logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dwie płyty główne i jeden sprawny wyświetlacz k510i

raffal201 22 Mar 2008 23:12 2226 8
REKLAMA
  • #1 4942892
    raffal201
    Poziom 10  
    Witam. Mam dwie płyty główne do k510i. Na jednej wyświetlacz świeci cały na biało, a na drugiej ten sam wyświetlacz nie ma podświetlania, ale pod dobrym obcym światłem widać elementy menu. Na obu płytach można dzwonić, robić zdjęcia, jest wibracja i dzwięki. Co może być przyczyną takiego zachowywania się poszczególnych płyt głównych i którą da się przywrócić do życia? Z góry dzięki za odpowiedzi:) Pozdrawiam ps. Dysponuje kompem i kablem usb wyłącznie jak by co:)
  • REKLAMA
  • #2 4943066
    morgan_exe
    Spec od GSM
    Ocena: 115
    Tej z uwalonym podświetleniem raczej nie zrobisz bez sprzętu (choć przeczyszczenie złacza LCD nie zaszkodzi). Tam gdzie LCD sieci na biało też czyszczenie na początek, dalej wgranie softu (nie wiem jak to jest z darmówkami bo nie używam, ale setool robi to szybko i bezproblemowo).

pozdr
  • REKLAMA
  • #3 4943086
    raffal201
    Poziom 10  
    Obie wykąpałem w spirytusie ale nic to nie pomogło. Potem na obie setoolem wgrałem sterowniki wyświetlacza, ale to tez nic nie pomoglo. Czy wgrywac caly soft od nowa?
  • REKLAMA
  • #4 4946716
    newchief
    Poziom 28  
    Ocena: 20
    Kolego, jezeli dasz rade robic zdjecia i dzwonic z fona ktory swieci na bialo to 100% nie bedzie to wina softu tylko cos z HW...
  • #5 4946800
    raffal201
    Poziom 10  
    Wyczyściłem kilkakrotnie i działa...ta co na biało na niej świecił...ale teraz to wyświetlacz i bateria grzeją się jak glupie:(( I ogolnie jak sie tak bardzo dokladnie przyjrzalem zlaczu wyswietlacza na plycie to niektore sciezki nie sa brudne tylko czarne...czyli popalone jak przypuszczam:(

pozdro

Dodano po 5 [godziny] 58 [minuty]:

i dodam ze klawiatura i wyswietlacz migaja. nie gasną calkiem, migaja wylacznie:(...
  • #6 4948061
    radek55
    Poziom 13  
    Ocena: 21
    Ja myślę ze jak wyświetlacz i klawiatura miga to padł soft.Soft Zrobisz przez se tool 2 lite a costumize przez XS++ 3.1
  • REKLAMA
  • #7 4949490
    raffal201
    Poziom 10  
    przygasaja nie migaja... i bateria sie grzeje po wlaczeniu:(
  • #8 4950974
    Fyszo
    Poziom 37  
    Ocena: 115
    Tak zapytam... sprawdzałeś te LCD w obu płytach? I w obu płytach te same objawy? Ten biały lcd wygląda na brak kontaktu w złączu. A to że teraz nie działa to dobiłeś tym czyszczeniem bo płyty zapewne były sprawne (poza podświetleniem w jednej).
  • #9 4954972
    raffal201
    Poziom 10  
    Czyscilem zlacze do takiego momentu ze zaczal sie wyswietlac obraz normalny obraz na lcd. Na tej plycie gdzie wczesniej swiecil na bialo. Ale teraz po wlaczeniu grzeje sie wyswietlacz i bateria oraz zaczyna przygasac podswitlanie klawiszy oraz lcd. wydaje mi sie ze to moze byc spowodowane pozostaloscia plyny w jakiejs czesci plyty co powoduje zwarcie...ale plytka byla suszona kilka godzin i to by temu zaprzeczalo.... pozdro

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy dwóch płyt głównych do telefonu Sony Ericsson K510i z problemami wyświetlacza. Na jednej płycie wyświetlacz świeci cały na biało, na drugiej brak podświetlenia, lecz obraz jest widoczny pod silnym światłem. Obie płyty umożliwiają wykonywanie połączeń, robienie zdjęć, działają wibracje i dźwięki. Próby naprawy obejmowały czyszczenie złącza LCD alkoholem izopropylowym oraz wgrywanie sterowników i softu za pomocą narzędzi Setool i XS++. Czyszczenie złącza poprawiło obraz na płycie z białym wyświetlaczem, jednak pojawiło się przegrzewanie baterii i wyświetlacza oraz przygasanie podświetlenia klawiatury i LCD. Podejrzewa się uszkodzenia ścieżek na płycie głównej (spalenia) oraz możliwe zwarcia spowodowane pozostałościami płynów, mimo suszenia. Migotanie podświetlenia może wskazywać na uszkodzenie softu, który można próbować przywrócić narzędziami SE Tool 2 Lite i XS++ 3.1. W przypadku wyświetlacza świecącego na biało problem najprawdopodobniej ma podłoże sprzętowe, a nie programowe.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA