logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Po raz kolejny TECHNICS i F61 (inny niż wszsytkie)

coyotus 25 Mar 2008 19:09 6916 6
REKLAMA
  • #1 4953320
    coyotus
    Poziom 14  
    Ocena: 28
    Witam
    Posiadam Technicsa ...-EH 50. Oczywiście wyskakuje błąd F61.
    Jednak trochę inny przypadek niż wszystkie które czytałem na forum więc dlatego założyłem nowy wątek. A jest tak:

1) Nic nie wyjmowane i kombinowane jest F61.
    2) Po wyjęciu RSN-a przy włączonym kablu do sieci nie włączony POWER częściowo podświetlony segment SH-EH 50 oraz kreski zamiast godziny na SA-EH 50. Przy próbie włączenia wieży POWER całkowicie podświetla się segment SH-EH 50 a na SA-EH 50 pokazuje sie CD i na segmencie tym (CD) pokazuje się pozioma pomarańczowa kreska po czym się wyłącza. Po kilku takich włączeniach potrafi znów się pokazać F61.

Wiatraka tam żadnego niema. Nawet nie można sprawdzić napięć bo się cały czas wyłącza. Może ktoś miał taki przypadek i go rozwiązał. Nie chce narazie inwestować w RSN-a bo jak wyżej napisałem po jego wyjęciu potrafi się znów pokazać F61.

Bym był wdzięczny za pomoc w rozwiązaniu problemu.
  • REKLAMA
  • #2 4955430
    Jerzy Majkut
    Poziom 25  
    Ocena: 71
    Witam! Temat stary , ale trzeba podejść do każdego urządzenia indywidualnie. Najpierw trzeba znaleźć pętlę sprzężenia awarii (PROTECT-F61). Każde zmiany napięcia w zasilaczu, i przy uszkodzeniu RSN na jego wyjściach pojawiające się napięcie powoduje zmianę stanu w petli awaryjnej F-61 i blokuje wzm. mocy. Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #3 4959171
    coyotus
    Poziom 14  
    Jerzy Majkut napisał:
    Witam! Najpierw trzeba znaleźć pętlę sprzężenia awarii (PROTECT-F61). Każde zmiany napięcia w zasilaczu, i przy uszkodzeniu RSN na jego wyjściach pojawiające się napięcie powoduje zmianę stanu w petli awaryjnej F-61 i blokuje wzm. mocy.

A gdzie to znalezc? Napiec tez bardzo nie moge sprawdzic gdyz non stop jest automatycznie off. Moze ewentualnie jakies zrzuty ? Pozdrawiam
  • #4 4959987
    Jerzy Majkut
    Poziom 25  
    Ocena: 71
    Ja nie mogę wskazać Ci palcem, który element jest zły. Trzeba trochę na "sucho" bez napięcia posprawdzać; jakie powinny wychodzić napięcia z zasilacza, czy nie są uszkodzone elementy stabilizujące i zabezpieczające i potrzebny będzie schemat modułu wzm. mocy. Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #5 5448169
    DawiDD
    Poziom 28  
    Ocena: 335
    poradziles sobie kolego z problemem - tez mam tak samo, u mnie znalazlem jeszcz uszkodzony Q702
  • #6 5451483
    coyotus
    Poziom 14  
    niestety sprzet stoi caly czas popsuty, nic nie wymyslilem, a szkoda,
  • REKLAMA
  • #7 5453392
    DawiDD
    Poziom 28  
    Ocena: 335
    ja z nim powalcze - jak zrobie to napisze co bylo

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy błędu F61 w urządzeniu Technics SH-EH 50, który pojawia się bez ingerencji w sprzęt. Po wyjęciu modułu RSN i podłączeniu do sieci bez włączania zasilania, segment wyświetlacza częściowo się podświetla, a na innym modelu SA-EH 50 pojawiają się kreski zamiast godziny. Próba włączenia wieży skutkuje pełnym podświetleniem segmentu i wyświetleniem "CD" z pomarańczową kreską, po czym urządzenie się wyłącza. Błąd F61 pojawia się ponownie po kilku próbach. W dyskusji wskazano, że błąd F61 jest związany z pętlą sprzężenia awarii (PROTECT-F61), która reaguje na zmiany napięcia w zasilaczu i uszkodzenia modułu RSN, powodując blokadę wzmacniacza mocy. Zalecane jest sprawdzenie napięć na wyjściach zasilacza oraz elementów stabilizujących i zabezpieczających, najlepiej na sucho, bez napięcia. Jeden z uczestników zgłosił uszkodzenie tranzystora Q702 jako możliwą przyczynę problemu. Autor wątku nie rozwiązał jeszcze problemu, ale planuje dalsze próby naprawy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA