logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zasilić radio REXON RL-102 bez akumulatorków?

szakal10 01 Wrz 2013 13:20 3294 8
REKLAMA
  • #1 12691161
    szakal10
    Poziom 2  
    Witam. Posiadam radio REXON rl-102 od jakiegoś czasu i chciałbym je podłączyć pod jakieś źródło zasilania bo denerwuje mnie to ładowanie akumulatorków. Odrazu napisze ze jestem laikiem w tych tematach i chciałbym o podpowiedz co kupić. Radio służy mi tylko do nasłuchu Straży Pozarnej.
  • REKLAMA
  • #2 12691305
    SITO79
    Poziom 27  
    Ocena: 102
    szakal10 napisał:
    chciałbym o podpowiedz co kupić.

- zasilacz STABILIZOWANY 12-13.8V o wydolności prądowej nie mniej niż 1A
    - wtyczkę
    - odpowiednią długość przewodu.

We wtyku, o ile mnie pamięć nie myli - (minus) ma iść na bolec, ale to sobie potwierdź (na zaślepce powinna być ikona), bo mogę mylić z polaryzacją jaka była w pakiecie akumulatorów.
  • REKLAMA
  • #3 12691411
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #4 12692894
    szakal10
    Poziom 2  
    A może wiecie gdzie coś takiego kopić??
  • REKLAMA
  • #6 12693004
    szakal10
    Poziom 2  
    Ale jak ja chce miec to w domu to musze miec jeszcze przetwornice z 12V na 230v ??
  • #7 12693144
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #8 12693326
    kondensator
    Poziom 36  
    Ocena: 245
    szakal10 napisał:
    Witam. Posiadam radio REXON rl-102 od jakiegoś czasu i chciałbym je podłączyć pod jakieś źródło zasilania bo denerwuje mnie to ładowanie akumulatorków. Odrazu napisze ze jestem laikiem w tych tematach i chciałbym o podpowiedz co kupić. Radio służy mi tylko do nasłuchu Straży Pozarnej.
    SITO79 napisał:
    szakal10 napisał:
    chciałbym o podpowiedz co kupić.
    - zasilacz STABILIZOWANY 12-13.8V o wydolności prądowej nie mniej niż 1A
    Czy Kolega dobrze się zastanowił nad taką podpowiedzią ? Przy odbiorze pobór prądu przez ręczny radiotelefon będzie znacznie mniejszy niż 1A. Znacznie wyższe niż minimalne katalogowe napięcie zasilania będzie wytracane w postaci ciepła. Dodatkowo duża wydajność prądowa zasilacza kusi nieuprawnionego użytkownika do naciśnięcia PTT i nadawania...
    http://www.rigpix.com/mischam/rexon_rl102.htm
    Cytat:
    Voltage: 7.2 VDC battery pack or 5-16 VDC external
    Current drain: RX: 35 mA (standby) TX: 350-950 mA
    Powinien wystarczyć dowolny zasilacz stabilizowany na napięcie 5...12V, najlepiej 6...9V. Ze względów trwałości, zakłóceń (EMC !), bezpieczeństwa powinien to być zasilacz transformatorowy a nie impulsowy. Może to być zasilacz buforowy współpracujący z akumulatorem żelowym 6V (choć na upartego może być i 12V) - używany akumulator można mieć za darmo, a przyda się przy zaniku napięcia zasilania.
    Przykład http://www.abasco.pl/zasilacze.html -> zasilacze stabilizowane (impulsowe są oddzielnie)
    http://indel.pl/p_ac.html -> ZS zasilacze stabilizowane
    np. 9V/150mA...300mA; Do współpracy z akumulatorem 6V trzeba modyfikacji wewnątrz lub na zewnątrz (np. 2szt diod 1A szeregowo bo napięcie 9V to za dużo dla akumulatora 6V. Można też zrobić zasilacz samemu, lub lepiej przerobić, dostosować jakiś posiadany zasilacz transformatorowy (niekoniecznie oryginalnie stabilizowany).
    Polecam też tematy o zabezpieczeniu przed podłączeniem odwrotnej polaryzacji zasilania do urządzenia !
    ---------------------------
    No i masz - deja vu, nawet model radia ten sam... https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic829995.html
  • #9 12694536
    SITO79
    Poziom 27  
    Ocena: 102
    Kolego kondensator, wiem, ile potrzeba prądu do zasilenia rexona rl-102/alana ct-180 w różnych trybach pracy.

Czy autor będzie naciskał PTT czy nie to jego sprawa, jeśli się na to zdecyduje, albo przypadkowo naciśnie ten przycisk, to chyba lepiej jak zasilacz mu na to pozwoli niż ma coś z miejsca ulec uszkodzeniu z powodu przeciążenia.

Jedna z osób od której odkupiłem kiedyś ct-180 do jego zasilania używała oryginalnej ładowareczki i też to działało, ale czy to dobry sposób na zasilenie tego radia?
    Mimo iż to działało, to nie wydaje mi się.

PS. Danielu, pozwolę sobie jeszcze na małą uwagę odnośnie adaptera od alana42, rexon o ile mi wiadomo, nie posiada złącza antenowego więc wywalanie ponad 60zł na kawałeczek plastiku dzięki któremu do styków akumulatora doprowadzimy zasilanie to raczej mało opłacalny interes no i jeszcze pozostaje dyndający w komplecie przewód z gniazdem antenowym.

Wtyk dzięki któremu doprowadzimy zasilanie do w/w TRX-a kosztuje jakieś 2-3zł

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik poszukuje sposobu na zasilenie radia REXON RL-102 bez użycia akumulatorków, które są uciążliwe w ładowaniu. Odpowiedzi sugerują użycie zasilacza stabilizowanego o napięciu 12-13.8V i wydolności prądowej co najmniej 1A, z odpowiednią wtyczką i przewodem. Wskazano również na możliwość zakupu adaptera, np. do radia Alan 42, oraz na konieczność użycia stabilizatora 230/12V, co umożliwia zasilanie zarówno w warunkach mobilowych, jak i domowych. Zwrócono uwagę na to, że zasilacz powinien być transformatorowy, aby uniknąć problemów z zakłóceniami i bezpieczeństwem. Użytkownik został również poinformowany o dostępnych źródłach zakupu zasilaczy.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA