logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

VCR Orion N700 - Widelec przewija wstecz, nie pobiera kasety, co sprawdzić?

Jackww 10 Sty 2004 01:19 1890 14
REKLAMA
  • #1 469072
    Jackww
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Dostałem do ustawienia mechanizm w wideo Orion NV700.
    W mechanizmie wszystkie zębatki ustawiłem według oznaczenia w stanie zerowym. Mechanizm windy ustawiony.
    Paski wszystkie 4 wymienione.
    Czujnik obrotu pod prawym talerzykiem wyczyszczony.
    A widelec przewija wstecz i nie chce pobrać kasety.

Pomóżcie, być może czegoś nie zauważyłem.
  • REKLAMA
  • #2 469503
    oldboy
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 536
    A nie ORION N700?
    Przełącznik funkcyjny jest sprawny?
  • #3 469548
    Jackww
    Poziom 11  
    Symbol N700E.
    Przełącznik funkcyjny był sprawny.
    Rozebrałem mechanizm aby go wyczyścić (ktoś chyba nasmarował go kilka lat temu chyba kremem nivea) - praktycznie nie chciał chodzić.
    Nasmarowałem poskładałem w całość i:
    1. Pobierał kasetę
    2. Naciągał taśmę
    3. Odtwarzał
    ale nie naciągał taśmy na głowicę po lewej stronie (tj. chyba fonia)
    4. Wyrzycał taśmę ale jej nie zwijał
    Po ponownym rozłożeniu i poskładaniu według znalezionego opisu na forum - wszystkie znaki się zgadzały - teraz cały czas przewija wstecz.

Tytuł tematu zmieniono.(ob)
  • #4 469574
    amik9m
    Spec od TV
    Ocena: 133
    Proponuję sprawdzić END SENSOR (lewa str.).
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #5 469585
    Jackww
    Poziom 11  
    niestety nie siedzę w tym tak jak wy, lewa strona jak widelec leży odwrócony do góry nogami, przodem do mnie.
  • #6 469605
    amik9m
    Spec od TV
    To wtedy będzie 'ta druga lewa strona' (przeważnie 'widelec' kładzie się 'nogami' w dół i front-panelem do siebie).
    Porównaj jak zachowuje się ten czujnik (pomiar napięcia przy włączonym sprzęcie): oświetlony(np.: latarką)/nieoświetlony z tym po prawej str.
  • #7 469619
    Przemyslaw
    Poziom 28  
    Ocena: 66
    "End sensor" to slupek z dioda odbiorcza op lewej stronie jak patrzysz z gory na mechanike (widzisz kasete przed soba, front video masz przed soba). Nie oswietlaj niczym tych czujnikow bo bedaz sie cuda dzialy - zwroc na to uwage. Poza tym sprawdz jeszcze raz, czy dobrze ustawiles ten MSS (przelacznik funkcji). Pod spodem chyba jest maly elektromagnes - moze zapomniales go podlaczyc?

PS: Amik9m - sory za podobnego posta ale jak zaczynalem, to jeszcze Twojego nie bylo :(
  • REKLAMA
  • #8 469628
    amik9m
    Spec od TV
    Oświetlaj spokojnie (bez kasety) - żadne cuda nie będą się działy (mówimy tu o konkretnym modelu, a nie np. o Akai).

->Przemysław
    'Zderzenia' się zdarzają...
    Pozdrawiam.
  • #9 469646
    Jackww
    Poziom 11  
    Po włączeniu napięcie 5,18V jak przechodzi w stb jest 5,21V.
    Po oświetleniu spada na 0,77V
  • #10 469660
    amik9m
    Spec od TV
    To teraz wrzuć kasetę (już bez dodatkowego oświetlania) - czy zachowuje się tak samo? (tak powinno być).
  • REKLAMA
  • #11 469667
    Jackww
    Poziom 11  
    Niestety jak wczesniej pisałem nie chce pobrać kasety.
  • #12 469684
    amik9m
    Spec od TV
    Pozostaje wrócić do ustawień mechanizmu i przełącznika funkcji
    (o czym pisał "OldBoy").
    Aha, zakładam, że moduł deck'a (ta płytka z przełącznikiem funkcji) masz przykręcony? (chodzi zwłaszcza o wkręt podający masę).
  • #13 469691
    Jackww
    Poziom 11  
    Już działa - zobaczymy jak długo.
    Problem tkwił w 3 śrubkach, które trzymają całą płytkę pod mechanizmem. Z racji takiej że co po chwilę sprawdzałem ustawienie wszystkich zębatek śrubki nie zostały przykręcone. W tej chwili poskładałem go w całość, wszytkie 3 wkręcone i widelec zadziałał: pobiera kasetę, odtwarza, wyrzuca, itp.
    Na razie wszystkim dziękuję za pomoc i poświęcony czas.
    DZIĘKI.
  • #14 469698
    amik9m
    Spec od TV
    No to ładny test nam wszystkim zrobiłeś...
    Pozdrawiam.
  • #15 469707
    oldboy
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 536
    :arrow: Jackww
    Czarodziej z Ciebie.

Podsumowanie tematu

✨ Mechanizm wideo Orion N700E miał problem z widełkiem, który przewijał taśmę wstecz, ale nie pobierał kasety. Po wymianie pasków, wyczyszczeniu czujnika obrotu i nasmarowaniu mechanizmu, urządzenie częściowo działało – pobierało kasetę, naciągało taśmę i odtwarzało, lecz nie naciągało taśmy na głowicę foniczną i nie zwijało taśmy po wyrzuceniu. Sugerowano sprawdzenie przełącznika funkcyjnego (MSS), czujnika końca taśmy (end sensor) oraz poprawności podłączenia elektromagnesu. Pomiar napięcia czujnika wykazał prawidłową reakcję na oświetlenie. Ostatecznie problemem okazało się niedokręcenie trzech śrub mocujących płytkę modułu decka pod mechanizmem, co powodowało nieprawidłowe działanie widełka. Po dokręceniu śrub mechanizm działał poprawnie: pobierał kasetę, odtwarzał i wyrzucał taśmę.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA