logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zwiększyć prąd o 2A w obwodzie bez zmiany napięcia? Schemat układu?

leop 26 Mar 2008 20:33 1952 12
REKLAMA
  • #1 4958121
    leop
    Poziom 13  
    Ocena: 11
    Czy istnieją takie układy, które mogą podnosić wartość prądu w układzie? Nie mam na myśli przeolbrzymich skoków natężenia (wzrost o około 2A). Jeżeli istnieje, byłbym wdzięczny za przedstawienie takiego schematu. Ważne by nie było to kosztem napięcia.
  • REKLAMA
  • #2 4958154
    Paweł Es.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 693
    Jedyną metodą zwiększenia prądu w obwodzie bez zmieniania napięcia jest zmniejszenie rezystancji w tym obwodzie (I=U/R).

A w czym problem ?
  • REKLAMA
  • #3 4958157
    pvc
    Poziom 13  
    Ocena: 16
    Zależy jaki masz układ(wrzuć schemat) i co Ci dokładnie chodzi.
  • #4 4958160
    mietekn
    Poziom 35  
    Ocena: 161
    A słyszałeś o czymś takim jak kondensator? Inne rozwiązania znajdziesz w dziale "perpetum mobile" ;-).
  • REKLAMA
  • #5 4958174
    leop
    Poziom 13  
    Mam motorower i chciałbym w nim zamontować różne dodatkowe elementy, a prąd w obwodzie jest bardzo mały (ledwo starcza do zasilania, podstawowych elementów (oświetlenia). A i czy jest coś do do stabilizacji prądu (np. jak dla napięcia układy typu MAX [np. MAX822]).
  • #6 4958207
    pvc
    Poziom 13  
    Jeżeli nie masz akumulatora to najwyżej można próbować tuningować cewki. A stabilizator prądu to jest zwykły ogranicznik prądu i niewiele w takim przypadku pomoże. Ewentualnie można akumulator dorobić do instalacji.
  • #7 4958248
    leop
    Poziom 13  
    To jest starożytny Romet (Ogar 205), a o akumulatorze to mi się nawet nie śniło. Ale powiedzcie, jak myślicie, ile taki zwykły malutki akumulator żelowy wytrzymałby dając prąd około 1-1,5A bez ładowania?
  • #8 4958281
    pvc
    Poziom 13  
    Powinno na nim pisać ile ma Ah(amperogodzin). Teoretycznie to oznacza ile godzin można z niego ciągnąć prąd 1A.
    Takie od etki mają ok 10Ah.
  • REKLAMA
  • #9 4958295
    leop
    Poziom 13  
    Czyli rozwiązanie tego problemu nie jest takie proste.... :/ A może jakieś inne pomysły, mogą być najdziwniejsze aby skuteczne ;p
  • #10 4958375
    pvc
    Poziom 13  
    Nie pamiętam jakie tam były w tym motorowerku napięcia i czy napięcie z cewek jest prostowane. Jeśli tak to układ jest banalny. Dwie diody(takie coby wytrzymały kilka A) i akumulator. Oczywiście ładowania przy tym nie będzie no ale... Układzik pobiera sobie prąd z akumulatora tylko wtedy kiedy cewki nie wyrabiają. Jeżeli napięcie nie jest prostowanie to do cewek trzeba by dodatkowo dołączyć mostek i sporawy elektrolit.
    Załączniki:
    • Jak zwiększyć prąd o 2A w obwodzie bez zmiany napięcia? Schemat układu? aaa.png (2.77 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #11 4958669
    leop
    Poziom 13  
    Jak kiedyś kupię akumulator (co chyba jest prawie pewne) to spróbuje tego rozwiązania. Tam jest bodajże instalacja 6V, ale na jednych postach piszą że jest to napięcie zmienne zaś inni twierdzą, że jest to napięcie stałe. Już sam nie wiem, ale tak jeszcze jedno dla pewności. Te osłabienia oświetlenia wynikające z obrotów pracy silnika, to bezpośrednio jest spowodowane przyczyną spadku napięcia czy prądu? Wg. mojego rozumowania to prądu braknie, lecz to tylko moje przypuszczenie i przepraszam z góry, być może za pisanie głupot, lecz jestem niedoświadczony.
  • Pomocny post
    #12 4958774
    pvc
    Poziom 13  
    Zeby Cie nie zawalić wzorami i nie zamotać to powiem tak: Brakuje prądu. Jeżeli zaczyna brakować prądu to zaczyna spadać napięcie. Więc najlepiej powiedzieć, że brakuje mocy. W rzeczywistości sprawa jest troche bardziej skomplikowana no ale lepiej nie motać.
  • #13 4958808
    leop
    Poziom 13  
    I chyba masz rację. W każdym razie dziękuje ci pvc za wszelką pomoc. Postaram się jeszcze kiedy indziej, zainteresować się bardziej dokładnie.

Podsumowanie tematu

✨ Zwiększenie prądu w obwodzie bez zmiany napięcia można osiągnąć jedynie przez zmniejszenie rezystancji obwodu zgodnie z prawem Ohma (I=U/R). W praktyce, w przypadku motoroweru (np. Romet Ogar 205) z instalacją o napięciu około 6V, problemem jest ograniczona zdolność cewek do dostarczania prądu, co skutkuje spadkiem mocy i osłabieniem oświetlenia. Rozwiązaniem może być dołożenie akumulatora żelowego, który zapewni dodatkowy prąd (1-1,5A) bez konieczności podnoszenia napięcia, choć wymaga to prostowania napięcia z cewek (mostek prostowniczy) i zastosowania odpowiednich diod zdolnych wytrzymać kilka amperów. Stabilizatory prądu w tym kontekście nie są efektywne, gdyż ograniczają prąd, a nie zwiększają go. Akumulator o pojemności około 10Ah teoretycznie pozwala na dostarczanie prądu 1A przez około 10 godzin bez ładowania. Spadki napięcia w instalacji wynikają z braku wystarczającego prądu, co przekłada się na zmniejszenie mocy odbiorników.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA