logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zasilić i uruchomić wojskową radiostację bez oryginalnych akumulatorów?

kacper_zet 22 Mar 2008 22:01 5685 7
REKLAMA
  • #1 4942527
    kacper_zet
    Poziom 11  
    Ocena: 25
    Witam.
    Mam pytanie, posiadam wojskową, lecz nie udało mi się nigdzie znaleźć informacji na jej temat.

Chciałbym ją uruchomić, ale nie wiem jakim napięciem ją zasilać, nie posiadam także oryginalnych akumulatorów.

Jak zasilić i uruchomić wojskową radiostację bez oryginalnych akumulatorów? Jak zasilić i uruchomić wojskową radiostację bez oryginalnych akumulatorów? Jak zasilić i uruchomić wojskową radiostację bez oryginalnych akumulatorów? Jak zasilić i uruchomić wojskową radiostację bez oryginalnych akumulatorów? Jak zasilić i uruchomić wojskową radiostację bez oryginalnych akumulatorów?

Bardzo proszę o pomoc i z góry dziękuję :)

Tytuł poprawiłam na zgodny z regulaminem. /c2h5oh/
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 4942844
    theo23
    Poziom 14  
    Ocena: 25
    Wygląda to na radiostację R-126 ( P- 126 w oznaczeniu rosyjskim ) . Informacje znajdziesz na stronie http://www.cqham.ru/sch_eng.html . Akumulatory widziałem niedawno w ofercie na Allegro . Powodzenia w próbach !
  • REKLAMA
  • #3 4943633
    c2h5oh
    Moderator
    Ocena: 754
    Cześć.

Radiostacja mało przydatna. Pracuje w wycinku pasma amatorskiego, niedozwoloną u nas emisją.
    Staraj się uruchamiać ją na sztucznym obciążeniu, bo pasma amatorskie są prawnie chronione i możesz mieć nieprzyjemności.

Zerknij jeszcze tutaj:
    http://www.2brygada.walcz.paak.net/sprzet/rdstr126.htm
  • REKLAMA
  • #4 7724126
    baju123
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Mam pytania co do tej radiostacji:
    1. Posiada ktoś schemat na prosty zasilacz do tej oto radiostacji?
    I teraz tak, radiostacja oryginalnie jest zasilana dwoma ogniwami 1,5V 12Ah. Jeśli używa się dwóch źródeł zasilania, niema problemu, z jednego "-" i z drugiego "+" połączyć ze sobą i to z kolei podłączyć do środkowego złącza w radiostacji, a pozostałe dwa złącza do odpowiednich złącz w radioli.
    "Podpytanie": -Jakie powinno być minimalne natężenie prądu "generowane" przez jedno z niezależnych źródeł?
    I pytanie zasadnicze- jak należy podłączyć przewody z jednego źródła 3V(jakie powinno "mieć" minimalne natężenie?)?

Przesyłam część schematu, na której przedstawione jest jak wygląda podłączenie dwóch ogniw, mam nadzieję, że ułatwi to odpowiedź na nurtujące mnie pytania:

Jak zasilić i uruchomić wojskową radiostację bez oryginalnych akumulatorów?
  • REKLAMA
  • #5 7724739
    darczar
    Poziom 25  
    Ocena: 75
    Pobór prądu przez tę radiostację podczas odbioru wynosi 0,75A, natomiast przy nadawaniu - 1,5A. Zasilanie jej z jednego napięcia 3V jest niewskazane ze względu na sposób żarzenia oraz polaryzacji lamp. Można je w ten sposób uszkodzić. Do zasilania z wyższych napięć można zbudować zasilacz, używając dwóch scalonych stabilizatorów o minimalnym napięciu wyjściowym 1,25V i wydajności prądowej 3A. Przykładem może być tutaj stabilizator typu LM350 dla napięcia dodatniego, oraz LM333 dla napięcia ujemnego. Szczegóły znajdziesz w notach aplikacyjnych.
  • #6 7725307
    baju123
    Poziom 11  
    Czyli musiałbym wykonać dwa układy, jeden oparty na LM350 a drugi na LM333?

Z tego co widzę to obydwa układy są układami, które trzeba by było regulować. Nie istnieją jakieś proste układy, które od razu dają na wyjściu 1,5V, bez konieczności regulacji napięcia wyjściowego? Nie zależy mi na kwestiach materialnych, chcę po prostu otrzymać sprawny, w pełni wartościowy zasilacz R-126.

Zaznaczam, że chciałbym najprawdopodobniej zasilać układ z sieci przez 300W'owy zasilacz komputerowy i tutaj jeszcze jedno pytanie- czy zasilenie radiostacji z jednego źródła w ten sposób, jak ukazany tutaj również może być niebezpieczny dla radiostacji? Nie wystarczy po prostu zmienić wartości elementów, aby otrzymać 3V+, 3V- i 0?
  • #7 7732266
    sp5wcx
    Poziom 33  
    Ocena: 312
    W ofercie DW_Radio na Alledrogo masz do niej jednorazowe baterie. Wyjdzie i taniej i prościej. O oryginalne akumulatory C-10 raczej będzie trudno z uwagi na ilość srebra w nich zawartą. Ostatecznie daj 2 szt. ogniw alkaicznych R20. Tylko chyba nie zmieszczą się do przedziału akumulatorów, będą musiały "dyndać" na kabelkach na zewnątrz.
  • #8 7740134
    baju123
    Poziom 11  
    O bateriach u DW_Radio wiedziałem, z tym, że aż szkoda ich używać... już lepiej na półeczkę :)
    a co do tych R20 to w sumie pomysł i niezły, i w miarę ekonomiczny :P

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy uruchomienia wojskowej radiostacji R-126 (rosyjskie oznaczenie P-126) bez oryginalnych akumulatorów. Radiostacja jest zasilana dwoma ogniwami 1,5V 12Ah, które można zastąpić bateriami jednorazowymi lub ogniwami alkalicznymi R20, choć mogą one nie mieścić się w oryginalnej obudowie. Pobór prądu wynosi około 0,75A podczas odbioru i 1,5A podczas nadawania. Zasilanie z pojedynczego źródła 3V jest niewskazane ze względu na specyfikę żarzenia i polaryzacji lamp, co może prowadzić do uszkodzenia. Zalecane jest stosowanie dwóch niezależnych źródeł zasilania lub budowa zasilacza z dwoma stabilizatorami (np. LM350 dla napięcia dodatniego i LM333 dla ujemnego) o wydajności prądowej co najmniej 3A i napięciu wyjściowym około 1,5V. Możliwe jest zasilanie z zasilacza komputerowego 300W, jednak wymaga to odpowiedniego dostosowania układu i napięć. Dodatkowe informacje i schematy można znaleźć na stronach takich jak cqham.ru oraz 2brygada.walcz.paak.net. Oryginalne akumulatory C-10 są trudne do zdobycia ze względu na zawartość srebra.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA