logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Stacja pogodowa... konkretnie higrometr :/

spp 21 Mar 2008 21:57 3308 1
REKLAMA
  • #1 4938114
    spp
    Poziom 12  
    Ocena: 9
    Witam,
    mam taką elektroniczną stację pogodową, która pokazuje temperaturę, ciśnienie i wilgotność... o ile do pomiarów temperatury i ciśnienia nie miałem zastrzeżeń o tyle pokazywana wilgotność była podejrzanie niska... od 20% do 30% w mieszkaniu i ok. 60% na dworze w deszczowy dzień...

Znalazłem w internecie taki sposób na sprawdzenie czy podawana wilgotność jest poprawna LINK

i istotnie dwukrotnie wykonany test dał po ponad 6 godzinach wynik 51% zamiast prawidłowych 75%! porównywałem też z konwencjonalnym, analogowym higrometrem i on też pokazywał znacznie więcej niż ten elektroniczny!

Zatem rozkręciłem urządzenie żeby sprawdzić czy nie ma w środku jakichś regulatorów, czy nie da się tego dostroić :D (Z poziomu interfejsu można jedynie dostroić barometr wg m npm) Poniżej zdjęcie tego co jest w środku:

Stacja pogodowa... konkretnie higrometr :/

Nie znam się na elektronice, ale lubię próbować sam naprawiać to co mi się popsuje.

1 - Byłem pewien, że tu się mieści ten higrometr, bo to coś czarne ma takie dziurki jakby tam miało wlatywać powietrze... więc zakręciłem tym okrągłym potencjometrem obok... nie zauważyłem żadnych rezultatów :(
    2 - To coś też ma takie dziurki tylko z drugiej strony, a może to ten higrometr?
    3 - W czasie tej zabawy odczepił mi się czerwony kabelek zasilający no i teraz czeka mnie lutowanie :/
    4 - Zanim się ten kabelek odczepił będąc bardzo zawiedzonym, że wbrew oczekiwaniom kręcenie 3 nic nie dało zakręciłem też tym... też nie zauważyłem rezultatów, ale właśnie wtedy urwał mi się ten kabelek 3
    5 - A to jakiś dziwny kabel, wygląda tak jakby nigdzie nie by podłączony... a może to antena? Urządzenie ma jedną czujkę bezprzewodową.

Czy mam szansę jakoś wyregulować ten higrometr, czy to w ogóle jest możliwe? Czy pozostanie mi tylko temperatura i ciśnienie? Bo informacja o wilgotności jest dla mnie dość ważna :/

=========================

EDIT: no to kabelek przylutowany i stacja znów działa... po kilku kolejnych próbach wiem, że:

1 - to barometr i to służy do regulacji barometru
    2 - a to jest właśnie higrometr!!! sprawdzone eksperymentalnie (chuchanie na to przez rurkę wtedy pokazuje zaraz wysoką wilgotność)
    4 - tym kręciłem w jedną i w drugą stronę i nie mam wciąż pojęcia do czego to służy :/
  • REKLAMA
  • #2 4951123
    spp
    Poziom 12  
    Ocena: 9
    Z tego co widzę błąd w pomiarze wilgotności nie jest stały i zmienia się zależnie od rzeczywistej wilgotności... im wyższa wilgotność jest w rzeczywistości tym większe jest jej niedoszacowanie przez stację... przy 75% pokazuje o 24% za mało... ale przy wilgotności 55% już o 15% za mało... natomiast przy wilgotności 40% o jakieś 5% za mało....

Co to może oznaczać? Uszkodzony czujnik czy coś innego?
REKLAMA