logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sony KV-2184MT przebarwienia obrazu w dolnych rogach

artis666 22 Mar 2008 11:49 2984 6
REKLAMA
  • #1 4939722
    artis666
    Poziom 26  
    Ocena: 34
    Odbiornik spadł ze stolika. Chassis była pęknięta praktycznie na pół.... udało mi się ja skleić, połączyłem zerwane ścieżki, żaden element na szczęście nie ucierpiał więc poskładałem i telewizor chodzi. Jedyny problem to przebarwienia na ekranie w dolnych rogach, tak jakby kineskop był namagnesowany. Podejrzewam ze nie jest namagnesowany ponieważ po namagnesowaniu kineskopu przeze mnie i po włączeniu tv pętla usunęła namagnesowanie. Co mogło się stać:?:
    Sony KV-2184MT przebarwienia obrazu w dolnych rogach Sony KV-2184MT przebarwienia obrazu w dolnych rogach

Wklejanie zdjęć: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic595877.html - poprawiłem. [Mirek Z.]
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 4939757
    stachc
    Poziom 29  
    Ocena: 86
    Witam . Telewizor musiał upaść , to jest odklejona maska kineskopu i nic nie zrobisz, ale sprubuj jeszcze rozmagnesować.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 4939769
    Zibig
    Poziom 16  
    Ocena: 12
    Moglo nastąpoć uszkodzenie kineskopu. Pewnie oderwala sie maska kineskopu. Rozmagnesuj kineskop pętlą (tzw. magneśnicą) jeśli to nie pomoże to kineskop na bank. Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #5 4944565
    artis666
    Poziom 26  
    Ocena: 34
    Dzięki za pomoc. Rozmagnesowanie przy pomocy Pętli do rozmagnesowania nic nie daje, próbowałem nawet lutownicą, więc podejrzewam, że uszkodzony jest kineskop. Temat zamknięty
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 4944980
    slawek1111

Poziom 27  
    Ocena: 91
    Zanim wywalisz TV na złom sprawdź pozystor lub go wymień.
    Konto firmowe:
    Pro Elektro Serwis
    Sportowa 7, Kluczbork, 46-200 | Tel.: 730XXXXXX (Pokaż)
  • Pomocny post
    #7 4946660
    albert 90 serwis rtv
    Poziom 18  
    Ocena: 17
    Na pewno urwana maskownica.Oglądając zdjęcia nie jest tak żle-wyjmij z uszczelki drzwi ze starej lodówki magnes. Połam go na kilka odcinków około 3 centymetrów i na " kropelkę " odpowiednim bokiem przyklej do kineskopu w okolicach przebarwionych narożników. Uzyskasz względną czystość kolorów kosztem delikatnego pogorszenia zbieżności i korekcji. Ale coś za coś. Pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Telewizor Sony KV-2184MT upadł, co spowodowało pęknięcie chassis i uszkodzenie maski kineskopu. Po naprawie mechanicznej i scaleniu zerwanych ścieżek telewizor działa, jednak na ekranie pojawiły się przebarwienia w dolnych rogach, przypominające efekt namagnesowania kineskopu. Próby rozmagnesowania pętlą magnetyczną nie przyniosły efektu, co sugeruje uszkodzenie samego kineskopu lub odklejenie maskownicy kineskopu. Wskazano możliwość wymiany pozystora oraz tymczasowe rozwiązanie polegające na przyklejeniu fragmentów magnesu do kineskopu w miejscach przebarwień, co poprawia kolory kosztem zbieżności i korekcji obrazu. Ostatecznie problem najprawdopodobniej wynika z uszkodzenia kineskopu po upadku.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA