logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Przejściówka USB-RS232 do centralek telefonicznych na Windows XP

Keplak 25 Mar 2008 10:55 5958 14
  • #1 4951207
    Keplak
    Poziom 17  
    Ocena: 9
    proszę wszystkich o poradę , czy znana jest wam przejściówka z USB na RS232 która bez problemu obsłuży komunikację pomiędzy centralkami telefonicznymi ( np. starsze panasoniki , slicany itp. ) a laptopem z systemem XP ?
    Za wszelkie sugestie będę bardzo wdzięczny . pozdrawiam
  • #2 4951515
    done
    Poziom 21  
    Ocena: 58
    Witam

Taką przejściówką jak na fotce (opartą na prolific) programowałem centralkę alarmową.
    Najpewniejsze są te oparte na układzie UART 16C550 np. Argosy (100% kompatybilności- tylko ta cena)
    Szukaj/poczytaj o tym sprzęcie pod hasłami prolific lub argosy.

Pozdrawiam

PS. Czy ktoś na tym sprzęcie z fotki ruszył VAG'a ?

Przejściówka USB-RS232 do centralek telefonicznych na Windows XP
  • #3 4951603
    Keplak
    Poziom 17  
    popatrzyłem sobie na ceny no i faktycznie zabójcze ( starego laptopy by z rs-em za to kupił , tylko ciężko dwa nosić ze sobą :)
    Może ktoś ma jakieś inne doświadczenia z tymi przejściówkami , na alegro widziałem za około 30 zł , tylko co to jest warte .......
  • #4 4952159
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #5 4954423
    Zutket
    Poziom 36  
    Ocena: 1045
    Witam.
    Tak praktycznie to centralę Slicana nie da się programować przez RS-a na USB. Z Platanem też miałem problemy. Wniosek – daj Se spokój z tymi wynalazkami jak chcesz programować centrale.
    Pozdrawiam.
  • #6 4954472
    done
    Poziom 21  
    Ocena: 58
    Niestety Keplak ze sprawdzonych sposobów to albo karta PCMCIA-->RS232 albo laptop w tych pieniądzach z RS'em

Pozdrawiam
  • #7 4954836
    andrzej_malch
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    Ja osobiście nie mogę narzekać na przejściówkę za ok 50zł (z dobrym chipsetem), osobiście sprawdziłem ją na wszystkich Platanach (Digitex, Micronet) i nie było żadnego problemu. Sprawdzałem ją również na alarmach Satela, kontroli dostępu, p_poż itp. Także nie był bym tak negatywnie nastawiony do przejściówek (dobrej jakości). Oczywiście zawsze znajdzie się sprzęt który odmówi nam posłuszeństwa ale czy warto się tym przejmować. Coraz więcej sprzętu działa po USB, nie wiem czy warto przepłacać za laptopa z RS-em
  • #8 4957164
    Keplak
    Poziom 17  
    a jakiej przejściówki używasz ( jest jakiś jej typ , model ) bo niestety jest mi ona bardzo potrzebna do pracy. Zgadza się , że coraz więcej sprzętu posiada USB ale i ogrom jest jeszcze central starszych Panasoniki, właśnie Slicany czy Palatan . Padł mi stary laptop z rs232 a nowego z tym portem za rozsądne pieniądze nie znajdzie.....
  • #9 4959395
    andrzej_malch
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    Jedyne co na niej pisze to UC39456, ale wiem że na allegro sprzedawał to firma z Brzeg-u (na Opolszczyźnie), może jutro poszperam w papierach (fv) to dam Ci znać
  • #10 4959437
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #11 4959507
    kaczorvw
    Poziom 18  
    Ocena: 5
    co do Panasonica - słabiutko na przejściówkach , bardzo - z reguły "ekologiczne" comy 3.3 V nie chcą współpracować - jak ma się dużo TeDetek to lepiej za 50-100 zl kupić jakieś sprawne 486 , nawet z 4 mb pamięci - komfort błyskawicznego uruchamiania - zwiększamy wydajność ;) , jedynie z TD 500 powyżej 1.0 i 612 problemator powstaje - w moim przypadku po przetestowaniu ok 15 różnych adapterów skończyło się zakupem starocia z comem za 300 zl - nerwicy można dostać jak np z TD 500 ciągnie się program w trybie interactiv i przy 78 % lub 90 % robi zwiechę ;)
  • #12 4959596
    suncez
    Poziom 16  
    Ocena: 14
    Centrale Digitex jeszcze dałem radę programować przez prostą przejściówkę, ale już jakaś Slicana to poszła raz na 20 prób może. A co z przejściówką polecaną przez Platana? Koszt karty pcmcia to ok 350 zł, jakby to ode mnie zależało, nie od mego szefa, to dawno bym kupił i spokój.
  • #13 4959606
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #14 4960581
    Keplak
    Poziom 17  
    przejściówka Platana działa tylko z platanem ( tyle się dowiedziałem w serwisie ) . Zaryzykuje chyba z tą co poleca kolega "Sharp", wydatek nie duży jak się nie sprawdzi. Dziękuje wszystkim za pomoc i pozdrawiam
  • #15 4962974
    tgrtgr
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    Potwierdzam że przejściówka z fotki na drugim poście działa z PLATANAMI i SLICANAMI a to że kosztuje 15 zł więcej chyba nie ma większego znaczenia

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wyboru przejściówki USB-RS232 do programowania centralek telefonicznych, zwłaszcza starszych modeli Panasonika, Slicana i Platan, na laptopie z systemem Windows XP. Najbardziej niezawodne są przejściówki oparte na układzie UART 16C550, np. Argosy, choć ich cena jest wysoka. Popularne chipsety to Prolific i FTDI. Ważne jest, aby przejściówka zapewniała odpowiednie napięcia na linii RS232 (±8V do ±15V), gdyż niektóre centralki, zwłaszcza Slican i Platan, wymagają wyższych napięć niż standardowe 0-5V z tanich adapterów USB. Przejściówki z optoizolacją i odpowiednim poziomem napięć działają stabilnie z centralami alarmowymi Satela, Platan, Slican oraz automatyką przemysłową. Programy do Slicana działają pod warunkiem przypisania adaptera do odpowiedniego portu COM (1-6). W przypadku Panasonika często występują problemy z kompatybilnością przejściówek USB-RS232, dlatego zalecane jest użycie laptopa z natywnym portem RS232 lub karty PCMCIA-RS232. Przejściówka polecana przez Satela (dostępna w sklepie e-system) działa z wieloma centralami i systemami. Niektóre użytkownicy rekomendują zakup starszego laptopa z portem RS232 dla stabilnej pracy z centralami telefonicznymi. Koszt przejściówki dobrej jakości to około 50 zł, natomiast karty PCMCIA kosztują około 350 zł.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA