logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć zmieniarkę CD BLAUPUNKT CDC A05 do radia RCM126?

iFeel 26 Mar 2008 16:50 1523 8
REKLAMA
  • #1 4956958
    iFeel
    Poziom 11  
    Witam
    Posiadam BLAUPUNKT Koln RCM 126 i dokupiłem do niego zmieniarkę CD (BLAUPUNKT CDC A05).
    Mój problem polega na tym że nie wiem jak się z nią połączyć. Kiedy ją podłączam to nic się nie dzieje. Szukałem jakiejś funkcji w radiu ale nic nie znalazłem. Może trzeba jakąś kombinacje? Zmieniarka jest na pewno do tego modelu i jest 100% sprawna. Proszę o pomoc
    Pozdrawiam iFeel
  • REKLAMA
  • #2 4957205
    damiancz
    Moderator Radia Samochodowe
    Ocena: 1400
    Nie ma kombinacji do przełączenia jest klawisz SRC i jak okablowanie zmieniarka i radio są sprawne ma chodzić
  • REKLAMA
  • #3 4957604
    djlj24
    Spec od car audio
    Ocena: 1322
    Sprawdź czy radio wystawia 12V sterujące (np. sterowanie anteny i wzmacniacza) oraz czy nie ma braku jednej z mas, możesz podać bezpośrednio masę na obudowę zmieniacza i sprawdzić czy radio go zobaczy. Bo z tym modelem musi to chodzić.
  • #4 4961446
    iFeel
    Poziom 11  
    Kiedy klikam SRC na radiu to pokazuje mi się tylko funkcja AUX i nic nie da się zrobić
  • #5 4964659
    djlj24
    Spec od car audio
    Wejdź do DSC i ustaw AUX na OFF. Wtedy będzie chodził zmieniacz.
  • REKLAMA
  • #6 4968041
    iFeel
    Poziom 11  
    Zrobiłem tak, to teraz jak chce wejść w funkcje SRC to nic się nie dzieje :/
  • REKLAMA
  • #7 4969110
    djlj24
    Spec od car audio
    Albo nie masz zasilania zmieniacza albo nie dochodzi szyna. Nawet nie napisałeś czy zmieniacz pobiera oddaje magazynek i czy obok niego po włączeniu radia widać wiecenie czerwonych diod LED (po odsunięciu klapki powinny być widoczne).
  • #8 4971719
    iFeel
    Poziom 11  
    Przepraszam, zapomniałem się.
    Więc, zmieniarka normalnie pobiera i oddaje magazynek i jest też czerwona na górze obudowy dioda czyli zasilanie raczej jest. Co jeszcze może być powodem że moje radio go nie wykrywa?
  • #9 4971902
    SlaweK
    Poziom 43  
    Ocena: 913
    Przecież kolega wyrażnie napisał że nie dochodzi szyna danych i procesory się "nie widzą".

SławeK

Podsumowanie tematu

✨ Posiadacz radia BLAUPUNKT Koln RCM 126 zakupił zmieniarkę CD BLAUPUNKT CDC A05, jednak radio nie wykrywa urządzenia po podłączeniu. Standardowa metoda przełączania na zmieniarkę to użycie klawisza SRC, który powinien aktywować funkcję zmieniarki, jeśli okablowanie i zasilanie są poprawne. Należy sprawdzić, czy radio dostarcza napięcie sterujące 12V (np. do anteny lub wzmacniacza) oraz czy masa jest prawidłowo podłączona. W menu DSC radia trzeba wyłączyć funkcję AUX (ustawić AUX na OFF), co umożliwia obsługę zmieniarki. Pomimo tego, po wyłączeniu AUX funkcja SRC przestaje reagować, co może wskazywać na brak komunikacji po szynie danych między radiem a zmieniarką. Zmieniarka pobiera zasilanie i mechanicznie działa (magazynek jest podawany, świeci czerwona dioda), jednak brak sygnału danych powoduje, że radio jej nie wykrywa. Problem najprawdopodobniej leży w nieprawidłowym połączeniu szyny danych lub braku sygnału sterującego, co uniemożliwia wzajemną komunikację procesorów urządzeń.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA