logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak wyczyścić głębokie rysy i brud z kineskopu monitora?

transu 11 Sty 2004 10:40 2198 8
REKLAMA
  • #1 470799
    transu
    Poziom 18  
    Ocena: 7
    W transporcie porysował mi sie kineskop w monitorze. Rysy sa dość głębokie i bardzo widoczne. W rysach jest wtarty brud. Czy wie ktoś moze czym je chociaz wyczyscic zeby nie były takie widoczne .
  • REKLAMA
  • #2 470834
    CKsrv
    Poziom 32  
    Ocena: 87
    Cudów nie zrobisz :( pamietaj jeszcze ze jest na powierzchni warstwa antyreflexyjna.
  • REKLAMA
  • #3 470844
    JCK
    Poziom 25  
    Ocena: 72
    Witka!
    Nie mam rady typu zrób to sam dla Ciebie,ale.....
    Proponuje znaleźć firmę samochodową,która usuwa zarysowania szyb.
    Z tego co słyszałem,to polega to na wypełnieniu rys specjalnym preparatem i polerowaniu.Koszt zależny od regenerowanej powierzchni.
    HeJ.
  • REKLAMA
  • #4 470887
    candle
    Spec od monitorów
    Ocena: 18
    ehm... proponuje tej firmy nie szukac
    jak oni uznaja ze skonczyli na ekranie bedzie piekna tecza...
    pojdz do dentysty i zapytaj o lakier ktorym sie powleka dzieciom zeby, jak juz go sobie zdobedziesz wypelnij nim rysy - z gorka
    zamiast tego mozna uzyc szkla wodnego, ale trzeba uwazac przy polerowaniu - jest bardziej miekkie niz materialy dentystyczne i trzeba uwazac przy polerowaniu, albo bedzie sie zaczynac od nowa
    pozniej papierek 600, 800, 1000, 1200, pasta polerska... ogolnie wesola zabawa
    oczywiscie warstwa antyrefleksyjna musi zostac w calosci usunieta, a przy okazji i warstwa antystatyczna
    pozniej pozostaja preparaty antystatyczne do tv...
  • #5 470911
    CKsrv
    Poziom 32  
    Ocena: 87
    Przemysl to wszystko - i porownaj z cenami monitorow (takie sa dzisiaj realia) bo moze pepiej kupic nowy.
  • REKLAMA
  • #6 471040
    transu
    Poziom 18  
    Ocena: 7
    dzieki za rady , bede prubował
  • #7 477366
    kynasto
    Poziom 12  
    koszt wypolerowania takiego kineskopu to około 200 złotych, później sład widać tylko na wyłączonym kineskopie. Możesz też sprubować sam wypełnić silikonem (no ale tutaj efekt nie będzie zachwycający). Ale pamiętam że tamta firma spisała się na medal, tylko że to był kineskop od tv więc w tamtym ptzypadku to bardziej się opłacało
    Pozdrawiam
  • #8 477472
    StynkS
    Poziom 21  
    Ocena: 13
    Jeśli zetrzesz warstwę antyrefleksyjną na większym obszarze to na 99% kinol będzie strzelał zgromadzonym ładunkiem nawet do 10cm, przy każdym włączeniu i wyłączeniu monitora. Środki antystatyczne niewiele pomagają. Taki ekran można przysłonić filtrem ale to się nie opłaca.
  • #9 478941
    lukasz726
    Poziom 26  
    Ocena: 58
    wiesz co.a może chcesz nową bańkę.tanio.mam kilkanaście na stanie.nie są to nówki,ale całkiem dobre i nie porysowane.wybiorę ci ładną,ale mósisz do mnie napisać na GG 4894994.zobaczymy co to dokładnie jest i coś się znajdzie.cena około 40 zł +22 przesyłka.łącznie 62zł.to chyba najlepsza opcja,tymbardziej że kinol będzie jak nówka,ze wszystkimi warstwami.pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Głębokie rysy i zabrudzenia na kineskopie monitora są trudne do usunięcia ze względu na obecność warstwy antyrefleksyjnej na powierzchni ekranu. Usuwanie rys wymaga z reguły usunięcia tej warstwy, co może prowadzić do problemów z ładunkiem elektrostatycznym i pogorszenia właściwości ekranu. Jedną z proponowanych metod jest wypełnienie rys specjalnym preparatem i polerowanie, jednak jest to kosztowna i skomplikowana procedura, często stosowana w firmach zajmujących się usuwaniem zarysowań szyb samochodowych. Alternatywnie można spróbować samodzielnie wypełnić rysy lakierem dentystycznym lub szkłem wodnym, a następnie polerować papierem ściernym o gradacji od 600 do 1200 i pastą polerską, co wymaga dużej ostrożności. Koszt profesjonalnego polerowania kineskopu wynosi około 200 zł, a efekt jest widoczny głównie na wyłączonym ekranie. Uszkodzenie warstwy antyrefleksyjnej może powodować wyładowania elektrostatyczne przy włączaniu i wyłączaniu monitora. W przypadku poważnych uszkodzeń rozważana jest wymiana kineskopu na używany, nieporysowany egzemplarz, co może być bardziej opłacalne niż renowacja.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA