forum oraz podmieniałem STV2246.
    Pozdrawiam,
  • REKLAMA
  • #2 4933814
    praktyk
    Poziom 23  
    Ocena: 18
    Jeśli w pionie jest scalak STV9306A to może zacznij od jego wymiany-potrafi robić "cuda".
  • REKLAMA
  • #3 4933851
    kudłatyrtv
    Poziom 24  
    Ocena: 74
    Na początek proponuję pamięć z pewnym wsadem
    pozdr,
  • #4 4933873
    witold świerzyński
    Poziom 17  
    Ocena: 19
    Praktyk,
    Dziękuję jutro sprawdzę ten trop.
    Kudlatrtv,
    Próbowałem wsadu z forum ale totalnie zero zmian.

Proszę uzupełnić tytuł tematu - p.11 regulaminu. [Mirek Z.]
  • REKLAMA
  • #5 4946554
    jaculek
    Poziom 17  
    Ocena: 24
    Jesli wymiana pionu nie pomoze to masz do wymiany procesor(Sory za brak konkretnych symboli procesora ale aktualnie nie mam dostepu do schematu).
  • #6 4951324
    Lucas
    Poziom 20  
    Ocena: 12
    Może być potrzeba ustawienia geometrii w trybie serwisowym. Trzeba sprawdzić , czy do procesora dochodzą sygnały Vi H odpowiedzialne za OSD. Ale z opisu może niestety być konieczna wymiana procesora. Dodatkowo sprawdziłbym co było przyczyna uszkodzenia tranzystora linii.Lucas
  • #7 4951789
    roman4
    Poziom 22  
    Ocena: 47
    Witam , ja bym sprawdził dokładnie przetwornice , i wszystkie napięcia za nią. Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #8 4953319
    marian1981.02
    Spec od sprzętu Unitra
    Ocena: 756
    Miałem podobny problem chassis TV-4K po włączeniu u góry zielona krecha brak OSD i możliwości sterowania pilotem. Winny okazał się STV9306, blokował szynę I2C https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic771202.html

Podsumowanie tematu

✨ W telewizorze Royal Lux TV-7199TXT/AVST po wymianie tranzystora linii pojawił się problem z zawężonym obrazem w pionie, brakiem OSD oraz nie działającym pilotem. Próby wymiany układu STV2246 oraz zastosowanie wsadu pamięci nie przyniosły efektu. Sugerowano wymianę scalaka STV9306A odpowiedzialnego za pion, który może powodować takie anomalie, w tym blokowanie magistrali I2C, co wpływa na brak OSD i sterowania pilotem. W przypadku braku poprawy po wymianie pionu, wskazana jest wymiana procesora telewizora. Dodatkowo zalecane jest sprawdzenie sygnałów Vi i H do procesora, ustawienia geometrii w trybie serwisowym oraz kontrola przetwornicy i napięć zasilających. Należy także ustalić przyczynę uszkodzenia tranzystora linii, aby zapobiec ponownym awariom.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA