logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Tryby WISP i AP Client - czym się różnią?

konmaj 26 Mar 2008 14:47 122159 16
REKLAMA
  • #1 4956425
    konmaj
    Spec od drukarek
    Ocena: 496
    Witam! Od jakiegoś czasu poszukuję urządzenia, dzięki któremu mógłbym podzielić sieć odbieraną drogą radiową za pośrednictwem portów RJ-45 między 2 komputery i ewentualnie telefon VoIP. Ostatnio przeczytałem gdzieś o występującym w niektórych routerach bezprzewodowych trybem pracy tzw. WISP i w związku z tym mam takie pytanie: jaka jest różnica między WISP a AP Client? Będę też wdzięczny za podanie konkretnych modeli urządzeń (tanich i niezawodnych), które spełniłyby moje wymagania. Z góry dziękuję i pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 4959084
    mbo
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 845
    AP Client - AP działa tak jak karta sieciowa WiFi.
    WISP - AP wbudowany w router jest jego portem WAN i dzieli łącze (NAT) na pozostałe porty routera, np. BlackBox BB54G.
  • REKLAMA
  • #3 4959117
    konmaj
    Spec od drukarek
    Czyli rozumiem, że w przypadku trybu "AP Client" sygnał radiowy może być przesyłany tylko na 1 i tylko 1 port RJ-45? I nie może być rozdzielony na kilka urządzeń w tym trybie?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 4959391
    pala22
    Poziom 25  
    Ocena: 23
    "AP Client" --- klient czyli podrzędny .może się podpiąć do jakiegoś AP (punktu dostępowego ) i nie może mieć swych własnych klientów wi-fi a po RJ możesz podpiąć ile chcesz klientów.
  • #5 4959835
    mbo
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 845
    pala22 napisał:
    a po RJ możesz podpiąc ile chcesz klijentów.

Pod warunkiem, że od ISP dostaniesz tyle IP ile masz komputerów ...
  • #6 4960137
    konmaj
    Spec od drukarek
    W każdym razie, jeśli chodzi o praktyczną różnicę, to tryb AP Client może przekazywać sygnał z sieci radiowej za pośrednictwem tylko 1 gniazda RJ-45 do tylko jednego urządzenia? Dziękuję obu wypowiadającym się w tym poście i nadal czekam na inne propozycje modeli pracujących w trybie WISP.
  • Pomocny post
    #7 4960587
    FlyBoy
    Poziom 28  
    Ocena: 168
    TP-Link TL-WA501G AP bardzo dobry router w stosunku cena/jakość, naprawdę niezawodny z masą użytecznych funkcji. Odkręcana antena (RP-SMA) w tym przypadku będzie kolejnym atutem bo nie trzeba bawić się w wstawianie żadnych gniazd.
  • #8 4960667
    konmaj
    Spec od drukarek
    Tak, odkręcana antena jest też ważna, bo u mnie router będzie pracował z anteną zewnętrzną.
  • Pomocny post
    #9 4961639
    sharp72
    Poziom 12  
    Ocena: 7
    TP-Link TL-WR543G może takie urządzenie, dzieli internet radiowy na 4 komputery.
  • #10 4961703
    konmaj
    Spec od drukarek
    Wygląda na to, że też by pasowało :D
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #11 4964750
    paawel
    Poziom 21  
    Ocena: 8
    Tryb AP Client:
    Dostajesz jeden adres IP od operatora i wpinasz jeden komputer, ale niekoniecznie, bo możesz zamiast kompa wpiąć ruter i wtedy to na ruterze ustawiasz przydzielony Ci adres, a z ruterem masz inną klasę adresów i możesz sobie wpiąć ile chcesz kompów.

Tryb WISP:
    to AP z już wbudowanym ruterem - czyli AP dostaje IP od operatora i do niego (podobnie jak do wersji AP-Client z ruterem) wpinasz ile chcesz kompów pracujących w innej klasie adresów niż ten który dostałeś od operatora.

Dodano po 10 [minuty]:

sharp72 napisał:
    TP-Link TL-WR543G może takie urządzenie, dzieli internet radiowy na 4 komputery.

Nom ten jest OK ale nie koniecznie na 4 bo ma tylko switcha 4 portowego wbudowanego ale po podłączeniu następnych switchy możesz ponad 200 kompów włączyć
  • #12 4965246
    konmaj
    Spec od drukarek
    Dla mnie rozdział sygnału sieci radiowej na 4 urządzenia jak najbardziej wystarczy. Ostatnio upatrzyłem na Allegro takie urządzenie jak Planet WAP-4035 - ma ono tryb AP Client i wbudowany 4-portowy switch. Czy nada się do moich potrzeb?
  • #13 5081778
    Pablos
    Poziom 14  
    Ocena: 5
    Tylko jak będziesz miał AP z trybie APC to najlepiej aby był on w miarę transparentny tj przepuszczał wszystkie MAC. Aby pozwalaj na prace więcej niż jednego klienta.

Jeśli dobrze pamiętam to chyba TP-Link TL-WA501G z softem wyższym niż 1.06 będzie OK Nie wiem czy jest tak samo przezroczysty jak D-Link DWL-900AP+ ale jeśli tak to będzie w sam raz.
  • #14 5083892
    konmaj
    Spec od drukarek
    No tak, ale te wymienione jako ostatnie modele to typowe AP z pojedynczymi portami RJ-45 i zwykłym trybem AP Client, więc mi się nie przydadzą.
  • #15 5984587
    tomek3232
    Poziom 16  
    Ocena: 29
    W takim razie jeżeli AP Client działa jak zwykła karta sieciowa to jeżeli chce zmienić jego konfiguracje to na jakie ip mam się logować bo jeżeli wpisze ip przydzielone od dostawcy netu to się będę wbijał na jego sprzęt ?
  • #16 6399623
    comon
    Poziom 2  
    Z tego co przeczytałem w tym wątku to te AP z trybem wisp, mogą udostępniać połączenie radiowe tylko przez RJ-45. Są jakieś urządzenia(w miarę tanie najlepiej). Które potrafią udostępniać internet radiowy od dostawcy po wifi? Czy to że dostawca do autentykacji używa PPPoE może być jakimś problemem dla tych urządzeń ?
  • #17 6596363
    devaluator
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Cytat:
    Z tego co przeczytałem w tym wątku to te AP z trybem wisp, mogą udostępniać połączenie radiowe tylko przez RJ-45. Są jakieś urządzenia(w miarę tanie najlepiej). Które potrafią udostępniać internet radiowy od dostawcy po wifi?

Dla stabilności i bezpieczeństwa zawsze stosuję 2 urządzenia. Jedno łapie, drugie rozsyła

Podsumowanie tematu

✨ Tryby WISP i AP Client różnią się sposobem udostępniania sieci radiowej. W trybie AP Client urządzenie działa jak klient WiFi, który łączy się z punktem dostępowym i przekazuje sygnał do jednego portu RJ-45, do którego można podłączyć jedno urządzenie lub router, który następnie rozdzieli połączenie na więcej komputerów. W trybie WISP router odbiera sygnał radiowy jako port WAN, wykonuje translację adresów (NAT) i udostępnia internet przez wbudowany switch na wiele portów RJ-45, umożliwiając podłączenie kilku urządzeń bez konieczności dodatkowego routera. Przykładowe modele działające w trybie WISP to TP-Link TL-WR543G, który dzieli internet na 4 komputery, oraz BlackBox BB54G. TP-Link TL-WA501G to popularny model AP Client z odkręcaną anteną RP-SMA, co ułatwia podłączenie anteny zewnętrznej. Planet WAP-4035 posiada tryb AP Client i wbudowany 4-portowy switch, co może spełnić wymagania podziału sygnału na kilka urządzeń. W przypadku AP Client ważne jest, aby urządzenie było transparentne i przepuszczało wiele adresów MAC, co umożliwia podłączenie większej liczby klientów przez router. PPPoE stosowane przez dostawcę internetu może wymagać kompatybilności urządzenia. Dla stabilności i bezpieczeństwa niektórzy stosują dwa oddzielne urządzenia: jedno do odbioru sygnału, drugie do jego rozsyłania.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA