logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

HP CLJ 4500, zły wydruk z duplexu, wada fabryczna?

Xsid 29 Mar 2008 08:33 1953 6
REKLAMA
  • #1 4967909
    Xsid
    Poziom 14  
    Ocena: 6
    Witam, mam dwie drukarki HP ColorLaserJet 4500 z zainstalowanym duplexem. Kiedy drukuję obustronnie druga strona jest źle obrócona, pofragmentowana i przepleciona czarnym paskiem z napisem firmowym HP.
    Obie drukarki robią to samo, czasem wydruki są dobre to zależy od typu dokumentu. Wygląda to na jakiś błąd systemowy lub wadę fabryczną (?).
    Proszę o pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 4971095
    fuser
    Poziom 24  
    Ocena: 101
    jakiś skan pewnie by pomógł...
  • REKLAMA
  • #3 4971823
    Xsid
    Poziom 14  
    Przepraszam za jakość ale nie mam skanera. Ciekawe jest, że gdy wysłałem do drukarki dokument, który mieścił się w pamięci drukarki (95M a drukarka ma 96M) wydruk wyszedł poprawnie. W jednej drukarce pojawiło się też dodatkowe uszkodzenie w postaci nie działającego solenoidu SL2 od podawania papieru z tacki 2.

HP CLJ 4500, zły wydruk z duplexu, wada fabryczna?
  • REKLAMA
  • #4 4975854
    fuser
    Poziom 24  
    Czy te same dokumenty bez dupleksu wychodzą dobrze ?
    Wielkość dokumentu w komputerze nie ma nic wspólnego z rozmiarem pamięci w drukarce. Było juz o tym na elektrodzie. Drukarka przetwarza otrzymany dokument, im bardziej skomplikowany tym więcej zajmie pamięci, a ile to juz ona tylko wie. Jak zbraknie to wydruk może być pocięty lub go w ogóle nie wypuści.
    Nie bardzo widoczny jest ten fragment z logiem HP, ale mnie to się kojarzy ze strona testową. Wtedy wskazywałoby na uszkodzenie formattera.
  • #5 4976296
    Xsid
    Poziom 14  
    Druk bez duplexu zawsze wychodzi dobrze. Psuje tylko drugą stronę gdy idzie przez duplex. Dwie drukarki, dwa różne komputery, nawet inne systemy operacyjne, ten sam problem. Podmienię formatter bo akurat mam jeszcze trzecią drukarkę na części. Dzięki za wyjaśnienie sprawy z pamięcią. Istotnie fragment z logiem HP jest podobny do tego ze strony testowej ale nie znalazłem identycznego. PS. takie poboczne pytanie w tym wątku: szukając przyczyny niedziałania solenoidu doszedłem do mikrokontrolera na płytce "DC Controller". Czy mogło się uszkodzić jedno wyjście tego kontrolera? Przecież to bardzo mało prawdopodobne (?)
  • REKLAMA
  • #6 4976373
    fuser
    Poziom 24  
    Spróbuj test ścieżki papieru z dupleksem, jeśli jest taka opcja.
    Jak stwierdziłeś, że SL2 nie działa ? Nie słychać jak załącza ?
  • #7 4976977
    Xsid
    Poziom 14  
    Test ścieżki z duplexem OK. SL2 nie załącza - wyciągnąłem go i widzę :) Okazało się, że to tranzystor wykonawczy (2SC5060) na płytce PAPER FEED PCB. Jest uszkodzony ale tego nie można zmierzyć bo to tranzystor darlingtona z diodą pomiędzy E-C i zenerką pomiędzy B-C. Nie mogąc go dostać podmieniłem go BD681, jest bardzo podony tyle, że bez diody Zenera. Drukarka chodzi.

Wracając do tematu głównego problem został znikł po zmianie sterowników. Na windowsie pomogły oryginalne sterowniki HP dostarczone przez producenta wraz z drukarką, na Linuxie, mam CUPS'a. Na sterowniku postscriptowym występował problem, po zmianie na hpijs narazie drukuje normalnie. Czuję, że problem może powrócić dlatego tych, którzy zaobserwowali coś podobnego proszę o wymianę doświadczeń.

Podsumowanie tematu

✨ W drukarkach HP ColorLaserJet 4500 z duplexem pojawiał się problem z nieprawidłowym wydrukiem drugiej strony przy druku dwustronnym – druga strona była źle obrócona, pofragmentowana i zawierała czarny pasek z logo HP. Problem występował na dwóch drukarkach podłączonych do różnych komputerów i systemów operacyjnych, a wydruki bez duplexu były poprawne. Uszkodzenie nie było związane z pamięcią drukarki, lecz prawdopodobnie z formatowaniem dokumentu lub sterownikami. Po wymianie sterowników na oryginalne HP na Windows oraz zmianie sterownika na hpijs w systemie Linux problem zniknął. Dodatkowo w jednej drukarce wykryto uszkodzony tranzystor wykonawczy 2SC5060 na płytce PAPER FEED PCB odpowiedzialny za solenoid SL2 podawania papieru z tacki 2, który zastąpiono tranzystorem BD681 bez diody Zenera. Test ścieżki papieru z duplexem był poprawny, a problem z wydrukiem wynikał ze sterowników, nie z mechaniki drukarki.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA