logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nokia 6280 - błąd 1st Boot Err: przy flashowaniu za pomocą Tornado

czajant 26 Mar 2008 21:22 1152 9
REKLAMA
  • #1 4958449
    czajant
    Poziom 17  
    Ocena: 2
    Witam. Mam obecnie kilka Nokii 6280 i nie moge wgrac polaka do zadnej za pomoca tornado, info zczytuje, ui settings itd moge zrobic bez problemu ale przy opcji check badz przy opcji flash wywala blad "1st Boot Err:" itd. czyli nie botuje mi telefonu. Dodam ze mam chyba ze trzy Nokie 6280 i na kazdej to samo, kabel prawdopodobnie ok poniewaz swego czasu robilem polaka w Nokii 6234 i przeszlo bez problemu. Moze ktos doradzic co zrobic?
  • REKLAMA
  • #2 4958530
    jacunio
    Poziom 18  
    kabel 5 pinowy czy 7?? używasz vpp??
  • REKLAMA
  • #4 4958629
    czajant
    Poziom 17  
    7, ale bez zewnetrzenego zasialania, patrzylem do niego do srodka to jest zrobiony jak pod jaf-a a nie tornado a nawet przepinka przewodow (tak jak pod tornado czy gryffina) w srodku kabelka nie pomagala tzn bylo to samo jak przepialem kabelki tzn zczytywalo ifno ale nie botowalo mi telefonu i juz pomysly mi sie skonczyly :(
    Tak wlasnie jest polaczony ten kabelek, tylko tyle ze do nie zaznaczonych pinow podpiete jest plus i minus zewnetrzenego zasilania i kicha nie dziala.
  • #5 4958668
    poochone
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 164
    a rezystor w bsi masz wstawiony ??
  • REKLAMA
  • #7 4959471
    diablokomis
    Poziom 20  
    Ocena: 7
    Witam ja mam taki sam kabelek jak na schemacie i działa napewno.
  • REKLAMA
  • #8 4959693
    czajant
    Poziom 17  
    Rezystor jest ale to chyba nie jego wina bo local czy test mode wchodzi bez problemu, odlutuje i zalutuje jeszcze raz kabelki wzgledem schematu i dam znac choc z tego co pamietam po probowalem takiej kombinacji i nie przynioslo to skutku. W kazdym razie przelutuje i dam znac.
  • #9 4959749
    RAJUS
    Poziom 21  
    Ocena: 3
    Sprobuj tym kablem od 6234 niby to samo a jednak nie mi to czasami pomaga.
    Pozdro
  • #10 4959893
    czajant
    Poziom 17  
    Napislem ze robilem tym samym kabelkiem 6234 i bez problemu zrobilem polaka a tych felernych 6280 zadnej nie ruszy.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy błędu "1st Boot Err:" podczas próby flashowania telefonów Nokia 6280 za pomocą programu Tornado. Pomimo poprawnego odczytu informacji i ustawień UI, telefon nie bootuje po próbie flashowania. Użytkownik dysponuje kilkoma egzemplarzami 6280, na których problem występuje identycznie. Kabel używany do połączenia to kabel 7-pinowy, jednak bez zewnętrznego zasilania VPP, co może być przyczyną problemu. Kabel jest skonstruowany podobnie do kabla pod JAF, a próby przepinania przewodów zgodnie ze schematem Tornado lub Gryffin nie przyniosły efektu. Pojawiła się sugestia, aby zastosować rezystor w linii BSI, który jest obecny, ale nie wydaje się być przyczyną błędu, gdyż tryby local i test działają poprawnie. Rekomendowano wykonanie kabla według sprawdzonego schematu, który gwarantuje działanie, a także wypróbowanie kabla z Nokii 6234, który w tym przypadku nie pomógł, mimo że na 6234 działa bez problemu. Problem najprawdopodobniej wynika z nieodpowiedniego zasilania VPP lub błędnej konfiguracji kabla do flashowania Nokia 6280 w Tornado.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA