logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

DVD writemaster SH-W162C - cały czas świeci laser

NINJA 25 Mar 2008 22:32 2207 10
REKLAMA
  • #1 4954485
    NINJA
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Witam
    Mam problem z nagrywarką DVD SH-W162C - problem polega na tym,
    że w środku cały czas laser świeci na czerwono jak sie wysunie napęd i nie czyta płyt wcale, co może być ?
    Dodam że jestem elektronikiem, czy z własnego doświadczenia możecie mi zasugerować czy jest to uszkodzenie mechaniczne? bo zmiana oprogramowania nic nie dała.
    Proszę o pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 4955950
    spinnaker
    Poziom 32  
    Ocena: 37
    Uszkodzenie mechaniczne raczej wątpie, jakieś okoliczności odkąd to zaczęło się dziać? Może włożona płyta podczas flashu? Próbowałeś wgrywać starsze firmware'y?

Może się przyda http://dhc014.rpc1.org/howto.htm
  • #3 4956105
    NINJA
    Poziom 12  
    Wgrałem najnowsze oprogramowanie TS12 a mialem TS05. Zauważylem, ze w środku cały czas świeci laser na czerwono, czy płyta jest włożona do środka czy też nie - tak ma byc?
    Zaczeło się tak robić gdy pewnego dnia napęd sam wysunął płytkę i tak wysuwał się więc mój kuzynek wkurzył sie i zamknął na siłe, od tego momentu napęd przestał czytac płyty.
  • REKLAMA
  • #4 4956131
    spinnaker
    Poziom 32  
    Więc pewnie nie tyle uszkodzenie mechaniczne co napęd teraz myśli, że przy otwartej (jak i zamkniętej) tacce płyta siedzi w środku i trzeba ją czytać.

Jak masz gware to nieś, jak nie to możesz spróbować poustawiać zębatke/tasmę (nie wiem co tam jest dokładnie w środku) tacki względem mechanizmu i może zacznie prawidłowo działać ale z mojego doświadczenia to raczej już nic z niej
  • #5 4956210
    NINJA
    Poziom 12  
    no tak ale jak to ustawić nie mam źielonego pojęcia... nagrywarka nie ma już gwarancji może ktoś pomoże i wie jak to ustaiwć ?

Moderowany przez oldboy:

Przeniesiono z działu VCR VCP DVD DVIX

• REKLAMA
  • #6 4957418
    spinnaker
    Poziom 32  
    W skrócie zębatka przeskoczyła i podczas gdy jest otwarta tacka wypalarka myśli, że płyta jest w środku - możesz próbować cofnąć zębatkę o xx zębów i jeśli Ci się uda akurat trafić to może będzie działać (oczywiście jeśli nie pokrzaczyło elektroniki)
  • REKLAMA
  • #7 4958858
    NINJA
    Poziom 12  
    Pobawiłem się trochę i już jest prawie ok czyta narazie płyty cd, dvd nie ;), lecz laser świeci cały czas... tak jakby zapadka odpowiedzialna za wyłączanie lasera nie dochodziła do końca. Bo jak wyciągam kieszeń to środek powinien opadać i tak jest natomiast jak ja wkładam to powinien się podnosić i tak też jest tylko dziwne jest to, że cały czas laser świeci:/
  • Pomocny post
    #8 4959261
    spinnaker
    Poziom 32  
    Czyli jakby pokrzaczyło elektronikę - tego się obawiałem właśnie, posprawdzaj jeszcze czy czegoś nie popaliło na płytkach w środku, może teraz jeszcze raz spróbować wgrania firmware'a - ta aktualizacja po tym zdarzeniu mogła zaszkodzić (raz miałem na napędzie Soniacza, że tacka non stop się wysuwała po aktualizacji, zamykasz a ona się wysuwa i tak w kółko - nie udało się odratować jej niestety)

p.s. do niezłego działu wrzucili rozmowę weterana PC'ów z elektronikiem :D
  • #9 4962461
    NINJA
    Poziom 12  
    Dzięki za pomoc ;), ustawiłem mechanizm tak jak trzeba ale laser nie przestał świecić jak świecił tak dalej świeci, wgrałem jeszcze raz oprogramowanie ale nic się nie zmieniło,Rzuciłem okiem na płytkę pod lupą choć kompletnie się na tym nie znam ale nie zauważyłem żeby coś było spalonego czy ścieżka była przerwana.Daje sobie spokój z tym napędem w takim razie bo widzę że nic z niego nie będzie :(.

P.S spinnaker weteranem PC'ów i elektronikiem to jesteś Ty ;) ja to tylko taki przeciętny szary użytkownik komputera ;)
  • #10 4962616
    spinnaker
    Poziom 32  
    Dziś poprostu przy masówce gdzie napęd można kupić za te nawet 50zł to mało opłacalne są naprawy

p.s. elektronikiem jestem ale tylko tyle co potrzeba do kompa, tak jako hobby ;)
  • #11 4962733
    NINJA
    Poziom 12  
    Dokładnie, ale zawsze jakieś lekkie doświadczenie się zdobywa rozkręcając i skręcając DVD ;), ok zamykam temat

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Nagrywarka DVD SH-W162C ma problem z ciągłym świeceniem lasera na czerwono, niezależnie od tego, czy tacka jest wysunięta, czy płyta jest włożona. Problem pojawił się po samoczynnym wysunięciu tacki i jej gwałtownym zamknięciu. Podejrzewa się uszkodzenie mechanizmu tacki, a konkretnie przeskoczenie zębatki, co powoduje, że napęd błędnie interpretuje obecność płyty i nie wyłącza lasera. Próby zmiany firmware (TS05 na TS12) nie przyniosły poprawy. Regulacja mechanizmu tacki poprzez cofnięcie zębatki może częściowo przywrócić funkcjonalność – napęd zaczął czytać płyty CD, ale DVD nadal nie działa. Laser świeci cały czas, co może wskazywać na uszkodzenie zapadki odpowiedzialnej za wyłączanie lasera lub potencjalne uszkodzenia elektroniki. Kontrola płytek nie wykazała widocznych uszkodzeń. Ze względu na niską wartość rynkową napędu i trudności z naprawą, dalsze próby naprawy są mało opłacalne.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA