logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak przesyłać dane do rejestru HC595 z użyciem ATTINY? Przykłady w C?

Ravender 21 Mar 2008 01:59 1110 1
REKLAMA
  • #1 4934471
    Ravender
    Poziom 20  
    Ocena: 73
    W jaki sposób realizuje się przesył danych do rejestru hc595?

Do tej pory podczepiałem do rejestru (akurat w moim przypadku hc164) dwa piny z procka, jeden jako zegar, drugi jako sygnał. Potem pisałem program w którym przypisywałem do pinu Data jakiś stan, a następnie ustawiałem pin CLOCK by wysłać daną do rejestru. Podejrzewam jednak, że jest to działanie raczej mega amatorskie i robi się to inaczej.

Niestety nie mogę znaleźć nigdzie przykładów w C. Przeczytałem o UART. Czy to się do tego nadaje? Tzn czy można wysłać przykładowo 16 bitów szeregowo do rejestrów z jakąś założoną częstotliwością? Skąd brać przykłady wysyłki takiej "porcji" ?
  • REKLAMA
  • #2 4936982
    cyberdar
    Poziom 31  
    Ocena: 73
    Witam

'595 jest bardzo podobny do '164 z tą różnicą, że ma na wyjściach przerzutniki, które mogą zapamiętać wprowadzone stany logiczne. Robi się to za pomocą dodatkowego pinu. Ten układ ma raczej niewiele wspólnego z portem szeregowym. Jako przykład można podać nastepujące rozwiązanie: dwa '595 połączone szeregowo ale wejścia do wpisu masz osobne. możesz zrobić tak, że wpiszesz całe 16 bitowe słowe szeregowo do takiego rejestru ale np. dane na wyjścia wystawisz tylko na jednym z nich.

--
    pozdrawiam
REKLAMA