logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Goodmans GTV288SIL - dym i zapach spalenizny po włączeniu, co robić?

Dudu01 24 Mar 2008 17:11 1557 5
REKLAMA
  • #1 4948717
    Dudu01
    Poziom 10  
    Zwracam się z gorącą prośbą o pomoc w usunięciu usterki w telewizorze w/w. Podczas gdy grałem w grę telewizyjną na telewizorze obraz zaczął znikać zwężając się, po włączeniu z pilota telewizor niby zaczyna działać. Na początku dioda przełącza się na zielono i działał dźwięk przerywając. Po włączeniu jeszcze kilka razy tego telewizora działo się tak samo do czasu gdy dioda zielona zaczęła mrugać i przygasać dźwięku już nie było i słychać charakterystyczny odgłos pracy odchylania. Po włączeniu jeszcze raz z diodą działo się tak samo dopóki coś pstrykało i zaczęło się dymić i śmierdzieć. Co sie stało i czy można to naprawić. Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 4948752
    AnnoDomi
    Poziom 27  
    Ocena: 113
    Bez rozebrania TV i obejrzenia elementów nic więcej nie da się wywnioskować. Jeśli nie czujesz się na siłach - lepiej oddaj do serwisu.
    Jeśli chcesz brnąć dalej obejrzyj co się spaliło - jeśli to kondensator to do wymiany, jeśli trafo - to samo zwykle nie leci. Do pomierzenia napięcia na przetwornicy, HOT na końcu linii, test przetwornicy na żarówce i w zależności od wyników pomiarów może coś więcej...
  • REKLAMA
  • #3 4958755
    Dudu01
    Poziom 10  
    Po ściągnięciu obudowy i obejrzeniu płyty na której były znaczne ilości trocin/wiór (prawdopodobnie trociny i duża wilgotność była przyczyną usterki). Następnie włączyłem zasilanie by stwierdzić co się tak dymiło. Od razu było słychać charakterystyczny dźwięk odchylania a po kilku sekundach plastikowa obudowa trafo powielacza zaczęła się topić. Pomiarów jeszcze nie robiłem. Co mogło się jeszcze uszkodzić oprócz trafo i czy będzie się opłacać naprawić.
  • REKLAMA
  • #4 4959058
    mkpl
    Poziom 37  
    Ocena: 862
    Te trociny/Wióry to rozwalone eketrolity stad ten wybuch ;] Co wg ciebie znaczy ze trafopowielacz sie topi???
  • REKLAMA
  • #5 4959348
    AnnoDomi
    Poziom 27  
    Ocena: 113
    Gorąco zachęcam do zawiezienia TV do serwisu - na WN są dość nieprzyjemne napięcia potrafiące mocno uprzykrzyć dobre samopoczucie. Może odniosłem złe wrażenie, ale nie masz wystarczającej wiedzy do naprawy tego TV
  • #6 4963592
    Dudu01
    Poziom 10  
    mkpl napisał:
    Te trociny/Wióry to rozwalone eketrolity stad ten wybuch ;] Co wg ciebie znaczy ze trafopowielacz sie topi???

Te wióry to prawdziwe trociny z drewna, i nie sądzę żeby to były elektrolity bo żaden nie jest uszkodzony, a słysząc dźwięk wybuchu elektrolity na pewno rozpoznałbym. Izolacja na przewodzie trafo powielacza się topi spowodowane to może być przeciążeniem. Być może będzie to widać na dołączonym zdjęciu na którym radiator jest przydymiony.

Goodmans GTV288SIL - dym i zapach spalenizny po włączeniu, co robić?
REKLAMA