logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ferguson FX 7600: Czarny ekran na wyjściu Component z softem 1.93

siwyandy 25 Mar 2008 07:05 2839 8
REKLAMA
  • #1 4950740
    siwyandy
    Poziom 11  
    Ocena: 5
    Witam. Czy miał ktoś taki problem?
    Ferguson FX 7600 Wyjście Component nie działa. (czarny ekran) Soft edukacyjny 1.93. Kable Component sprawdzone 100% sprawne.
    Pozdrawiam.
    Czekam na łaskawe sugestie.
  • REKLAMA
  • #2 4951505
    darek23422
    Poziom 27  
    Ocena: 56
    Chodzi ci o port RS232 jeśli tak to jest zablokowany najprawdopodobniej wgrałeś złego bota lub nie zmieniłeś nagłówka przy wgraniu softa jeśli jest zablokowany to tylko jtag. Podpinasz się nim do spinów w dekoderze i wgrywasz powinno zadziałać.
  • #3 4951895
    siwyandy
    Poziom 11  
    darek23422 nie o to chodzi;
    Mój Ferdek działa. Jest wszystko OK. Jednakna wyjściu Component nie wysyła sygnału VIDEO do TV. Na Euro jest OK.
    P.S. Mam wrażenie, że odpowiedziałeś na zupełnie inny post -w innej sprawie... czy tak ?
  • REKLAMA
  • #4 4951927
    darek23422
    Poziom 27  
    Ocena: 56
    No właśnie sorki pomyłka a jeśli chodzi o twoją sprawę to napisz czy sygnał z audio jest .
  • #5 4951990
    okulik
    Poziom 28  
    Ocena: 127
    Odwróć kabel i sprawdź w ustawieniach wyświetlania.
  • REKLAMA
  • #6 4952634
    siwyandy
    Poziom 11  
    Panowie, dzięki za zainteresowanie. Pomogła zmiana systemu wyświetlania z RGB na CVBS (na Fergusonie). Niepokoi mnie tylko fakt, że to być może nie jest szczyt możliwości tego tunera. Na RGB byłoby chyba lepiej??? jak sądzicie? Czy inny soft (powiedzmy następny jaki się pojawi) będzie wolny od tej przypadłości? A może ktoś używa takiego który z RGB obsługuje ?
  • REKLAMA
  • #7 4953439
    pajo21
    Poziom 35  
    Ocena: 173
    Jeżeli zależy Ci na bardzo dobrej jakości obrazu to zainwestowałeś w nie ten sprzęt co potrzeba.FX to nie jest rewelacyjny tuner pod tym względem.
  • #8 4954155
    MrokDuszy
    Poziom 17  
    Ocena: 8
    podlacz sobie pelne euro i obraz brzytwa nie to co na component , gdzies tu jest ten temat , ze rgb jest lepsze , poprostu leci prosto do kineskopu a nie jak component sie obrabia w tv a potem kineskop

a tak w FX i innych pochodnych jest ze smieszne component dziala na NTSC ( dawny standard PAL) tylko
  • #9 4955716
    siwyandy
    Poziom 11  
    Powiem Wam tyle:
    1. próbowałem Component;
    obraz jest owszem trochę "żywszy" tzn. tak jakby bardziej nasycony kolorami, pewnie przez to, ze idzie w standardzie CVBS. Wadą jest, że moja plazma w tym połączeniu pozwala ustawić obraz tylko w 4:3 , 4:3 Letter lub 16:9.
    2. Ustawiłem na EURO (RGB) obraz jest bardziej "naturalny" Zalety: Mniejszy pobór prądu przez plazmę, więcej ustawień wyświetlania obrazu; 4:3, 16:6, ZOOM 1, ZOOM 2, Specjal oraz PEŁNY. Mozna więc żonglować pomiędzy spłaszczonymi gębami a obrazem względnie przypominającym ludzi a nie kosmitów.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy tunera Ferguson FX 7600 z oprogramowaniem w wersji 1.93, gdzie wyjście Component nie generuje sygnału wideo (czarny ekran), mimo sprawnych kabli. Rozwiązaniem okazała się zmiana systemu wyświetlania z RGB na CVBS w ustawieniach tunera, co przywróciło obraz na wyjściu Component. Dyskusja wskazuje, że wyjście Component w tym modelu działa w standardzie NTSC, co może ograniczać kompatybilność i jakość obrazu. Użytkownicy zauważyli, że wyjście Euro (RGB) oferuje bardziej naturalny obraz i większe możliwości konfiguracji obrazu na telewizorze, w tym różne proporcje i tryby zoom. Jednak FX 7600 nie jest uznawany za tuner o wysokiej jakości obrazu, a wyjście Component może mieć ograniczenia sprzętowe i programowe. Pojawiły się sugestie, że przyszłe wersje oprogramowania mogą poprawić obsługę RGB na wyjściu Component, ale obecnie najlepsze efekty uzyskuje się przez przełączenie na CVBS lub wyjście Euro (RGB).
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA