logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

ABIT BE7 - brak startu BIOS, podejrzenie uszkodzenia mostka północnego

Sten 23 Mar 2008 21:37 2132 9
REKLAMA
  • #1 4946080
    Sten
    Poziom 14  
    Ocena: 13
    Witam

W kompie (ABIT BE7-Socket 478, procek Intel Pentium 2,4 RAM Elixir 512MB, ) nie startuje BIOS, mimo , że zasilanie (nowy zasilacz) jest, tzn. lampka (LED) kontrolna na płycie sie świeci, dysk się kręci, ale nie słychać pracy głowic, CD ma zasilanie. Na ekranie czarno.

W kompie wymieniłem procka na używany, ten sam typ. Obok procka jest mostek północny, jeden z zaczepów docisku sprężynowego radiatora wypadł z płyty (fabryczny lut puścił) skutkiem czego radiator mostka odpadł. Nie wiem, czy to tak pracowało, czy nie i kiedy odpadł. Nowy procek założyłem używając pasty termoprzewodzącej, tak samo za pomocą pasty założyłem radiator na mostek. Dolutowałem uchwyt do płyty na docisk sprężynowy.
    Niestety maszyna nie startuje, na ekranie ciemno, żadnych pisków z głośnika …
    Podejrzewam, że mostek północny może być uwalony, albo jak nie, to może nowy procek nie działa (wentylator się na radiatorze kręci).

Najgorzej, bo nie widać, żeby się budził BIOS (jest założona nowa bateria na płycie)
    Co radzicie?
  • REKLAMA
  • #2 4946370
    mbo
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 845
    Równie dobrze może być niesprawny procesor jak i płyta.
    Sprawdź na starym procesorze, który na pewno działał.
  • REKLAMA
  • #3 4946432
    Sten
    Poziom 14  
    mbo napisał:
    Równie dobrze może być niesprawny procesor jak i płyta.
    .

Cytat:
    Sprawdź na starym procesorze, który na pewno działał
    - kłopot w tym, że ten sprzęt kiedyś przestał działać, tzn. przy włączeniu nie dawal znaku życia, więc wyjąłem procka, ale przy tym dośc pechowo urwała się mu jedna nóżka, więc włożyć go znowu się nie da. Dlatego kupiłem inny procek i włożyłem - jak wiadomo, bez efektu.

A może to elektrolity w zasilaczu na MB?
    Ponoć płyty Abit-a mają takie usterki ... :|
  • REKLAMA
  • #4 4998138
    Sten
    Poziom 14  
    Procesor wymieniony, elektrolity na płycie sa OK, grafa wymieniona, zasilacz wymieniony - komp dalej nie startuje, ma bios Award Phoenix, bateria wyjęta była na pół godziny. Po włączeniu najpier pisnął 3 razy, potem po minucie tylko raz. A teraz za każdym razem piśnie tylko raz

Ma ktoś pomysł jakiś?

Myślałem gdzies pożyczyć kartę diagonstyczną PCI, włożyć i odczytać komunikaty i rozpoznac je, tylko nie mam takiej karty, trzeba by zainwestować ok. 60 zł, użyję tego raz i na półkę :-(
  • REKLAMA
  • #5 4999486
    spinnaker
    Poziom 32  
    Ocena: 37
    Faktycznie wygląda na uwalony mostek, jak cię nie stać na tą kartę to możesz zajść do jakiegoś serwisu - więcej niż 10-15zł nie powinni wziąć za taką usługę
  • #7 5001237
    maxwell055
    Poziom 16  
    Ocena: 5
    Kartę graficzną pod PCI możesz kupić na alledrogo za ok. 10 - 20 zł... Radziłbym ci kupić takową kartę, włożyć ją do kompa i wyjąć tą pod AGP... jeżeli wtedy coś zastartuje będziesz musiał zflashować BIOS'a bo inaczej usterki pozbyć się nie da...
  • #8 5001660
    Sten
    Poziom 14  
    satgal napisał:
    Najczęstszym uszkodzeniem takiej płyty jest wadliwe zapięcie radiatora które ją wygina w kabłąk i puszczają kulki pod mostkiem który znajduje się przy procesorze.

Robię z elektroniką dużo lat, ale nie jarzę, co masz na myśli, pisząc o tych "kulkach" ?
    O którym radiatorze mówisz? Chyba o tym od mostka, tak?
    A z drugiej strony producent przewidział przecież takie zapięcie radiatora i wytrzymałość płyty
  • #9 5001774
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #10 5005916
    Sten
    Poziom 14  
    Cytat:
    Koledze chodzi o "kulki" pod układami BGA, czyli połączenia układu z płytą główną , które na skutek naprężeń potrafią zostać uszkodzone.

Jasne

Podsumowanie tematu

✨ Komputer z płytą główną ABIT BE7 (Socket 478) z procesorem Intel Pentium 2,4 GHz i 512 MB RAM nie uruchamia BIOS-u mimo obecności zasilania i pracy wentylatora. Problem pojawił się po uszkodzeniu radiatora mostka północnego, którego fabryczne mocowanie uległo zerwaniu, co mogło spowodować uszkodzenie układu BGA pod mostkiem. Wymiana procesora na używany tego samego typu nie przyniosła efektu. Sprawdzono kondensatory elektrolityczne na płycie i zasilacz – są sprawne. Po wyjęciu baterii BIOS-u i ponownym uruchomieniu pojawiają się pojedyncze sygnały dźwiękowe, które zmieniają się w czasie. Sugerowano użycie karty diagnostycznej PCI do odczytu kodów POST lub wymianę karty graficznej na PCI, co może wymagać późniejszego flashowania BIOS-u. Najczęstszą przyczyną awarii jest uszkodzenie połączeń BGA pod mostkiem północnym spowodowane naprężeniami od niewłaściwego mocowania radiatora. Możliwe jest również uszkodzenie procesora lub samej płyty głównej.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA