logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

CPU is unworkable - Abit-be6, Pentium 3 600/128, problem z uruchomieniem

Slageroth 02 Paź 2010 12:49 2051 6
REKLAMA
  • #1 8574772
    Slageroth
    Poziom 10  
    Ocena: 5
    Problem:

- cpu is unworkable or has been changed.
    - nie mogę odpalić kompa (dwa razy na jednym FAN'ie, na płycie są trzy FAN'y i muszę je zmieniać żeby odpalić)
    - monitor nie odpala (dopiero po zmianie FAN'a
    - nie pomaga "press f1 to continue"

Sprzęt:

płyta główna: Abit-be6
    procesor: pentium 3 600/128
    więcej nie wiem bo to komputer kolegi do którego miałem zajrzeć a jestem laikiem

Działania:

- wyczyściłem flaki z kurzu etc.
    - wypastowałem grafikę i procesor (20zł)
    - wymieniłem bateryjkę bios (10zł)
    - Load domyślnych ustawień bios nie działa, komunikat pojawia się nadal
    - "F1 to continue" bez jakiejkolwiek reakcji

Teraz jestem już całkiem głupi i nie wiem co mam zrobić. Proszę o pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 8575477
    DriverMSG
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4893
    W pierwszej kolejności dowiedz się jak doszło do tej awarii.

Czy płyta gł. poprawnie rozpoznaje procesor?
    Czy wentylatory są sprawne?
    Czy procesor jest poprawnie skonfigurowany na zworkach, lub na przełącznikach płyty gł.?

Jeśli uda Ci się uruchomić komputer, to podaj pełną specyfikację sprzętu, zgodnie z linkiem z mojego podpisu.
  • REKLAMA
  • #3 8575490
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 587
    Dołożę pytanie: w jakiej sytuacji powstała usterka?
  • #4 8576632
    Slageroth
    Poziom 10  
    Czy płyta gł. poprawnie rozpoznaje procesor?

- Jeśli pytasz o to czy przy rozruchu podaje prawdę o procesorze to chyba tak, rozpoznaje że to pentium III 600 coś tam...

Czy wentylatory są sprawne?

- Działają obydwa poprawnie, przeczyściłem je i odkurzyłem także wieją aż miło.

Czy procesor jest poprawnie skonfigurowany na zworkach, lub na przełącznikach płyty gł.?

- Tego nikt nie ruszał, komp z tego co mi wiadomo przestał się poprawnie uruchamiać a po pewnym czasie nawet to "F1 to continue..." przestało działać.
    Zworki i przełączniki powinny być ok, Jedyne co zmieniałem to FAN'y

zaznaczone na zdjęciu powyżej. W innym przypadku nie odpala kompa. Jedno odpalenie na jednym Fanie potem zmiana.

Nad konfiguracją o którą prosiłeś to do jutra trzeba zaczekać gdyż dziś nie mam możliwości (musiałem pożyczyć sąsiadowi monitor).

Jeśli chodzi o dokładne okoliczności to mam problem z kontaktem z pierwotnym właścicielem ale też postaram się jak najszybciej to ustalić.

Powiedzcie chociaż jakie macie podejrzenia i czy jest to usterka czy poważna awaria??

Proszę wklejać zdjęcia wg tej instrukcji: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic595877.html [DriverMSG]
  • REKLAMA
  • #5 8577018
    fryc04
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    procesor był zmieniany? spróbuj może reset Biosa, odłącz kabel zasilający i wyjmij baterię podtrzymującą na noc powiedzmy i powiedz jakie efekty. I zobacz czy jest podłączona stacja FDD miałem podobnie ponieważ dystkietka była uszkodzona i kradła prąd, odepnij stacje dyskietek i wyłącz ją w biosie jest opcja zdaje się FDD detect (nie pamiętam dokładnie)
  • #6 8577527
    Slageroth
    Poziom 10  
    FDD jest wypięty, zawsze tak robię bo nikt już dziś z tego nie korzysta. Bios jest formatowany bo jak pisałem wymieniałem bateryjkę na nową. A o procesorze nic mi nie wiadomo ale raczej nie. Popołudniu powinienem wiedzieć więcej.
  • REKLAMA
  • #7 8577648
    daavid117
    Poziom 42  
    Ocena: 167
    Obejrzyj płytę i sprawdź czy nie ma spuchniętych kondensatorów.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z uruchomieniem komputera z płytą główną Abit BE6 i procesorem Pentium 3 600/128. Komputer nie uruchamia się poprawnie, a monitor nie reaguje. Użytkownik wymienił baterię BIOS, wyczyścił komponenty oraz próbował różnych wentylatorów, ale problem nadal występuje. Odpowiedzi sugerują sprawdzenie konfiguracji procesora na zworkach, reset BIOS-u, a także sprawdzenie kondensatorów na płycie głównej. Użytkownik potwierdza, że wentylatory działają, a FDD jest odłączone.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA