logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nokia 6260 - Nowy wyświetlacz nie działa, brak podświetlenia, co sprawdzić?

ojciec_natoora 27 Mar 2008 16:52 2215 8
REKLAMA
  • #1 4961277
    ojciec_natoora
    Poziom 13  
    Ocena: 3
    Witam
    Tak jak w tytule - kupiłem uszkodzoną 6260 za grosze, dokupiłem wyświetlacz (niestety nieoryginalny), taśmę obudowę.
    Problemem jest to, że telefon nie wyświetla nic - są jedynie paski/kropki (nieregularnie ułożone),a także telefon nie podświetla wyświetlacza. Co może być przyczyną?
    Osobiście nie mam ani boxa, ani HA, ani wanienki. :/ Ale telefon nie jest po zalaniu, płyta była zabrudzona jedynie kurzem, nie ma żadnych śladów zalania.
    Pozdrawiam, czekam na odpowiedź.
  • REKLAMA
  • #2 4961285
    dziekanone
    Poziom 29  
    Ocena: 15
    Winne mogą być: taśma, LCD, gniazda, filtr lcd.

Taśmę jak masz zacięcie to miernikiem posprawdzaj.
  • #3 4961378
    ojciec_natoora
    Poziom 13  
    Filtr LCD to ten glass niedaleko złącza taśmy (na schemacie oznaczony jako "v400")? Jeżeli tak to to na 99,5% ten glass (jest lekko pęknięty).
  • REKLAMA
  • #4 4961434
    dziekanone
    Poziom 29  
    Ocena: 15
    To już znasz powód niedziałającego LCD.
  • #5 4961515
    ojciec_natoora
    Poziom 13  
    A czy jest jakiś sposób na ominięcie tegoż filtra, czy jedynie wymiana? Bo u mnie w 'komisie' za wymianę glassa od SIM w 6230 chceli 60zł... Podejrzewam, że w tym przypadku cena będzie podobna, a filtr już wylutowałem i widzę 6 błyszczących się padów. ;)
  • REKLAMA
  • #6 4963493
    PiM_FM
    Poziom 25  
    Ocena: 18
    wpisz panie ojcze w google symbol tego filtra a wszystkiego z PDF sie dowiesz..
  • REKLAMA
  • #7 4969068
    ojciec_natoora
    Poziom 13  
    Wiem już, że to filtr o oznaczeniu "EMIF02-MIC02F2", znalazłem tego PDF'a, ale cóż - jestem naprawdę niekumaty i nie mam pojęcia jak to ruszyć.
    Proszę Was, drodzy forumowicze o pomoc, jestem raczej mało doświadczony (w sumie można przenieść ten temat do "początkujący serwisanci").
  • #8 4969282
    PiM_FM
    Poziom 25  
    Ocena: 18
    jak masz I1 to łączysz z O1
    I1 iz O1
    I2 z O2
    I3 z O3
    itd
    I -input
    O- output
    GND masa z którą nic nie robisz.
  • #9 5316690
    ojciec_natoora
    Poziom 13  
    "Lekko" odświeżę temat.
    Od marca zdążyłem nabyć HA. Wymieniłem ten układ na nowy. Dalej to samo :/ Zauważyłem, że jest uszkodzony jeszcze element, tez glass (oznaczony na schemacie jako z401). Czy jest to taki sam filtr od LCD jak np. w 3660?

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczy telefonu Nokia 6260, w którym po wymianie nieoryginalnego wyświetlacza pojawiają się nieregularne paski i kropki zamiast obrazu oraz brak podświetlenia. Przyczyną mogą być uszkodzone elementy takie jak taśma łącząca, sam LCD, gniazda lub filtr LCD (oznaczony na schemacie jako "v400"). Filtr ten, będący szklanym elementem, może być pęknięty i wymaga wymiany. Próba ominięcia filtra polega na połączeniu odpowiednich padów wejściowych (I1, I2, I3) z wyjściowymi (O1, O2, O3), pozostawiając masę (GND) bez zmian. Filtr ma oznaczenie EMIF02-MIC02F2. Po wymianie filtra problem nadal występował, co wskazuje na uszkodzenie kolejnego elementu typu glass, oznaczonego jako z401, który może być podobnym filtrem jak w modelu Nokia 3660. Brak specjalistycznych narzędzi (box, HA, wanienka) utrudnia diagnozę i naprawę.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA