logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dragon SY-485 LCD - elementy wyświetlacza słabo widoczne

mickemaster 25 Mar 2008 17:34 3047 12
REKLAMA
  • #1 4952856
    mickemaster
    Poziom 27  
    Ocena: 166
    Witam! Radyjko jak w temacie. Włącza się odbiera, przełącza kanały, występuje jednak pewien problem: niektóre segmenty wyświetlacza są mało wyraźne (widać je dopiero pod kątem). Wygrzałem już procesor, poprawiłem luty na płycie wyświetlacza ale nadal to samo. Co jeszcze powinienem sprawdzić?
  • REKLAMA
  • #2 4952874
    sq6ade
    Poziom 40  
    Ocena: 285
    Sprawdź oscyloskopem COMy wyświetlacza i wyjścia segmentowe.
    Możliwe że uszkodzony jest sam LCD.
  • REKLAMA
  • #3 4953083
    mickemaster
    Poziom 27  
    Niestety nie posiadam oscyloskopu w tej chwili ale zmierzyłem napięcia na segmentach i podczas świecenia wynoszą 1,92 V, czy to nie jest zbyt mało?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 4953099
    sq6ade
    Poziom 40  
    Ocena: 285
    Tam są napięcia zmienne więc miernik pokarze napięcie średnie zależne od wypełnienia przebiegów. Tak nie sprawdzisz. Obejrzyj dokładnie wyświetlacz czy nie ma pęknięcia w okolicach terminala.
    Kształt sygnałów na LCD zależy od ilości czynnych COMów - popatrz sobie na diagramy w tym dokumencie:
    http://membres.lycos.fr/ybdesign/Composants/PCF8576.pdf
  • REKLAMA
  • #5 4953751
    mickemaster
    Poziom 27  
    Dzięki za pomoc! Postanowiłem jeszcze raz wygrzać procesor i teraz wyświetla prawidłowo segmenty. Mam natomiast jeszcze jeden problem, to stwierdzenie z pierwszego postu, że radio odbiera było troszkę na wyrost( bez anteny słychać było szum) lecz okazuje się, że radyjko pracuje w 5. Znalazłem na elce coś o kondenstaorze 27pF równolegle z kwarcem w innych piszą o zworkach przy procesorze. Jak zrobić to prawidłowo? Oczywiście jestem świadomy, że częstotliwości nadal bedą wyświetlane w piątkach.
  • #6 4954195
    wizja4
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    Witam cię kolego .Ja przestroiłem je poprzez ustawienie zwór ,lecz jak to nie pomoże to jak pisałeś poprzez kondensator.Pamiętaj o resecie.
  • #7 4954314
    mickemaster
    Poziom 27  
    A jak zrobić ten reset?
  • #9 4954388
    mickemaster
    Poziom 27  
    Z komisu(serwisu;) gsm :) To jak z tym resetem?
  • #10 4955735
    wizja4
    Poziom 12  
    Poczytaj posty na temat Dragon SY-485 jest tego multi.:wink:i tam jest to opisane.
  • #11 4961364
    mickemaster
    Poziom 27  
    Zresetowałem radio ale teraz Am jest tylko do kanału 15. Ktoś może wie jak je przełączyć na standard PL?

Juz się udało. Teraz jeszcze chcę zmienić z 5 na 0 zgodnie z opisem http://www.cbradio.cz/doc/Intek/Mobicom%20MB-45/mod2.txt
    ale wciśnieęcie func i mscan nic nie daje. Próbowałem takżę dolutować do kwarcu C=47 pF ale nie udało się wystarczająco podciągnąć. Czy muszę mieć 400 kanałów aby zmienić 5 na 0?
  • #12 4962193
    wizja4
    Poziom 12  
    Kolego ,nie trzeba 400 kan.weś mniejszą pojemnośc .(Trzeba zjechac z 5 na o) :)
  • #13 4962282
    mickemaster
    Poziom 27  
    No tak racja ;) A może jakiś trymerek zastosować? Jak kolega przynosił mi radio to mówił, że coś było grzebane przez jakiegoś fachowca ;) możliwe, że ktoś kręcił trymerem przy kwarcu... Spróbuje z mniejszą pojemnością. A jeszcze pytanie, gdybym miał miernik częstotliwosci to gdzie powinienem go podpiąć przy dokładaniu tego kondensatora? PS. To chyba Tobie sprzedałem takiego dragona na cześci :)

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczył słabo widocznych segmentów wyświetlacza LCD w radiu Dragon SY-485. Po wstępnym wygrzaniu procesora i poprawieniu lutów na płycie wyświetlacza problem nie ustąpił. Zalecano sprawdzenie sygnałów COM i segmentów wyświetlacza oscyloskopem oraz dokładną inspekcję LCD pod kątem pęknięć przy terminalach. Pomiar napięć na segmentach multimetrem nie jest miarodajny ze względu na charakter napięć zmiennych. Po ponownym wygrzaniu procesora segmenty zaczęły wyświetlać się prawidłowo. Dodatkowo poruszono temat przestrojenia radia, które pracowało w trybie kanałów co 5, a nie w standardzie PL. Wskazano na możliwość zastosowania kondensatora o pojemności około 27 pF równolegle do kwarcu lub ustawienia zworek przy procesorze, a także konieczność wykonania resetu urządzenia. Dyskutowano o doborze pojemności kondensatora (mniejsza pojemność niż 47 pF) oraz ewentualnym użyciu trymmera do precyzyjnej regulacji częstotliwości kwarcu. Poruszono także kwestię pomiaru częstotliwości przy kwarcu za pomocą miernika częstotliwości. Wspomniano o dostępności licznych opisów i porad dotyczących modelu Dragon SY-485 na forach i stronach internetowych.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA