logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Alan 100plus i Midland ML145 - zasięg tylko 5 km, co może być nie tak?

preem4 24 Mar 2008 20:08 1527 6
REKLAMA
  • #1 4949471
    preem4
    Poziom 10  
    Witam, posisadam radyjko alan 100plus i natenke midland ml145 po zestrojeniu SWR miarka Swr wynosi na 20 kanale 1,4 a na 1 i 40 1,5 czyli jak rozumiem wszystko powinno hulac jak trzeba , jednak tak nie jest bo zasięg mam tylko ok 5 km, czy mozecie mi pomóc w zrozumieniu co moze byc nie tak?
    Proszę o pomoc...[/b]
  • REKLAMA
  • #2 4951697
    szpara
    Poziom 28  
    Ocena: 43
    preem4 napisał:
    zasięg mam tylko ok 5 km

Ale odbiór czy nadawanie?
    Najprościej to pożycz od kogoś inne radio i zobacz jaki będzie efekt.
  • REKLAMA
  • #3 4951917
    Redss307
    Poziom 20  
    Ocena: 31
    A jakie to były warunki terenowe ? W mieście to i tak sporo. Bierz pod uwagę
    jaki sprzęt ma druga osoba.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 4952792
    mizuriCB
    Poziom 2  
    Po pierwsze polecam sprawdzic czy radio nie ma skreconego SQ (jezeli chodzi o odsluch). Kolejny pomiar (jesli chodzi o nadawanie) sprawdzic watomierzem z jakiej mocy nadaje radyjko (powinno wskazywac okolice 4W). Na takim zestawie obustronne czytelne łączności powinny być rzedu 30 km. Oczywiscie zasieg zalerzy od warunkow atmosferycznych, terenowych, propagacji i wielu innych. No i przedewszystkim takich testow nie nalezy przeprowadzac na kanale 19

Pozdrawiam
  • #5 4953049
    albrecht
    Poziom 17  
    Ocena: 18
    30km to troche przesada, odsłuch to się zgodze, gożej z nadawaniem, z auta marne szanse chyba, że będzie propagacja, ja na takim zestawie słyszalem czytelnie stacje bazowe z ok 30stu paru km., ale dobić się do nich to inna bajka, modulacja z normalnego sitka w alanie jest za cienka.
  • REKLAMA
  • #6 4953269
    szpara
    Poziom 28  
    Ocena: 43
    mizuriCB napisał:
    sprawdzic watomierzem z jakiej mocy nadaje radyjko

Nie wydaje mi się aby kolega posiadał watomierz, chyba że taki wskaźnik w relfektometrze. Pomiar mocy na antenie (szczególnie nie zestrojonej) całkowicie mija się z celem, jedynie słusznym jest pomiar na sztucznym obciążeniu. Następnie, co będzie jak wskaźnik pokaże 2 zamiast 4W? Taka różnica nie ma praktycznie wpływu(tak ogromnego) na zasięg.
  • #7 5519415
    preem4
    Poziom 10  
    Witam, okazało się ze to radyjko było skręcone zaledwie na 2W, po rozkreceniu do 4 W wszystko zadziałało i poprawił się zasięg.
    Radio w końcu oddałem bratu a sam okazyjnie zakupiłem alana 28
    dziękuję i pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada radio Alan 100plus oraz antenę Midland ML145 i po zestrojeniu SWR na kanałach 1, 20 i 40 uzyskał wartości około 1,4–1,5, co powinno zapewniać prawidłową pracę. Mimo to zasięg wynosił jedynie około 5 km. W dyskusji zwrócono uwagę na konieczność sprawdzenia, czy problem dotyczy odbioru czy nadawania, warunków terenowych oraz sprzętu po drugiej stronie łączności. Zalecano kontrolę ustawienia squelcha (SQ) oraz pomiar mocy nadawania watomierzem, która powinna wynosić około 4 W. Wskazano, że przy poprawnym ustawieniu i dobrych warunkach zasięg dwustronnej łączności może sięgać około 30 km, choć w praktyce z auta i przy standardowej modulacji Alana zasięg nadawania może być mniejszy. Ostatecznie okazało się, że moc nadawania była ustawiona na 2 W zamiast 4 W, a po jej zwiększeniu do 4 W zasięg uległ poprawie. Autor zakupił następnie model Alan 28.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA