logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

SONY KV-29FX66E - przebarwienia w górnych rogach kineskopu

billkill 27 Gru 2006 20:58 1475 9
REKLAMA
  • #1 3376022
    billkill
    Poziom 11  
    Kupiłem na allegro telewizor jak w temacie, pomimo zapewnieniom 100% sprawności według sprzedającego, zauważyłem, iż po włączeniu do zasilania na kineskopie w górnych rogach ekranu widać kolorowe przebarwienia ekranu (górne rogi kineskopu w kształcie trójkąta) - nawet na literach pokazujących jaki to kanał, reszta ekranu jest bez najmniejszych zastrzeżeń - obraz w tych częściach ekranu (górne rogi kineskopu) jest przebarwiony na jednolity odcień koloru, bodajże w jednym kącie (po lewej ręce) na kolor zielonkawy, a po przeciwnej stronie na kolor czerwonawy, ale w zależności od barwy obrazu nakłada się na inny kolor i tworzy przebarwienia w tych miejscach.
    Nie znam się niestety na rtv (laik), dlatego też nie wiem co jest przyczyną powyższej usterki oraz w jaki sposób i czy wogóle jest ona do usunięcia i ewentualnie za jakie pieniądze.
    Proszę o pomoc
  • REKLAMA
  • #2 3376054
    ssss
    Poziom 38  
    Ocena: 1819
    witam
    nalezy zmienic PTC od rozmagnesowywania jesli
    to niepomoze najprawdopodobniej kinol slaby moze TV upadl
  • REKLAMA
  • #3 3376061
    stanislaw piechucki
    Poziom 36  
    Ocena: 87
    Moze jest namagnesowany,trzeba w czasie pracy wylaczyc wylacznikie sieciowym i ponownie wlaczyc.Tymczasem.
  • REKLAMA
  • #4 3376070
    ssss
    Poziom 38  
    Ocena: 1819
    sprawdz zarazem czy niestoja kolumny kolo TV
  • REKLAMA
  • #5 3376081
    dybas
    Poziom 38  
    Ocena: 338
    Nastąpiło namagnesowanie kineskopu. Jeżeli wystąpiło w rogach, może to
    świadczyć o zmianach mechanicznych konstrukcji. Można podjąć próbę
    rozmagnesowania (potrzebna jest specjalistyczna cewka), jednak zapewne
    sprzedawca wiedział co sprzedaje. Usługa będzie kosztować kilkadziesiąt
    złotych, nikt nie da gwarancji.
    Istnieje też podejrzenie, że usterkę powoduje źródło pola magnetycznego
    w pobliżu odbiornika (na przykład głośnik).
  • #6 3376096
    billkill
    Poziom 11  
    niestety głośnik odpada, nie ma w pobliżu wogóle

Dodano po 16 [minuty]:

stanislaw piechucki napisał:
    Moze jest namagnesowany,trzeba w czasie pracy wylaczyc wylacznikie sieciowym i ponownie wlaczyc.Tymczasem.

próbowałem, niestety nie pomaga
  • #7 3376311
    Mirek Z.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 531
    Dość typowe w Sony jest poluzowanie i obsunięcie się w dół cewek odchylających na szyjce kineskopu. Efekt dodatkowy - opadanie bocznych krawędzi linii poziomych (np. na txt).
  • #8 3377257
    @@@@
    Poziom 23  
    Ocena: 91
    Witam,może to być też odklejenie maskownicy w samym kineskopie wewnątrz struktury,ktoś dobrze wiedział z jaka wadą sprzęt sprzedaje
  • #9 3377268
    billkill
    Poziom 11  
    cóż z opisów wynika, iż jest to dość poważna usterka, pozostaje mi tylko próbować odzyskać pieniądze lub w drugim wypadku udać się do autoryzowanego serwisu, lecz obawiam się iż naprawa o ile możliwa napewno nie będzie tania...
  • #10 3387695
    billkill
    Poziom 11  
    witam, dzisiaj byłem w autoryzowanym serwisie Sony, panowie sprawdzili telewizor od środka, w wyniku przeglądu ustalili urwany subwoofer leżący na samym spodzie, wszystkie zaczepy również pourywane oraz zniekształconą maskownicę, zapewne uszkodzenia nastąpiły podczas transportu.
    udało im się naprawić prowizorycznie urwany subwoofer oraz zniekształcenia obrazu, jechałem z tym telewizorem gorzej niż z jajkami uważając na dziury w drodze.
    kosztowało mnie to niemało, bo prawie 200 zł, ale jestem już spokojny (kamień z serca)
    na chwilę obecną telewizor jest sprawny.

dziękuję wszystkim za zainteresowanie i chęć pomocy, pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ W telewizorze SONY KV-29FX66E pojawiły się kolorowe przebarwienia w górnych rogach kineskopu, objawiające się jako jednolite odcienie zielonkawe i czerwonawe, nakładające się na obraz. Przyczyną może być namagnesowanie kineskopu, uszkodzenie cewek odchylających na szyjce kineskopu lub odklejenie maskownicy wewnątrz kineskopu. Próby rozmagnesowania telewizora oraz eliminacji źródeł pola magnetycznego w otoczeniu (np. głośników) nie przyniosły efektu. W autoryzowanym serwisie Sony stwierdzono urwany subwoofer i uszkodzoną maskownicę, prawdopodobnie powstałe podczas transportu, co powodowało zniekształcenia obrazu. Po prowizorycznej naprawie subwoofera i maskownicy obraz został poprawiony. Koszt naprawy wyniósł około 200 zł.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA