Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Zdalne sterowanie za pomocą pilota.

sheeeep 23 Mar 2008 16:55 3034 5
    sheeeep
    Level 25  
    Potrzebuję sterowania włącz wyłącz, za pomocą pilota.
    Odpadają diody IR gdyż sprzęt może sie 'nie widzieć' a działać musi.
    Moje założenie jest proste, ma być układ tani i prosty on/off jeden kanał. (najszybszą zmiana co pół sekundy)

Myślę że nadajnik można by zrobić na generatorze nośnej. Jeśli pojawi się cisza na odbiorniku, obwód będzie włączony, jeśli będzie szum wyłączony.
    Myślę że zasięg 25 metrów będzie wystarczający...

Stąd mam kilka pytań:
    -Na jakiej częstotliwości? (może oscylator, na stałą częstotliwość)?
    -Jak zrobić generator nośnej o takiej mocy, może ktoś ma jakiś schemat
    -A może inne pomysły nadawania/odbioru?

Liczę na Wasza pomoc
    i pozdrawiam,
    Sheep
    sheeeep
    Level 25  
    Albo kup zdalnie sterowany samochodzik, rozbebesz go i masz za 20 zł zdalne sterowanie i silniczek gratis xD

Nie, ja potrzebuję tylko włącz wyłącz,
    i stąd pomysł na generator nośnej. Tylko iż nie mam żadnego doświadczenia w tej materii zwracam się z prośbą o pomoc... zrobienia generatora nośnej.
  • Helpful post
    prezeswal
    VIP Meritorious for electroda.pl
    No to przecież w drugim, podanym przeze mnie linku masz właśnie generator "nośnej" na częstotliwość 27MHz. Czego chcesz więcej? Masz tam również najprostszy z możliwych odbiornik superreakcyjny, który właśnie przestaje "szumieć", gdy odbiera "nośną". Nie widziałem prostszych rozwiązań:D
    Chyba, że pisząc "odbiornik" masz na myśli standardowy odbiornik radiowy (pasmo UKF?) i jego "szumienie" chcesz wyciszać wytwarzaną przez siebie "nośną" ?. Takie rozwiązanie też jest możliwe, chociaż chyba amatorskie nadawanie w tym paśmie jest zabronione!
    sheeeep
    Level 25  
    Ok. Dzięki
    Jedyny problem, to 5metrowy zasięg... z 20m na otwartym powietrzu byłby wymagany.
    UL1321 by zastąpił LM358 i gitara ale ten zasięg...
    Jakieś alternatywy?

pozdrawiam i dzieki
    prezeswal
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Zanim coś powiem n/t zasięgu - uwaga generalna: prostota układu jest okupiona jego wrażliwością na zakłócenia. Odbiornik jest szerokopasmowy - "łapie" wszelkie zakłócenia i sygnały innych nadajników pracujących w tym paśmie (zdalne sterowanie modeli, zabawek, a co najgroźniejsze - radiotelefonów CB). Dlatego nie powierzał bym takiej aparaturze zbyt odpowiedzialnych zadań (np. odpalanie ładunków wybuchowych:D).
    Zwiększyć zasięg można na kilka sposobów. Powiększenie czułości odbiornika jest dosyć trudne ((dobór typu, egzemplarza tranzystora i jego punktu pracy) i prowadzi do większej wrażliwości na zakłócenia. Zwiększyć można w prosty sposób moc nadajnika - wyższe napięcie napięcie zasilania, większy prąd kolektora (rezystor polaryzujący bazę) to większa moc. Bardzo istotne są anteny (nadawcza i odbiorcza), ich długość (zauważ, jakie są anteny CB), dopasowanie anteny nadajnika (cewka przedłużająca i filtr wyjściowy).
    Wszystkie te elementy mają wpływ na zasięg.