logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podzielić internet radiowy przez router lub sieciówke??

Mix Masta 26 Mar 2008 20:48 8458 9
  • #1 4958225
    Mix Masta
    Poziom 10  
    Czy może mi ktoś powiedzieć jak można podzielić internet radiowy przez taki Router: Netgear RP114
    link do Allegro usunąłem
    [jankolo]

Czy potrzebna jest razem z tym routerem sieciówka. Slyszalem tez ze mozna podzielić neta poprzez 2 siecówki. Który pomysł jest lepszy?Ktory wydajniejszy.Pomożcie i powiedzcie dokladnie jak to zrobic?
  • #2 4958301
    maras2003
    Poziom 29  
    Ocena: 115
    To zależy od sieci. Taki router raczej służy do łączenia komputerów a nie komputera z siecią.

Alternatywa (kiepska) - stale właczony jeden komputer...
  • #3 4958302
    ziras
    Poziom 17  
    Ocena: 31
    Hi!
    1. Ten router nie ma WIFI więc napewno musisz mieć coś pomiędzy nim a radiówką. (napisz jak masz podaczony ten internet - bezpośrednio kablem z anteny do karty wifi w kompie? czy jakoś inaczej?)
    2. Do kompa taki router łączyśz przez sieciówkę (kartę sieciową jak mi się wydaje) ale każdy komp (no prawie) ma już wbudowane coś takiego ;-)
    3. Rozdział za pomocą doch sieciówe jest banalnie prosty (komp z dostępem do neta i wolną sieciówką + skrosowany kabel sieciowy + drugi kom z kartą sieciową) ma jedną małą wadę ten pierwszy musi być włączony gdy dział ten drugi o tym że niebędzie miał widzianego z zewnątrz ip nie wspomnę ale to niemusi być utrudnieniem.
  • #4 4958431
    author0928
    Poziom 14  
    Ocena: 14
    Jeśli chcesz to zrobić fachowo to radziłbym do tego routera dokupić jeszcze Acess Point z trybem klienta do którego podłanczasz antenę, a z niego kabelkiem sieciowym do tego routerka... Z routera z kolei rozdzielasz sobie już neta na kilka komputerów i wtedy masz na każdym kompie neta niezależnie od innych komputerów... Pozdrawiam!!
  • #5 4958499
    maras2003
    Poziom 29  
    Taki access point ma jakiś adres MAC? A karta, którą aktualnie posiada ma inny... Myślę że "główny serwer" (od tego internetu) może nie wpuścić tego AP...
  • #7 4958607
    maras2003
    Poziom 29  
    "A po co Ci inna karta sieciowa / AP ? Daliśmy Ci jedną, działa, więc o co chodzi? "

Ciekawe czy odpowiedzą dokładnie tak czy trochę inteligentniej... Może się zgodzą, może nie. Wg. mnie powinni, ale z ich strony, to na pewno pomyślą o podzieleniu łącza na więcej kompów niż w umowie...
  • #8 4958771
    author0928
    Poziom 14  
    Ocena: 14
    Zawsze można wyjechać z tekstem: "Kupiłem sobie notebooka i chciałbym mieć neta po wifi w domu noi do tego jeszcze na stacjonarnym net" :) Ja już tak kilka razy robiłem rozwalając klientom neta i załatwiłem już kilku dostawców... Narazie żaden nie protestował, ale zawsze może się trafić czarna owca :)
  • #9 4958813
    maras2003
    Poziom 29  
    A oni pomyślą że moga wszystko i zrobią Ci nieuzasadnioną kontrolę... i być może wtopa...

Mix Masta, gdziesz chcesz podzielić swoje połączenie ? tylko u siebie w domu (mieszkaniu) czy np. do sąsiada ?
  • #10 4959085
    Radysh
    Poziom 27  
    Ocena: 12
    W moim przypadku sprawę rozwiązałem w dość specyficzny sposób:

Dwie karty WIFI na chip`ie Ralink 2400 oraz 2500 (teraz są w cenie złomu) Ralink na 2400 jest klientem lokalnej sieci WIFI z dostępem do i-netu a 2500 służy za software`owy AP po domu i w jego okolicach. Do tego na codzień chodzi zwykły swith czwórka jakiejś dziwnej firmy (z Telepsy od kumpla).
    Dzięki temu jestem okablowany i "oradiowany" po całym domu. Co prawda rozwiązanie jest dość drogie ze względu na prąd jaki pobiera komp służący za serwer ale ten i tak chodzi 24/h.

Podsumowanie tematu

✨ Podział internetu radiowego za pomocą routera Netgear RP114 wymaga dodatkowego urządzenia, ponieważ ten model nie posiada funkcji WiFi i służy głównie do łączenia komputerów w sieć lokalną. Do prawidłowego działania potrzebna jest karta sieciowa (sieciówka) w komputerze, która umożliwia połączenie z routerem. Alternatywnie można podzielić internet przez dwa komputery wyposażone w karty sieciowe, gdzie pierwszy komputer z dostępem do internetu udostępnia połączenie drugiemu za pomocą skrosowanego kabla sieciowego, jednak wymaga to, aby pierwszy komputer był stale włączony. Profesjonalnym rozwiązaniem jest dokupienie Access Pointa w trybie klienta, do którego podłącza się antenę radiową, a następnie łączy go kablem z routerem, który rozdziela internet na wiele komputerów. W przypadku problemów z autoryzacją urządzeń (np. różne adresy MAC), konieczna może być współpraca z dostawcą internetu w celu podmiany adresu MAC na zgodny z Access Pointem. Istnieją także bardziej zaawansowane konfiguracje z wykorzystaniem dwóch kart WiFi na chipach Ralink (2400 i 2500), gdzie jedna karta działa jako klient sieci radiowej, a druga jako software’owy Access Point, co pozwala na rozdzielenie internetu po całym domu. Warto zwrócić uwagę na kwestie prawne i regulaminowe dotyczące dzielenia łącza internetowego.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA