logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Polecana przejściówka USB na RS232 do programatora i terminala Bray

odcinek 11 Mar 2007 15:21 3403 11
REKLAMA
  • #1 3667002
    odcinek
    Poziom 11  
    Witam.
    Poszukuję sprawdzonej przejściówki z USB na RS232, która miałaby szansę na pracę z programatorem oraz koniecznie terminalem (np. Terminal by Bray). Zdążyłem się przekonać, że tanie chińskie konstrukcje sobie nie radzą. Da się kupić coś lepszego co powinno zadziałać?
  • REKLAMA
  • #2 3667327
    mirekk36
    Poziom 42  
    Ocena: 2289
    baaardzo ciężko coś sprawdzonego kupić ... jak już można sobie poradzić kupując jakiś tani kabelek do telefonu komórkowego na allegro - te kable zawsze działają - tylko trzeba sobie niestety samemu przerobić wtyczkę z tej do telefonu na RS232 a czasem jeszcze mały konwerter napięć po drodze
  • REKLAMA
  • #3 3667405
    McRancor
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 124
    Zależy jaki to ma być programator, bo z niektórymi nie będzie chciała taka przejściówka działać i nic na to nie poradzisz.

Z terminalem będzie współpracować każda, co najwyżej nie będą działały piny odpowiedzialne za funkcje dodatkowe, jak kontrola przepływu, RI itp.
  • #4 3667446
    mirekk36
    Poziom 42  
    Ocena: 2289
    McRancor -> no to że każda to też nie do końca bym się zgodził ;) ale to dlatego, że ja też raz tak na szybciora kupiłem jakąś tanią taką przejściówkę chińszczyznę w jakimś sklepiku komputerowym. I miałem tak jak piszesz przynajmniej nadzieję, że nawet jeśli nie działają sygnały jak DTR, DSR itp to przynajmniej TX RX będą działać - już takie minimum chociaż ;) .... a tu kicha! .... kosztowało to badziewie chyba 9,5zł - więc nawet nie chciało mi się jechać i tracić benzynę aby to reklamować - więc tak też bywa z tymi chińskimi przejściówkami.
    (hmmm może rzadko aż takie skrajne przypadki jak u mnie, może ta była akurat uszkodzona - ale czytając później wiele różnych opinii ludzi, którzy mieli jak już to tylko podobne doświadczenia dałem sobie z tym spokój ;)
  • REKLAMA
  • #5 3667477
    odcinek
    Poziom 11  
    najbardziej zależy mi w tej chwili na terminalu, kupiłem jakąś tanią, którą windows widzi jako "Huge Pine", ale niestety zupełnie nie działa.
  • Pomocny post
    #6 3668337
    bolek
    Poziom 35  
    Ocena: 299
    mam mam przejścówke TRIPP-LITE
    Niby hamerykańskie, ale składane przez żółtego. Nie mniej jednak jestem zadowolony. Procki dallasa programuje tym na 57600. Z poziomu terminala dało się nawet sterować przepływem, nie pamiętam dokładnie czy można było zmieniać stan każdego pinu, ale DTR na pewno (choćby to jest potrzebne do programowania dallasa).

Chińskie kable mają w sobie kilka tranzystorów i tyle. Przejścówka jest nieco przeźroczysta i widac tam dwa scalaki
  • REKLAMA
  • #7 3668798
    odcinek
    Poziom 11  
    googlem googlam i nie mogę wygooglać gdzie to można kupić :|

Dodano po 6 [minuty]:

miał ktoś do czynienia z Prolific PL-2303? da się cokolwiek tym zrobić?
  • #8 3668850
    michalko12
    Specjalista - Mikrokontrolery
    Ocena: 321
    odcinek napisał:
    Witam.
    Poszukuję sprawdzonej przejściówki z USB na RS232, która miałaby szansę na pracę z programatorem oraz koniecznie terminalem (np. Terminal by Bray). Zdążyłem się przekonać, że tanie chińskie konstrukcje sobie nie radzą. Da się kupić coś lepszego co powinno zadziałać?

Ważne jest żeby przejściówka była oparta o kontroler FTDI a nie o PROLIFICa (PL2303) na tym drugim mało co dobrze działa. To na jakim kontrolerze jest konwerter możesz sprawdzić po sterownikach.
  • #10 3669313
    odcinek
    Poziom 11  
    w żadnej polskiej ofercie nie mogę znaleźć FTDI, większość to PL2303 albo unknown. więc może podejdźmy inaczej, mianowicie czy ktoś używał kart PCMCIA, a jeśli tak to jakich producentów (one też bywają na FTDI czy to zupełnie inna bajka?)
  • #11 3671975
    ks_fenix
    Poziom 23  
    Ocena: 29
    Kiedyś widziałem w Kamami taki mini moduły oparte o FTDI. Albo poszukaj trochę na elektrodzie było tam kilka tematów o FTDI. A gdybyś chciał zrobić sam to nic nie stoi na przeszkodzie wystarczy zaopatrzyć się w układzik FDTI. Wiele opisów widziałem na necie. Pozdrawiam
  • Pomocny post
    #12 3672294
    michalko12
    Specjalista - Mikrokontrolery
    Ocena: 321
    odcinek napisał:
    w żadnej polskiej ofercie nie mogę znaleźć FTDI, większość to PL2303 albo unknown. więc może podejdźmy inaczej, mianowicie czy ktoś używał kart PCMCIA, a jeśli tak to jakich producentów (one też bywają na FTDI czy to zupełnie inna bajka?)

Producent
    Sprawdzony producent - DIGITUS
    Tutaj możesz ściągnąć driver i sprawdzić typ kontrolera.

Np. tu:
    http://www.allegro.pl/item173251858_digitus_konwerter_usb2_0_rs232_db9m_nowy.html
    http://www.skleppc.pl/index.php?m=os_item&id=10804

Podsumowanie tematu

✨ Poszukując niezawodnej przejściówki USB na RS232 do programatora i terminala (np. Terminal by Bray), użytkownicy wskazują, że tanie chińskie modele często zawodzą, szczególnie w obsłudze sygnałów kontrolnych takich jak DTR, DSR czy RI. Zalecane są przejściówki oparte na kontrolerach FTDI, które zapewniają stabilną komunikację i obsługę funkcji przepływu danych, co jest istotne przy programowaniu urządzeń Dallas i pracy z terminalem. Przejściówki oparte na kontrolerze Prolific PL-2303 są mniej polecane ze względu na problemy ze stabilnością i kompatybilnością. Przykładem sprawdzonego producenta jest DIGITUS, a popularnym modelem jest przejściówka TRIPP-LITE, która mimo montażu w Azji, oferuje dobrą jakość i funkcjonalność. W Polsce trudno znaleźć oryginalne produkty FTDI, ale można je nabyć na portalach aukcyjnych lub w specjalistycznych sklepach elektronicznych. Alternatywnie można samodzielnie zbudować konwerter na bazie układu FTDI, korzystając z dostępnych w sieci schematów i opisów. Karty PCMCIA z interfejsem RS232 również bywają oparte na kontrolerach FTDI, co może stanowić inną opcję dla użytkowników.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA