logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

SONY KV-29FX65 E Wega 100Hz - chwilowy brak koloru po włączeniu?

oko 11 Sty 2004 03:28 3120 24
REKLAMA
  • #1 470698
    oko
    Poziom 11  
    Ocena: 7
    witam,
    kupiłem dosłownie wczoraj telewizor z drugiej ręki model to SONY KV-29FX65 E wega 100Hz i mam takie pytanko czy to jest normalny objaw ?przy włączeniu telewizora który był wyłączony przeż dłuższy czas jest taka krótka chwila gdzie obraz jest dosłownie na chwilkę (ok.2-3sek) pozbawiony koloru (bardziej przypomina zieleń która rozjaśnia się w pełną barwe kolorów ) wygląda to tak jak by się rozgrzewał ale nie jestem pewien czy to ma tak wyglądać w sony?
    miałem inny model starszy i nie było nic takiego po włączeniu obraz wskakiwał od razu z pełną barwą kolorów.
    dodam tylko że jak pochodzi troszkę nawet 1 minutę i wyłączy się go oraz ponownie włączy to zjawisko to nie występuje wskakuje od razu na pełną barwe.
    poza tym kolory są bardzo ładne nie widać jakiś zniekształceń ani podobnych obraz ostry można powiedzieć idealny
    bardzo proszę rozwiejcie moje obawy że jest coś nie tak:-)
    pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 470737
    Bavido

Poziom 24  
    Ocena: 28
    Na 100% to nie jest normalny objaw.
    Konto firmowe:
    BAVIDO-MED
    Murawa 35/16, Poznań, 61-655
  • #3 470744
    CKsrv
    Poziom 32  
    Ocena: 87
    Niestety nie pocieszy cie tu nikt!
    Takich "klockow" normalnie nie ma w zadnym znanym mi TV.
  • #4 470753
    waldekmik
    Poziom 13  
    oby to nie był kinolco czasami pada w soniaczach
  • #5 470782
    Bavido

Poziom 24  
    Ocena: 28
    Tego już nie chciałem pisać, ale to typowe zachowanie w Sony, jak pada któreś działo kineskopu
    Konto firmowe:
    BAVIDO-MED
    Murawa 35/16, Poznań, 61-655
  • #6 470791
    cymbi
    Poziom 27  
    Ocena: 99
    Na moje to jakaś siatka. Możliwe uszkodzone przewody. Miałem kiedyś tak w philipsie.
  • #7 470817
    wojtek12345
    Poziom 23  
    Ocena: 93
    Na Twoim miejscu nie robiłbym sobie nadziei, że to coś innego niż kończący sie kineskop. Pomyśl dlaczego ktoś Ci go sprzedał? Myślę, że jeszcze troche pooglądasz zanim całkiem padnie, ale od kilku lat kineskopy w soniakach to wielka pomyłka.
  • REKLAMA
  • #8 470873
    oko
    Poziom 11  
    oj widzę że mam problem:-(
    a co oznacza w sony takie coś jak czarny obraz przy włączeniu trwa to krótko ok. 3 sek. od wciśnięcie guzika "power" każdy sony to ma zanim wskoczy obraz czy on się w tym czasie reguluje czy coś takiego?wydaje mi się że mój nowy ma krótszy czas "trzymania" tego czarnego ekranu mam też wega 21" i dłużej się namyśla przed wyświetleniem obrazu może to o to chodzi
    słuchajcie nie jest to taki zupełnie zielony obraz to wygląda dosłownie jak by się w tych 2 sek. regulował ??"rozjaśniał" widziałem takie zjawisko w starszych telewizorach które zaraz po włączeniu miały przez chwilkę nie wyrazny obraz
  • #9 470893
    CKsrv
    Poziom 32  
    Ocena: 87
    to jak by nie bylo tv a co tam ma sie regulowac?
  • #10 470909
    Piotr Popiołkiewicz
    Poziom 19  
    Ocena: 4
    Koledzy którzy uważają że kończy się kineskop może mają racje. Nie ulega jednak watpliwości że kineskopy Sony są inaczej skąstruowane niż inne tradycyjne i że ich sprtawność i trwałośc jest stosunkowo niska w porównaniu z innymi. Ja też spotykam się często z uszkodzonymi kineskopami w tv Sony.
    Jednak jak piszesz wygaszenie kineskopu powinno być dłuższe i nie wykluczone że usterka leży gdzie indziej.
    Wygaszanie kineskopu polega na wyłączeniu katod w chwili rozgrzewania się ich w celu zabezpieczenia tegoż przed przedwczesnym zużyciem. Różnie jest to realizowane w OTV ale polega to właśnie na tym aby emisja katod nastąpiła wtedy gdy rozgrzeją się dostatecznie i mniej więcej osiągną równy prąd emisii. Wiadomo że napięcie anodowe i pozostałe w kineskopie pojawiają się dość szybko i przy nierozgrzanych katodach jest to nie wskazane.
    Czas wygaszania i sprawnośc tego układu ma więc znaczny wpływ na stan kineskopu i na jego żywotność.
    Pozdrawiam Piotr
  • #11 470939
    JCK
    Poziom 25  
    Ocena: 72
    Witka!
    :arrow: oko
    Nie wpadaj w panike.nie musi być tak źle.
    Jeżeli twierdzisz,żę obraz jest ostry i barwy są pełne.
    Mam soniaka 21 cali i od nowości tak sie rozpędzał,ma już 10 lat,no może z tą różnicą,że trwa to 1 sek.
    Piotr Popiołkiewicz wyjaśnia Ci ten problem.
    Rożna prędkość nagrzewania kadod.Nagrzane po wyłączeniu i ponownym włączeniu nie stygną tak szybko i efekt zazielenienia nie powstaje.
    Wiele nowych odbiorników posiada układ o jakim pisze Piotr Popiołkiewicz i efekt ten jest maskowany.

HeJ.
  • #12 471363
    oko
    Poziom 11  
    tak właśnie o to mi chodziło kiedyś było to widoczne w starszych odbiornikach a teraz jest to ukrywane czarnym obrazem
    widzę że Piotrek i JCK wiedzą o co mi chodzi nie jestem szpecem od elektroniki:-)
    jak mówiłem aż mi się nie chce wieżyć żeby kineskop padał nic poza tym krótkim zjawiskiem nie wskazuje na to telewizor ma niecałe 2 lata obraz jest naprawde rewelacyjny miałem do nie dawna 3 latniego kv-29x5k i ten co kupiłem "wega"jest o niebo leprzy w jakości obrazu ostrość i nasycenie kolorów jest idealne
    ok. a jak by padał kineskop według innych to co w tym wypadku czy jest to do regeneracji czy już konieć na smietnik:-( ewentualnie nowy kineskop jakie ceny takiego??
  • #13 471394
    janrtv
    Poziom 18  
    Ocena: 27
    Witam...
    chcę cię pocieszyć odnosnie telewizora SONY , ja osobiscie posiadam tv sony 100 Hz 32 cale i mam taki sam objam, mam go od nowego 2 lata i po włączeniu jest tak jak piszesz tak więc jest to normalny objaw dla tego SONY spij spokojnie Pozdrawiam . JAN RTV
  • REKLAMA
  • #14 471455
    oko
    Poziom 11  
    Janrtv dziękuję za pocieche bo już myślałem o najgorszym choć naprawdę aż trudno było by w to uwieżyć przy takiej jakości obrazu jaki ma ten kineskop ale elektronika nie zna granic,powiedz mi jeszcze czy miałeś to zjawisko od nowości??
    pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #15 472275
    DAREK2004
    Poziom 20  
    jest to normalne, możesz iść ddo sklepu i porównać z innym z półki
  • #16 472306
    opelr
    Poziom 29  
    Ocena: 33
    To chore zeby w takich tv był taki objaw przy załaczaniu (olał bym to przy wastonach i innych noname) ale kumpel sobie kupił Panasonica płaszczaka 21cali i ma też coś takiego ,kazałem mu mykac do sklepu żeby coś z tym zrobic ,bo jak bym sobie na takie coś nie pozwolił nawet gdyby wszystkie w sklepie "tak miały" to pewnie jakies buble co nie przeszły kontroli za granicą i posłali do polski.
  • #17 472511
    oko
    Poziom 11  
    Opeler masz racje że nie powinno tak być dlatego mi to się też wydało dziwne ale jak widać nie jestem sam i mało tego kolega Darek2004 potwierdza że w sklepie jest tak samo nie sprawdzałem tego ale jak tak mówi to tak jest a co to tego że są to buble to nie wiadomo i że nie przeszły testów w polsce ??nie prawda bo mój był sprowadzony z niemiec i ma dokumentacje niemiecką z ich gwarancją kupiony w salonie rtv w berlinie więc co powiesz na to:-) czy oni też mają buble?? może tak może nie
    pozdrawiam
  • #18 472544
    strusx
    Poziom 14  
    Ocena: 4
    Mede in (europa) wszystkie mają 3 sort kinoli wiem,pracowałem u PHILIPSA
  • #19 472867
    opelr
    Poziom 29  
    Ocena: 33
    No to tam gdzieś musieli zachrować na jakąś zaćmę,bo pomijając fakt "wyrywania" elektronów z katod czyli szybsze zużycie kineskopu(tak mnie nauczono-jak się mylę to poprawcie) to efekt estetyczny,wizualny jest nie do przyjęcia ,mając taki tv i gdyby stwierdzono że to "normalne" przynajmniej bym sobie ulżył i opisał firmę gdzie popadnie i jakiś liścik do przdstawicieli na polske ,a jak umisz po innemu to do producenta.
  • #20 473112
    kynasto
    Poziom 12  
    W nowych tv sonego to normalne że przy załączeniu na chwile obraz robi się bardzo jasny. Nie ma powodów do niepokoju. I nie mają tutaj racji osoby wskazujące na usterke kineskopu. Tak więc bez obaw. Owszem przyznam że bywały przypadki uszkodzenia kineskopu w wegach ale nie występowały one jak sięgne pamiecią w przeciągu okresu gwarancyjnego i nie zgodze się z opiniami o niskiej jakości kineskopu trinitron. Elektronika przyznam potrafi nawalić w przeciągu pierwszego roku, jednak kineskop trinitron to inwestycja na lata. Jakościowo nie do podrobienia. W przeciwieństwie do pixel plusa philipsa. Owszem obarz bardzo ładny i jasny, ale po trzech latach kineskop na szmelc (lubią się robić zwarcia na siatce drugiej). A jak ktoś ma ochote na regeneracje to odradzam. Szansa 3:7 że akurat wam się ona uda i że wydatek rzędu 600 złotych nie pójdzie na marne. Kupno nowego kineskopu również jest nieopłacalne( koszta porównywalne są z kupnem nowego telewizora tej samej klasy. Jedno co moge wam poradzić: Kupujcie soniaki
    Pozdrowionka
  • #21 473980
    oko
    Poziom 11  
    to mnie pocieszyłeś bo właśnie taki ekran się robi bardzo jasny bez ostrości po chwili przechodzi (ok. 2-3 sek.) stopniowo do normalnego trybu z pełną barwą kolorów i ostrością jeżeli mówisz że w nowych wega tak jest to czyli tak musi być chyba że wszystkie są uszkodzone? co jest raczej nie możliwe poza tym masz całkowitą racje że sony to sony zawsze tak było i przynajmiej mi się tak wydaje że pozostanie, jak pamięcią sięgnę to zawsze w domu był sony pierwsze te z pewexu za dolce i zawsze były nie zawodne może miałem szczęście i nie spotkałem się z uszkodzonym kto wie, ale jak pamiętam kto miał sony w domu był zadowolony nie twierdze że może firma troszkę się popsuła ale nadal ma najleprze kineskopy na świecie
    pozdrawiam
  • #22 474219
    wladek
    Poziom 22  
    Ocena: 42
    Niech mi ktoś napisze: czy trafił uszkodzony kinol w sonym wega!!!!!!!!!!!
  • #23 474729
    oko
    Poziom 11  
    jakoś chyba nikt :-) z tego co widze na tym forum to klękają kinole z co najmiej 5 letnim stażem a ja już chciałem sprzedawać mojego bo nie którzy tutaj tak mnie wystraszyli że aż mi się gorąco zrobiło:-(
  • #24 986413
    Robinson
    Poziom 18  
    Ocena: 32
    Widzę datę ostatniego postu, ale właśnie czytając te posty już zgłupiałem. Czy to prawda czy bzdury ? Mam sony trinitrona 25 cali już 10 lat i chodzi bez zarzutu, a tu czytam, że Sony się psują !?!? Chciałem sobie kupić coś nowszego myślę o 32 cale i teraz jestem głupi i nie wiem Sony czy Panasonic ? A może LG lub Samsung ? Może to tylko plotki z tymi słabymi kineskopami SONY ??? Mój chodzi extra i ma 10 lat ;) Jak ktoś miał kłopoty z TV Sony 32 cale to niech się odezwie.
    Opinie o wyrobach to nie w tym dziale
    Jeżeli masz doświadczenia dotyczące danego urządzenia fabrycznego, wyślij tutaj swoją opinię. Nie wiesz jaki zakupić najlepszy sprzęt? Nie orientujesz się w cenach a chcesz znaleźć najtańsze miejsce?
    czyli co gdzie kupić <zdzich42>
  • #25 987796
    kazned64
    Poziom 11  
    witam,niestety konczy ci sie zielone dzialo w kineskopie,z biegiem czasu,bedziesz czekała coraz dłużej na normalny obraz,może to trwać kilka lat,lub kilka miesięcy
    Archeologia? <zdzich42>

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zauważył chwilowy brak koloru (zielonkawe rozjaśnienie) przez około 2-3 sekundy po włączeniu telewizora SONY KV-29FX65 E Wega 100Hz, co budziło jego wątpliwości, czy jest to normalne zjawisko. W dyskusji pojawiły się różne opinie: część uczestników uważała, że to nieprawidłowość i może świadczyć o uszkodzeniu kineskopu (tzw. "kończące się działo kineskopu"), co jest typowe dla telewizorów Sony i może prowadzić do stopniowego pogarszania się obrazu. Inni wskazywali, że w nowych modelach Sony Wega takie krótkie rozjaśnienie i chwilowy brak pełnej barwy po włączeniu jest normalnym efektem rozgrzewania katod kineskopu, który zabezpiecza go przed przedwczesnym zużyciem. Po nagrzaniu, przy ponownym szybkim włączeniu, zjawisko to nie występuje. Dyskusja podkreśliła, że kineskopy Sony Trinitron mają specyficzną konstrukcję i choć bywają awarie, to jakość obrazu jest wysoka, a regeneracja lub wymiana kineskopu jest kosztowna i często nieopłacalna. Użytkownicy potwierdzili, że podobne objawy występują w innych modelach Sony Wega oraz w telewizorach innych marek, choć nie jest to powszechne. Ostatecznie uznano, że krótkotrwałe rozjaśnienie i chwilowy brak koloru po włączeniu w modelu KV-29FX65 E jest zjawiskiem normalnym i nie powinno budzić obaw, pod warunkiem, że obraz po rozgrzaniu jest ostry i nasycony kolorami.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA