logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Pisk w głośnikach po wymianie karty dźwiękowej po burzy - co robić?

wadimistrz 23 Mar 2008 00:07 958 3
REKLAMA
  • #1 4943124
    wadimistrz
    Poziom 2  
    Ocena: 3
    Witam.
    Mam mały problem - kiedy w kompa walnął mi piorun spalił się zasilacz i chyba ( nie znam szczegółów ) jakaś część kary głównej.
    Kiedy dałem komputer do naprawy okazało się ze trzeba dodać nową kartę dźwiękową no i tu problem.
    Kiedy z głośnika ma się wydobyć jakiś dźwięk to do niego jest dołączany dziwny pisk , na dodatek dodam ze kiedy wkładam do wejścia mic kabel od mikrofonu to przestaję mieć dźwięk do czasu, aż zresetuję komputer.
    Proszę o szybką odpowiedz
  • REKLAMA
  • #2 4943151
    kris6661991
    Poziom 25  
    Ocena: 36
    No w tym przypadku mógł siąść układ scalony (procesor dźwięku) bo ten problem wygląda na ingerencję w układ cyfrowy... gdy nastąpiło uszkodzenie zasilacza - na wyjściu było chwilowe napięcie kilka razy wyższe od nominalnego... zapewne układ tego nie wytrzymał i jakiś blok został uszkodzony...
  • REKLAMA
  • #3 4943503
    wadimistrz
    Poziom 2  
    Ocena: 3
    Nic nie zrozumiałem da się to naprawić ?
    Albo jakoś wytłumić?
  • #4 4943575
    kris6661991
    Poziom 25  
    Ocena: 36
    Yyyy... raczej nie da się :) wymiana układy scalonego na płycie głównej to raczej poważniejsze zadanie :) wymaga specjalnej lutownicy... oraz drogich narzędzi... po za tym zazwyczaj jest to nieopłacalne... zawsze możesz podłączyć dodatkową kartę na PCI i z niej korzystać ;)

pozdrówka...
REKLAMA