logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Harman Kardon AVR 10 - świeci Power, brak reakcji. Czy to procesor? Co sprawdzić?

kotlet_m 25 Mar 2008 14:23 3154 6
REKLAMA
  • #1 4952081
    kotlet_m
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Witam. Mam problem z tym amplitunerem. Kupiłem go uszkodzonego a to uszkodzenie polega na tym, że nie ma reakcji na nic tylko kontrolka świeci "Power". I tu tkwi moje pytanie czy to jest wina procesora??? A jak może to być coś innego to co???
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 4953212
    Micharlito
    Poziom 35  
    Ocena: 67
    Czeka cię wiele sprawdzania. Najpierw podaj sygnał na któryś z kanałów i sprawdź czy ten sygnał przez owy kanał idzie bo może zaciski gdzieś nie łączą potem tymi kablami pójdziesz do przedwzmacniacza jednak najlepiej gdy podasz sygnał wejściowy z innego przedwzmacniacza prosto na końcówkę mocy wtedy się dowiesz jeżeli zagra że przedwzmacniacz jest skopany jeżeli będzie ok zobacz czy sygnał z przedwzmacniacza jest prawidłowy możesz podłączyć jakiś mały głośniczek lub bez konieczności podłączania innego przedwzmacniacza do końcówki zobaczyć czy owy przedwzmacniacz działa poprawnie. Jeżeli przedwzmacniacz był OK i nic nie grało to wina leży po stronie końcówki mocy musisz sprawdzić dokładnie wszystkie tranzystory diody itd również dobrze jest zobaczyć jak ma się trafo i mostek.
  • REKLAMA
  • #3 4962482
    kotlet_m
    Poziom 11  
    Przedwzmacniacz chodzi i wzmacniacz jest dobry w tym problem, że nic na wyświetlaczu nie pokazuje
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 4962530
    Micharlito
    Poziom 35  
    Możliwe że to wina procesora a dokładniej firmware trudno dostać takie procesory to tych wzmacniaczy jeszcze trudniej wsadzić pod programator a czy bez wyświetlacza po podaniu sygnału na przedwzmacniacz masz dźwięk??
  • #5 4970741
    kotlet_m
    Poziom 11  
    Nie ma sygnału na żadnych
  • Pomocny post
    #6 4970961
    Micharlito
    Poziom 35  
    A dokładniej ? Podłączyłeś końcówkę mocy pod inny przedwzmacniacz ? ja bym to rozwiązał inaczej. Podać sygnał na przedwzmacniacz ominąć wyświetlacz i regulacje głośności dać odrazu na potencjometry no chyba że zależy ci na sterowaniu z pilota i wyświetlaczu to wtedy możesz dać do naprawy choć odcięcie wyświetlacza też jest zawsze koncepcją.
  • REKLAMA
  • #7 6411371
    rafaco12
    Poziom 1  
    Witam, czy coś wiadomo z tym H/K AVR10 - bo mam taki sam problem?

Podsumowanie tematu

✨ Amplituner Harman Kardon AVR 10 wykazuje problem polegający na braku reakcji poza świecącą kontrolką "Power" oraz brakiem sygnału na wyświetlaczu i wyjściach audio. Wstępne testy wskazują, że przedwzmacniacz i końcówka mocy są sprawne, jednak brak sygnału i wyświetlacza sugeruje możliwą usterkę procesora lub firmware. Zalecane jest sprawdzenie połączeń sygnałowych, testowanie sygnału bezpośrednio na końcówce mocy z pominięciem przedwzmacniacza oraz diagnostyka elementów takich jak tranzystory, diody, transformator i mostek prostowniczy. W przypadku braku wyświetlacza i sterowania pilotem możliwe jest uszkodzenie procesora, którego wymiana jest trudna ze względu na ograniczoną dostępność i konieczność programowania. Alternatywnie można rozważyć naprawę lub obejście uszkodzonych modułów, np. odcięcie wyświetlacza i sterowania, aby przywrócić podstawową funkcjonalność urządzenia.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA