logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Playstation2 - po wymianie lasera KHS-400c czyta niektóre

krisbeko 23 Mar 2008 08:29 2169 7
REKLAMA
  • #1 4943473
    krisbeko
    Poziom 10  
    witam posiadam playstation 2 gruba i wymieniłem w nim laser KHS-400c i czyta mi tylko niektóre gry na płytach dvd filmy sie przecnają myśle ze musze wyregulować laser ale nie jestem pewny jesli winna jest regulacja napiszcie jak sie go reguluje niektóre gry jak carbon długo sie wczytuje i nie może załadować

Na Forum obowiązują zasady pisowni - p.15 regulaminu.
    Proszę użyć "zmień" i poprawić post. [Mirek Z.]
  • REKLAMA
  • #2 4943493
    sinksink
    Poziom 13  
    Ocena: 7
    Nic nie rozkręcaj na razie w nim, weź patyczek do uszu i delikatnie przetrzyj soczewkę, wacik ma być suchy! Jeśli nie pomogło, być może będzie trzeba soczewkę z 2 strony przetrzeć. Ale do tego trzeba użyć sprężonego powietrza, jeżeli nie masz, to laser z Sony można rozkręcić na 2 części, ale jeśli sie nie znasz,(chociaż jak napisałeś,wymieniłeś laser,więc nie powinieneś mieć z tym kłopotu) to nie polecam bo możesz coś uszkodzić.
    Ja tak koleżance czyściłem, pomogło.

Ale niech jeszcze koledzy sie wypowiedzą z propozycjami.
  • REKLAMA
  • #3 4943502
    diodi1
    Poziom 24  
    Ocena: 69
    Witam. Skoro wymieniłeś laser to nie masz co czyścić o ile na nowy więc tylko regulacja skosu lasera pozostaje, masz na końcu sanek białe kółko zaznacz sobie pozycję i kręć po jednym ząbku w prawo musi zadziałać. Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #4 4943787
    slawek1111

Poziom 27  
    Ocena: 91
    Mam nadzieję że zabezpieczenia z nowego lasera zdjąłeś.
    Konto firmowe:
    Pro Elektro Serwis
    Sportowa 7, Kluczbork, 46-200 | Tel.: 730XXXXXX (Pokaż)
  • #5 4944761
    krisbeko
    Poziom 10  
    witam ponownie na końcu sanek są dwa białe koła zębate którą zębatką mam pokręcić
  • #6 4944788
    Pantadeo
    Poziom 14  
    Ocena: 25
    Spróbuj pokręcić tym z prawej strony, ale o bardzo mały kąt a powinno pomóc.
  • REKLAMA
  • #7 4946312
    Fabi20
    Poziom 16  
    Ocena: 23
    Jak by nie rozlutował zabezpieczenia to by w ogóle nie czytał, ja bym obstawiał że laser jest kiepskiej jakości, nie raz miałem tak że musiałem wymieniać lasery, bo okazywało się po założeniu że nie czyta, albo słabo czyta, problem miałem najczęściej właśnie z laserami sonego...
  • #8 4975341
    krisbeko
    Poziom 10  
    witam regulacja lasera pomogła teraz wszystko się wczytuje dzieki za pomoc pzd

Moderowany przez _OBCY_:

Kolega swoje. Za niewypełnianie poleceń moderatora udzielam ostrzeżenia #1. Regulamin pkt. 6.

Podsumowanie tematu

✨ Wymiana lasera KHS-400c w konsoli Playstation 2 model "gruba" spowodowała problemy z odczytem niektórych gier i płyt DVD, objawiające się przeskakiwaniem filmów oraz długim czasem ładowania. Zalecane jest najpierw delikatne oczyszczenie soczewki laserowej suchym patyczkiem do uszu, a w razie potrzeby także z użyciem sprężonego powietrza. Jeśli to nie przyniesie efektu, konieczna jest regulacja kąta nachylenia lasera poprzez obracanie białych kółek zębatych na końcu sanek lasera – najlepiej o bardzo mały kąt, zaczynając od zębatki po prawej stronie. Należy również upewnić się, że zabezpieczenia lasera zostały prawidłowo usunięte. Po wykonaniu regulacji problem z odczytem został rozwiązany i wszystkie gry oraz filmy działają poprawnie. Wskazano, że jakość zamienników laserów może wpływać na ich działanie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA