logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Głośna praca kotła Vaillant TurboTEC VUW PL (20kW)

phans 21 Mar 2008 10:09 29829 51
Najlepsze odpowiedzi

Dlaczego kocioł Vaillant turboTEC VUW 20 kW pracuje tak głośno i skąd mogą brać się metaliczne odgłosy przy przełączaniu między CO a CWU?

Najbardziej prawdopodobną przyczyną jest rezonans układu spalinowo-powietrznego albo samego wentylatora, a nie „normalna” cecha kotła; pomaga dopiero usztywnienie i uszczelnienie komina oraz skorygowanie jego podparcia. W kilku opisach hałas powodował długi prosty odcinek przewodu, luźno spasowane elementy bez uszczelek albo zbyt duży nacisk pionowej rury na kolanko, przez co turbina i obudowa wpadały w drgania [#4947676][#5237327][#6397124][#13859192] Jeden z użytkowników po podniesieniu pionowej rury, odciążeniu kolanka i uszczelnieniu połączeń uszczelniaczem kominowym wyeliminował „huk” całkowicie [#13859192] Jeśli hałas pochodzi bezpośrednio z wentylatora, możliwe są też luzy łożysk, zabrudzenie łopatek, coś w kominie ocierające o wirnik albo wybity absorber drgań; w jednym przypadku wymiana wiatraka znacząco wyciszyła kocioł [#17592020][#11806350] Warto sprawdzić, czy układ kominowy jest wykonany z oryginalnych, szczelnych elementów z uszczelkami i czy kocioł nie przenosi drgań na obudowę lub komin [#4947676][#5237327]
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA
  • #31 6397124
    krzysztofmatusik
    Poziom 22  
    Ocena: 127
    Słuchałem kilka razy na słuchawkach i faktycznie dźwięk jest nie ciekawy i intensywny.Strumień powietrza prosto w komin powoduje wibracje ścian wkładu.Gdyby wyjście miało ze dwa kolana (opór)to by nie rezonowało.
    Ja bym na próbę założył (przedłużył) na wylocie na dachu odcinek z PCV.Zmieni to długość kanału i jak w trąbkach zmieni się rezonans.Wiecie o czym myślę?Jeżeli próba wyniknie pozytywnie można dokupić odcinek oryginalnego i zamontować.
    W ogóle myślę o zakończeniu na dachu,czy jakiś daszek jest założony czy za blisko wylot od wlotu...?To tam może zaczynać się problem owego zjawiska.
  • REKLAMA
  • #32 6397468
    fantasta
    Poziom 29  
    Ocena: 100
    Cały komin jest z rur Vailanta, Metrowa, przedłużka pół metra oraz pionowe wyprowadzenie na dach skośny także Vailanta.

A co z tym elektrozaworem?? Ja w pracy używam wielu modeli i wielkościowo różnych elektrozaworów i żadnego nawet nie słychać.
  • REKLAMA
  • #33 6398934
    mauri_b
    Specjalista - systemy grzewcze
    Ocena: 528
    Elektrozawór Vaillanta brzęczy i tak ma być. Tu nic się nie da zmienić. Z resztą, on się przełącza tak rzadko, że nie powinno to w niczym przeszkadzać.
  • #34 6399427
    fantasta
    Poziom 29  
    Mówie o tym co odpala palnik chyba
  • #35 7361417
    lelo0
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    Witam Panowie
    Jestem nowy więc prosze wybaczyc mi moje możliwe nie dociągnięcia.
    Mam piec kondensacyjny jednofunkcyjny VC ecoTEC plus 24 kw.
    Piec pracuje od miesiąca był kupiony nowy.Montowany przez serwis.
    Na początku było ok ale po około miesiąca zaczął głośno chodzić a dokładnie pompa lub wentylator.Raczej to pompa bo jak sie wyłączy(jak pracuje również) i chodzi pompa to są delikatne wibracje na rurze z gazu i na obudowie oraz buczenie które przenosi mi sie na ściany i słysze to w innym pokoju.Piec zamontowany jest w kotłowni.Był serwis Vaillanta ale facet stwierdził że jest ok ale ja sie upieram dalej, że na początku tak głośno nie chodził i to pompa hałasuje!!! Słuchałem wiele innych pieców i pompy chodzą cichutko. Serwisant zaproponował mi płyn do wyciszenia pracy pompy ale co to ma być??!! nie poto kupiłem taki drogi piec żeby wlewać płyny za 200zł .Dodam że filtr z wody jest czyściutki.Bede pisał pismo z żądaniem wymiany pompy ale nie wie czy to coś da...
  • REKLAMA
  • #36 7363230
    mauri_b
    Specjalista - systemy grzewcze
    Ocena: 528
    Zgłoś się do Regionalnego Koordynatora Serwisu Vaillant - znajdziesz go na stronie vaillant.pl.
  • #37 8793405
    pegaz988
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    Witam
    Jestem uzytkownikiem pieca Vaillant turbotec pro.Z tego co zaobserwowałem u kolegi na filmiku huczenie jest spowodowane długim pionowym przewodem kominowym co powoduje uzyskanie naturalnego ciągu grawitacyjnego i stąd ten dźwięk. U mnie rura wychodzi z pieca kolanem a wydech jest wyprowadzony przez ścianę na zewnątrz i piec pracuje cichutko.Natomiast mam pytanie innej natury. Od pewnego czasu zauważyłem iż piec czasem nie odpala za pierwszym razem.Proszę o info czy to normalne. Ilość nieudanych odpaleń za pierwszym razem można odczytać pod kodem d68.Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #38 8794316
    DARIUS67
    Poziom 25  
    Ocena: 333
    A ile czasu użytkujesz kocioł? Może wystarczy doregulować automatykę lub oczyścić elektrody. Jeżeli kocioł pracuje około roku to czas na przegląd i nową regulację i czyszczenie. Jeżeli uważasz że to może być coś innego, wzywaj serwis. W zgłoszeniu określ co się dzieje. Wizyta serwisanta w okresie gwarancyjnym jest bezpłatna, ale czynności związane z czyszczeniem już nie. Pilnuj okresu gwarancji, w razie czego polecam usługę kontrakt serwisowy - szczegóły na vaillant.pl. gwarancja na kocioł może trwać sześć lat.
    W razie problemów dzwoń na infolinię 801804444 lub skontaktuj się z serwisantem uprawnionym do napraw gwarancyjnych.
  • #39 8850400
    rademe
    Poziom 11  
    Ocena: 38
    Ja również mam kocioł Vaillanta TurboTec zainstalowany w łazience. Po około czterech latach użytkowania pojawiło się również dziwne huczenie pochodzące od wentylatora (znacznie głośniejsze jak u przedmówcy, który dołączył plik avi) Huczenie pojawia się po jakimś czasie od załączenia kotła i trwa parę minut, ale jest strasznie uciążliwe. Podejrzewam, że może to być - tak jak napisał poprzednik - związane z elementami komina. Gdy są one zimne to wpadają w rezonans i wydają dźwięk aż do nagrzania. Jak mnie wk... to wreszcie wszystko porozkręcam i napiszę o tym ... w ostateczności wymienię wentylator za 600 zł.
  • #40 8861320
    DARIUS67
    Poziom 25  
    Ocena: 333
    A czy huczenie nasila się przy wysokich temperaturach? Może to zanieczyszczenie wymiennika na przepływie a nie wentylator? Może wentylator jest zabrudzony na łopatkach, może coś wpadło do komina i leży między łopatkami wentylatora. Wentylator może być głośny gdy jest brudny - brak wyważenia, powoduje bicie i hałas. Wiele może być przyczyn, i radzę zwróć się do dobrego serwisanta.
  • #41 8862394
    rademe
    Poziom 11  
    Huczenie pojawia się tylko jak kocioł się rozgrzewa i trwa przez kilka minut , a potem zanika. Odgłos pochodzi gdzieś od wentylatora, dawno bym to rozebrał ale jest to trochę kłopotliwe, gdyż ciężko założyć potem kolanko i połączyć je z rurą kwasówką bo jest na specjalny silikon. U mnie powietrze jest zasysane z szybu a same spaliny idą kwasówką (oczywiście z uszczelką) do góry w tym że szybie.
  • #42 9162822
    rademe
    Poziom 11  
    Minęło tyle czasu a kocioł jak huczał tak dalej huczy. Wykręciłem wentylator i wyczyściłem go porządnie. Podłączyłem go do prądu na krótko ale nic nie huczało przez długi czas więc zamontowałem go ponownie no i.............dalej huczy. Zastanawiam się czy czasem to nie jest wina łożyskowania samego wirnika - przy pewnych temperaturach zaczyna huczeć. Następnym razem wymontuje wentylator podłącze go na krótko i będę podgrzewać jakimś palnikiem. Ciekawe czy zacznie huczeć. Szkoda wywalać kasę na nowy wentylator. Może już ktoś rozpoznał bliżej sprawę huczenia u siebie?
  • #43 11801908
    AndreGdynia1
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Witam
    Właśnie stałem się posiadaczem kotła Vaillant VU 202/3-5.
    I nie stetety nie mogę o nim powiedzieć nic dobrego. Od samego początku bardzo głośna praca wiatraka- mocno słyszalne szum. Komin krótki, poziomy (kolanko + prosty odcinek przez ścianę).
    Serwisatnt pozwiedział, że tak ten typ ma i już. Czy ktoś wie jak można zredukować ten irytujący hałas. Dodam, że kotłownia jest obok sypialni i w nocy naprawdę nie da się spać.
    Pozdrawiam
  • #44 11803219
    fantasta
    Poziom 29  
    Oj, da się spać, uwierz mi. Też tak mam. Mój jest w kuchni i idzie się przyzwyczaić.

To jest tylko jeden minus tego kotła. Naprawdę dobry sprzęt. Chodzi mi już bez awarii (odpukać :P) 5 rok i sam go czyszczę. Ani razu nie wzywałem serwisanta od czasu rozruchu.
  • #45 11806350
    AndreGdynia1
    Poziom 2  
    Witam
    Dziś serwisant wymienił wiatrak i od razu znacznie ciszej.
    Pozdrawiam
  • #46 11806369
    fantasta
    Poziom 29  
    A byl glosniejszy niz mój? Link do filmu na pierwszej stronie tematu
  • #47 11809340
    AndreGdynia1
    Poziom 2  
    Witam
    Link do tego filmu jest nieaktywny. U mnie był metaliczny odgłos, tak jakby wiatrak o coś obcierał.
    Pozdrawiam
  • #48 13859192
    rademe
    Poziom 11  
    widzę , że temat który założyłem mało się rozwinął. Ja ze swej strony dodam, że piec ten użytkuję już 9 lat. Serwis wzywałem tylko na podbicie gwarancji, bo szkoda kasy na specjalistów piecowych. Sam piec nie jest skomplikowany parę czujników pompa, wentylator, wężownica i sterownik, no i może jeszcze jakieś drobne elementy. Ale wracając do tematu tego wątku, to problem po jakimś czasie sam się rozwiązał. Hałas był ewidentnie spowodowany rezonansem jaki wywoływał wentylator w przewodzie kominowym. Występował on po pewnym czasie od załączenia gdyż stalowe rury nagrzewały się - no i powstawały naprężenia (rozszerzalność cieplna). Ja po prostu, odłączyłem kolanko wchodzące w przewód kominowy, trochę podwyższyłem całą pionową rurę, tak żeby ona nie naciskała na kolanko i wreszcie całość uszczelniłem uszczelniaczem kominowym. Od paru lat nie ma hałasów helikoptera jakie kiedyś mnie irytowały.
    pozdrawiam,
  • #49 14265462
    myk6414
    Poziom 2  
    Pozwolę się podpiąć pod temat. Jakieś dwa tygodnie serwisant przepiął mnie z LPG (PB) na gaz ziemny. Wymienił dysze, przeprogramował, wszystko działa jak trzeba... ale zauważyłem, że gdy piec grzeje wodę do zasobnika ( QIK 120L), gdy piec osiągnie temp powyżej 60st., zaczyna strasznie huczeć/szumić... mam wrażenie że wpada w jakiś rezonas, dźwięk dochodzi w wewnątrz, i wraz ze wzrostem temp. (do 80st) robi się coraz większy.
    tak powinno być? wcześniej na LPG tego nie słyszałem, ale też i wydaje mi się że aż takich temperatur piec nie osiągał. Co prawda teraz dużo szybciej (subiektywne wrażenie) podgrzewa wodę w zasobniku niż na LPG
  • #50 14270151
    piotrkuk
    Poziom 10  
    myk6414 napisał:
    Pozwolę się podpiąć pod temat. Jakieś dwa tygodnie serwisant przepiął mnie z LPG (PB) na gaz ziemny. Wymienił dysze, przeprogramował, wszystko działa jak trzeba... ale zauważyłem, że gdy piec grzeje wodę do zasobnika ( QIK 120L), gdy piec osiągnie temp powyżej 60st., zaczyna strasznie huczeć/szumić... mam wrażenie że wpada w jakiś rezonas, dźwięk dochodzi w wewnątrz, i wraz ze wzrostem temp. (do 80st) robi się coraz większy.
    tak powinno być? wcześniej na LPG tego nie słyszałem, ale też i wydaje mi się że aż takich temperatur piec nie osiągał. Co prawda teraz dużo szybciej (subiektywne wrażenie) podgrzewa wodę w zasobniku niż na LPG

Kocioł nie powinien "strasznie huczeć, szumić". Wnioskując z przedstawionych objawów, dzieje się tak dlatego, że najprawdopodobniej wymiennik nie odbiera odpowiedniej ilości ciepła. Może być dużo powodów takiej pracy. Zakamieniony wymiennik, słaby przepływ, niepoprawnie przezbrojony. Radzę się skontaktować z serwisantem i mu to przedstawić.
    Woda jest podgrzewana nawet wyższymi temperaturami jak przedstawiasz. Jest to jak najbardziej poprawne. Nie ma aż takiej różnicy w czasie podgrzewu między propanem a gazem ziemnym , żeby była ona zauważalna.
  • #51 17585388
    kuznia
    Poziom 2  
    Witam forumowiczów, odkopuję temat. Mam problem z głośną pracą kotła, słychać dziwne stukanie. Wezwany serwisant nic nie stwierdził bo jak na złość akurat chwilowo kocioł nie stukał. Zapłaciłem za wizytę 100 zł i na drugi dzień problem wrócił.

Załączam filmik, może ktoś z doświadczonych forumowiczów wskaże przyczynę na słuch, żebym wiedział o na co zwrócić uwagę serwisanta.

Link

Hałas dochodzi z wnętrza kotła. Oczywiście sprawdziłem, czy to nie obudowa, czy nie ma rezonujących elementów. Wszystko wydaję się być w porządku.
  • #52 17592020
    piotrkuk
    Poziom 10  
    Tak na słuch, na wyczucie to wentylator wydaje te dźwięki .Może być zanieczyszczony (ew. coś wpadło kominem),bądź luzy na łożyskach, ewentualnie absorber drgań wentylatora wybity . Inna możliwość to tylko pompa .

Edit:
    Częścią zamienną jest oczywiście kompletny wentylator

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy głośnej pracy kotła kondensacyjnego Vaillant TurboTEC VUW PL 20 kW, szczególnie hałasu generowanego przez wentylator i układ spalinowo-powietrzny. Użytkownicy zgłaszają, że pomimo zamkniętej komory spalania, kocioł jest głośniejszy niż modele z otwartą komorą, a hałas jest uciążliwy zwłaszcza przy montażu w łazience lub pomieszczeniach mieszkalnych. Przyczyny hałasu wskazywane to: rezonans i wibracje obudowy oraz elementów układu kominowego, luźne lub nieoryginalne połączenia rur spalinowych bez uszczelek, zabrudzone lub zużyte łożyska wentylatora, a także metaliczne odgłosy wynikające z rozszerzalności cieplnej elementów. Serwisy autoryzowane często potwierdzają, że poziom hałasu mieści się w normach (ok. 60 dB), jednak użytkownicy kwestionują tę ocenę i wskazują na brak profesjonalnego pomiaru. Proponowane rozwiązania to: wymiana lub czyszczenie wentylatora, uszczelnienie i stabilizacja układu kominowego, zastosowanie oryginalnych elementów z uszczelkami, ewentualne przedłużenie przewodu spalinowego w celu zmiany rezonansu, a także kontrola i regulacja ciśnienia gazu oraz stanu wymiennika ciepła. Wskazano również, że hałas może narastać z wiekiem urządzenia i eksploatacją. W dyskusji pojawiły się także porównania do innych marek i modeli kotłów, takich jak Termet, Junkers Acu Hit czy Brotje, które są oceniane jako cichsze. Użytkownicy podkreślają konieczność regularnych przeglądów i serwisowania kotła przez wykwalifikowanych specjalistów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA