logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

ACER Aspire 5315 - Brak wykrycia dysku twardego przy instalacji Windows XP

hajs444 26 Mar 2008 15:23 9726 10
REKLAMA
  • #1 4956549
    hajs444
    Poziom 17  
    Ocena: 45
    Witam
    Wczoraj zakupiłem laptopa marki ACER model Aspire 5315.
    Problem tkwi w tym iz niemoge go uruchomić, laptop teoretycznie ma zainstalowanego Linuxa, ale po włączeniu przewija mi sie fura tekstu(wszystko pokazałem na zdjęciach), az wkońcu kończy sie na:
    " [root@localhost/]#".
    Podczas próby sformatowania i zainstalowania windowsa xp, instalator staruje, kopiuje wszystkie pliki, ale zaraz po skopiowaniu wywala komunikat że nieznalazł stacji dysków twardych, tak wiec sformatowac tez sie go nieda.
    Pierwszy raz spotykam sie z takim czyms, a juz niejednego złoma z zaświatów wyciągnałem.
    Tak wiec prosze o pomoc z góry dziękuje, pozdrawiam.
    Oto dane komputera:
    Cytat:
    celeron1,73Ghz
    pamięć-512MB DDR2
    HDD-120GB
    system- teoretycznie Linpus Linux
    ACER Aspire 5315 - Brak wykrycia dysku twardego przy instalacji Windows XPACER Aspire 5315 - Brak wykrycia dysku twardego przy instalacji Windows XPACER Aspire 5315 - Brak wykrycia dysku twardego przy instalacji Windows XP

Moderowany przez TONI_2003:

Proszę przeczytać i stosować...
    Ogłoszenie: Wklejanie zdjęć.

• REKLAMA
  • #2 4956908
    edekk
    Poziom 26  
    Ocena: 115
    Windows Xp nie ma w instalatorze sterownika do dysków SATA , ma to Vista.Ściągnąć sterownik ze strony producenta i podczas instalacji przycisnąć klawisz żeby załadować sterowniki RAID inne (czy coś takiego ) lub zrobić nową płytę instalacyjną programem nLite.:DTeż sie dwa dni z tym męczyłem , ale nowa płyta zrobiona w nLite śmiga bez problemu:D
  • REKLAMA
  • #4 4957179
    hajs444
    Poziom 17  
    A czy problem moze tkwić w formacie plików na jakim pracuje xp( NFTS lub FAT) a LINUX (bardzo duzo jest tych formatów)??
    A czy windows xp sp2 równiez niema tego typu sterowników??
  • #5 4957228
    edekk
    Poziom 26  
    System XP nie ma sterowników do kontrolera SATA .Twój twardziej pracuje na szynie SATA , a nie jak starsze na IDE.
  • REKLAMA
  • #6 4957560
    hajs444
    Poziom 17  
    Jest tyko jeden problem, program nLite podczes dodawania sterownika niewidzi go. Dlaczego??
  • #7 4958082
    edekk
    Poziom 26  
    A skąd ściągnołeś ten sterownik,podaj link.
  • #8 4960511
    hajs444
    Poziom 17  
    Do ściągnięcia wykorzystałem źródła z artykułu który podał kwarki:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic925728.html
    jest to ten link: http://www.rapidshare.com/files/85926498/Driver.rar
    ale również pobierałem z załącznika z tego postu: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic808903.html#4569999
    W obydwu przypadkach to samo program nie widzi sterownika.
  • Pomocny post
    #9 4960740
    edekk
    Poziom 26  
    A tak na marginesie to ASPIRE 5315 o którym wyżej
    wspominałem poszedł pieknie na sterach dodawanych dla extensy5220 oprócz modemu TYLKO - modem jest z innej beczki. DODAM że w
    acerowni nie ma ani śladu sterów do XP dla aspire tylko Vista.

.....to z innego forum.Sterownik ten jest widoczny w nLite i też go wykorzystałem.
    http://support.acer-euro.com/drivers/notebook/ex_5220.html
    i ściągnij "F6 Intel SATA HDD Driver Floppy Utility"
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #10 4961083
    kwarki
    Poziom 17  
    Ocena: 10
    Wiekszosc Acerow opiera sie o te same komponenty.
    Szukaj sterownikow z innych modeli az znajdziesz wlasciwe.

Format plikow uzywany przez linuxa niema zadnego znaczenia. Jesli tylko instalator zobaczy dysk to juz go sobie sformatuje cokolwiek by na nim nie bylo.
  • #11 4965262
    hajs444
    Poziom 17  
    Dzieki wszystkim za pomoc:) problem juz załatwiony, zamykam temat, pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Problem z instalacją Windows XP na laptopie ACER Aspire 5315 wynika z braku sterowników SATA w standardowym instalatorze XP, który obsługuje jedynie kontrolery IDE. Laptop posiada dysk twardy podłączony przez interfejs SATA, co powoduje, że instalator nie wykrywa dysku i wyświetla błąd braku stacji dysków twardych. Rozwiązaniem jest dołączenie odpowiednich sterowników SATA podczas instalacji, co można osiągnąć za pomocą klawisza F6 i dyskietki ze sterownikami lub stworzenia nowej płyty instalacyjnej zintegrowanej ze sterownikami SATA przy pomocy narzędzia nLite. Sterowniki można pobrać ze stron producenta lub z forów, jednak ważne jest, aby były kompatybilne z kontrolerem SATA w Aspire 5315. Format plików na dysku (NTFS, FAT lub systemy Linux) nie ma wpływu na wykrywanie dysku przez instalator Windows XP. W przypadku Aspire 5315 sterowniki dedykowane dla innych modeli Acer, np. Extensa 5220, mogą działać poprawnie. Ostatecznie problem został rozwiązany przez użytkownika po integracji właściwych sterowników SATA do instalatora XP.
REKLAMA